Trabzon'da o protokol imzalandı

Türkiye İş Kurumu tarafından işsizlerin mesleki deneyimlerinin artırılmasına ve teorik bilgilerinin uygulama yapılarak geliştirilmesine yönelik uygulanan İşbaşı Eğitim Programlarından yükseköğretim öğrencilerinin de istenen düzeyde yararlanması ve gerek z

Türkiye İş Kurumu tarafından işsizlerin mesleki deneyimlerinin artırılmasına ve teorik bilgilerinin uygulama yapılarak geliştirilmesine yönelik uygulanan İşbaşı Eğitim Programlarından yükseköğretim öğrencilerinin de istenen düzeyde yararlanması ve gerek zorunlu, gerekse isteğe bağlı stajlarını bu kapsamda gerçekleştirebilmelerini sağlanan protokol Trabzon’da imzalandı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Süleyman Baykal, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu ve Trabzon Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sezğin İŞKUR’un işbaşı eğitim programını imzaladı. KTÜ rektörlüğünde düzenlenen İmza törenine Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Necati Tüysüz, Prof. Dr. Hikmet Öksüz, TTSO Genel Sekreteri Hakan Gürhan ve İŞKUR uzmanları katıldı.

Törende yaptığı konuşmada Rektör Prof.Dr. Süleyman Baykal KTÜ olarak paydaşlarımızla beraber imzalanan protokollerden birini imzaladıklarını belirtti.  Baykal, “Bu konuda çok destek sağlayan ve sağlam birliktelik oluşturduğumuz TTSO ve İŞKUR ile KTÜ arasında yeni bir protokole imza atmış bulunuyoruz. Öğrencilerimize büyük bir kolaylık sağlayacağını düşünüyorum. Gelecekte daha geliştirebileceğimiz bu protokol ile güzel bir kapı açtık.” dedi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu protokol ile üniversite öğrencilerinin de işbaşı eğitimden yararlandırılmış olması büyük bir adım olarak gördüğünü söyledi. İşadamları açısından daha nitelikli insanların işgücü arasına katılması işverenleri açısından daha takdire şayan bir konu olacağını ifade eden Hacısalihoğlu, “Diğer taraftan öğrencilerimiz de bu süreç içerisinde işyerlerinde yapacakları bu çalışmalarda tecrübelerini kısa zamanda daha üst seviyelere çıkartacaklardır ve program hem öğrencileri hem de işverenlerimiz açısından faydalı olacaktır.” şeklinde konuştu.

Trabzon Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sezğin de yaptığı İşbaşı eğitim programlarının temel amacı, iş arayanların işbaşında eğitilerek nitelikli hale getirilmesi ve mesleki deneyim kazanarak işe girmelerini kolaylaştırmak olduğunu söyledi.
 
En az iki çalışanı bulunan özel sektör işverenleri ve kamu kurum/kuruluşlarının payının yüzde ellinin altında olduğu iktisadi teşekküller bu programlardan faydalanabileceğini ifade eden Sezğin, “İşbaşı eğitim programı sırasında işverene bir maliyeti olmayan katılımcı maksimum 160 fiili gün işyerinde fiili çalışarak iş deneyimini artırır.” dedi.

Sezgin program hakkında şu bilgileri verdi. “İŞKUR olarak katılımcıya günlük 36,50 TL cep harçlığı veriyoruz ve iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ile genel sağlık sigortası prim giderlerini biz ödüyoruz. Kişi tecrübe kazanırken, işverene maliyeti olmayan işçi adayını tanıyarak ve işyerinde çalıştırarak istihdam edeceği kişiyi kendisi yetiştirmektedir. Tek şart, programın başladığı günkü çalışan sayısının programın sonunda da korunmasıdır. Aksi halde işyeri ile bir süre işbirliği yapılamıyor. İstihdam zorunluluğu yoktur, ancak bir yıl içinde tekrar yararlanmak istenirse o zaman daha önce İşbaşı Eğitim Programını tamamlayan kişilerin % 20’sini en az 60 gün istihdam etme şartı aranmaktadır.

Yapılan işbirliği protokolüyle, her kademedeki yükseköğretim öğrencilerinin mesleki deneyim eksikliğini gidermek, mezuniyet sonrası daha kolay bir şekilde iş bulmalarına yardımcı olmak ve işverenlerimizin istihdam etmeyi planladıkları kişileri iş başında tanımaları amaçlanmaktadır.

31.12.2016 tarihine kadar başlatılan işbaşı eğitim programlarını tamamlayanlardan 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olan kişilerin programın bitiminden sonra en geç 3 ay içerisinde programı tamamladıkları meslek alanında istihdam edilmesi halinde

•İmalat sanayi sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde 30 ay boyunca

Sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır.

30.06.2015 tarihine kadar başlayan işbaşı eğitim programlarının katılımcıları için bu süreler 6 ay artırımlı uygulanacaktır.

Başvuru şartları son derece sadeleştirilen işbaşı eğitim programlarına işverenlerimizin ilgi göstermesi ilimizdeki işsizlik ve nitelikli eleman bulma sorununa yardımcı olacaktır. İşverenlerimizin yapması gereken tek şey, işbaşı eğitim programlarından faydalanmak için Kurumumuza, üniversite öğrencilerinin ise İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesindeki İŞKUR Rehberlik ve Kariyer Merkezi’ne, diğer işsizlerin ise Kurumumuza müracaat etmeleri gerekmektedir."

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri