Trabzon'da kriz değerlendirmesi

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (TTSO) M.Suat Hacısalihoğlu, seçim sonrasında Türkiye ekonomisini yöneten kurmayların yaz ortasında yaptıkları kriz uyarılarının piyasaları gerginleştirdiğini söyledi.Ekonomi kurmaylarının kriz uyarılarını değerlend

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (TTSO) M.Suat Hacısalihoğlu, seçim sonrasında Türkiye ekonomisini yöneten kurmayların yaz ortasında yaptıkları kriz uyarılarının piyasaları gerginleştirdiğini söyledi.

Ekonomi kurmaylarının kriz uyarılarını değerlendiren TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, piyasaya nakit akışı sürdürülerek ekonomi soğutulmaması gerektiğini belirterek, "Cari açığın ülke ekonomisi önünde ciddi bir sorun olarak varlığını korurken ihracatın artırılması, ithalatın ise kontrol altına alınması önemli bir karar olarak görülmesi gerekir. Ama diğer taraftan da piyasaların soğutulmaması da gerekiyor" dedi.

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, "Nakit akışı kesilen, yani soğutulan ekonomilerde piyasalar canlılığını kısa bir sürede yitirir. Üretim durur, istihdam geriler, ekonomi dar boğaza girer. Yeniden piyasaların toparlanması ise ciddi bir zaman kaybı olur" dedi.

"Unutulmamalı ki, 2008 dünya krizi etkilerini ülkemiz asgari düzeye indirirken, Türk özel sektörünün 'Kriz varsa çare de var' sloganı ile piyasalara nakit akışının sağlanması başarılı bir deneyimdi" Örneğini vererek sözlerine devam eden Hacısalihoğlu, "Böyle bir tecrübeyi yakın zamanda edinen ülkemizde bugün kriz öngörüsü ile harcamaların kontrol yani bir anlamda bloke altına alınmasının yaşatacağı daralma krizden daha tehlikeli bir süreç yaşatabilir. Dün, 2008'de denendiği gibi bugünde piyasaya nakit

akışının devamını sürdürecek adımlar atılmalıdır. Başta ABD ve özellikle Avrupa ülkeleri ekonomilerinin durağanlaştığı 2008 ve 2009 yıllarında Türkiye iç pazarını canlı tutarak 2010 yılında büyümeye zemin hazırladı. Türkiye ekonomisi yüzde 8.9 oranındaki büyüme ile 2010 yılında Çin ve Arjantin'in ardından dünya genelinde en fazla büyüyen üçüncü ekonomi olmayı başarmıştı" şeklinde konuştu.

2011 yılında, küresel kriz Avrupa Ülkelerinde bütün şiddetiyle etkisini devem ettirdiğini ifade eden TTSO Başkanı Hacısalihoğlu şöyle konuştu:

"Ülkemiz için de risk elbette var. Cari açık en kırılgan yanımız. Cari açığın kabul edilebilir seviyelere çekilmesi en büyük beklentimizdir. Dış ticaret açığının kapatılması için daha fazla ihracata yönelmeliyiz. İhracatın önündeki engeller giderilmeli, ihracatçıya destek sağlanmalıdır. Başta ihracat potansiyeli bulunan bölgelerimizde lojistik altyapı yatırımları güçlendirilmelidir. Trabzon lojistik köy projesi bu anlamda ülke için önemlidir."

"PİYASAYI CANLI TUTACAK ÇALIŞMALARA GEREKSİNİM VAR"

Piyasaları canlı tutacak çalışmalara gereksinim olduğunu dile getiren Başkan Hacısalihoğlu, "Bu türden çalışmalar özellikle ilimizde ve ülkemizde iç piyasaların canlı tutulması, üretimin devam ettirilmesi, istihdamın artırılması için önem taşımaktadır. Bu anlamda, piyasadaki üyelerimizin iş potansiyellerine katkı sağlamak amacıyla, 23-31 Temmuz 2011 tarihleri arasında ilimizde yapılan 2011 Avrupa Olimpik Gençlik Oyunları EYOF 2011 ile eş zamanlı olarak Trabzon Shopping Fest 2011 indirim günleri yapıldı.

İlimize olimpik oyunlar nedeniyle gelen konuklar indirim günlerinden yararlandı.

Organizasyon, Trabzon Valiliği'nin himayelerinde, Trabzon Belediye Başkanlığının destekleriyle; Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği, Trabzon Ticaret Borsası, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği, Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları Organizasyon Komitesi ve Kuyumcular Odası işbirliğinde Trabzon'da düzenlendi" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri