Trabzon'da herşey 2 kat arrtı

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, geçen yıl büyükşehir statüsü kapsamına alınan 14 ilde arsa, konut ve iş yeri sahiplerinin, emlak vergisini bu sene yüzde 100 artırımlı ödeyeceğini belirterek, vatandaşların herhan

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, geçen yıl büyükşehir statüsü kapsamına alınan 14 ilde arsa, konut ve iş yeri sahiplerinin, emlak vergisini bu sene yüzde 100 artırımlı ödeyeceğini belirterek, vatandaşların herhangi bir cezai durumla karşılaşmaması için ödemelerini zamanında yapması gerektiğini söyledi.
 
Kolçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Emlak Vergisi Kanununda hesaplama ve ödemeyle ilgili hükümler bulunduğunu anlattı.
 
Arsa, arazi, konut ve iş yeri sahiplerinin, bu vergiyi her yıl gayrimenkule ait rayiç değeri üzerinden hesaplanan oranlarla ödediğini dile getiren Kolçak, "Vergi oranları normal illerde, konutlarda binde 1, iş yerlerinde binde 2, arsalarda binde 3, arazilerde binde 1 olarak uygulanıyor. Büyükşehir olan illerde bu rakamların iki katı emlak vergisi ödeniyor" dedi.
 
Kolçak, 2012 yılında yürürlüğe giren "On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Manisa, Kahramanmaraş, Malatya, Mardin, Muğla, Ordu, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van'a geçen yıl büyükşehir statüsü verildiğini hatırlattı.
 
Bu illerin, 30 Mart 2014'teki yerel seçimlerden sonra büyükşehir olduğunu ifade eden Kolçak, şöyle konuştu:
 
"Geçen yıl büyükşehir olan 14 şehirde arsa, konut ve iş yeri sahipleri, emlak vergisini yüzde 100 artırımlı ödeyecek yani bugüne kadar ödedikleri bedelin iki katı vergi verecekler. Örneğin normal şartlarda vatandaşın konutu için ödediği emlak vergisi 300 lira (binde 1) ise büyükşehir olduktan sonra ödeyeceği miktar 600 lira (binde 2) olacak. Emlak vergisi yıllık olarak birinci taksidi mart-nisan-mayıs ayının sonu, ikinci taksidi kasım ayının sonuna kadar iki eşit taksitte ödenir. 4 yılda bir değer tespit komisyonlarınca belirlenen emlak değerleri (en son 2013 yılında yapıldı) rayiç değer olarak kabul edilir ve bu değer üzerinden belirlenen oranlar nispetince ödenir."
 
Vatandaşların daha sonra cezai durumla karşılaşmaması için emlak vergisini zamanında ödemesi gerektiğini vurgulayan Kolçak, yeni miktarların belediyelerden öğrenilebileceğini sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri