TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, dünya genelinde Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) ürünlere karşı üreticinin de tüketicinin de direnç gösterdiğini savundu.
Atalık, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi tarafından organize edilen ''GDO'lar Sorun mu, Çözüm mü?'' konulu panelde yaptığı konuşmada, GDO konusuna itiraz ettiklerinde ''bilgi, teknoloji düşmanı'' gibi çeşitli konularda suçlamalara maruz kaldıklarını iddia ederek, ''Biz bilgi, teknoloji düşmanı değiliz. Bizim için önemli olan bunların insanlık, doğa için yararının ne olduğudur'' dedi.
GDO'lar konusunda maalesef böyle bir yarar görmediklerini ifade eden Atalık, ''Bu çalışmalar bazında sadece etik olmadığı için insan genleriyle oynanmıyor. İnsan haricinde her şeyin genleriyle oynanıyor. Öyle şeyler yapıyorlar ki akıl almıyor'' diye konuştu.
Atalık, dünya genelinde GDO'lu ürünlere karşı üreticinin de tüketicinin de direnç gösterdiğini ileri sürerek, şöyle devam etti:
''Üretici bu tür ürünleri yetiştirmek istemiyor, tüketici de kullanmak istemiyor. Dünyadaki GDO ekim alanlarının 14 yılda geldiği nokta yüzde 3 ile yüzde 3,5 arasında. Bunlar çok iyi olsaydı herhalde gelinen nokta bu olmazdı. GDO'lara karşı gerçek bir direnç ve direniş var. Bunu bizler de dikkate almalıyız. AB ülkelerinde GDO'lu üretim yapılan alanlar 2005 yılında 165 bin hektarken 2008 yılında bu miktar 107 bin hektara düşmüş. Madem GDO'lar bu kadar iyi, AB ülkelerinde bu rakam neden düşüyor? Bunları çok iyi irdelemek lazım.''
Atalık, katılımcılara Tarım ve Köyişleri Bakanlığının geçen yıl çıkardığı yönetmelikle ilgili de bilgiler vererek, yönetmeliğin hazırlanışından itibaren eksikler bulunduğunu savundu.
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar da katılımcılara GDO'ların sağlık üzerine etkileriyle ilgili çeşitli bilgiler aktardı.