Trabzon'dan bakanlara 22 maddelik talep

Trabzon ve bölge iş dünyasının talepleri ilgili bakanlıklara iletildi.

Türkiye Ekonomi Şurası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda bakanın katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi. Türkiye Ekonomi Şurası’na Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Şadan Eren ve TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da katıldı. Şura’da ve Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Toplantısında, Trabzon ve bölge iş dünyasının talepleri ilgili bakanlıklara sunulmak üzere TOBB’a iletildi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğindeki Türkiye Ekonomi Şurası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Oda ve Borsa Başkanları ile çok sayıda iş insanının katılımıyla TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Şura’da iş dünyasının temsilcileri sorun ve çözüm önerilerini birinci ağızdan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanlar ile paylaşma imkânı buldu.

İŞ DÜNYASININ TALEPLERİ İLGİLİ BAKANLIKLARA İLETİLDİ

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Şadan Eren ve Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da, Trabzon iş dünyası tarafından odaya iletilen talepleri ve çözüm önerilerinin yer aldığı raporu ilgili bakanlıklara sunulmak üzere TOBB’a iletti. Ayrıca Karadeniz bölgesindeki iş dünyasının talepleri de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanlara iletildi.

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, üyelerinin kendilerine ilettiği taleplerin TOBB kanalıyla bakanlıklara ulaştırıldığını vurgulayarak, “Bugüne kadar iş dünyamızın bir çok sorunu ve talebi bu yolla çözüme kavuştu. Bu kez de ilgili bakanlıkların gereken uygulamaları hayata geçireceğine inanıyoruz” diye konuştu.

BAKANLIKLARA İLETİLEN TALEPLER

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan dosyada bakanlıklara iletilen iş dünyasının talepleri şu başlıklardan oluştu:

Trabzon – Erzincan Demiryolu’nun yapılması

Trabzon Güney Çevre Yolu – Transit Geçiş Yolu’nun Projelendirilip acilen uygulamaya geçilmesi

Yeni Hal Yasası hazırlıklarının bir an önce hayata geçirilmesi ve Trabzon Toptan Gıdacılar Sitesi’nin yapılması

Ulusal market zincirlerinin sayılarına sınırlama getirilmesi ve şehir dışına taşınmaları

Medikal sektöründeki firmaların mal ve hizmetlerinin karşılığı ödemelerin zamanında yapılması

Rent A Car sektöründeki kayıt dışı firmaların gün geçtikçe artması ve denetim mekanizmasının sağlıklı olarak işlememesi nedeniyle yaşanılan mağduriyetler

Turizm sektöründeki denetimlerin yeterince yapılamaması nedeniyle turizm belgesi olmayan kayıt dışı işletmelerin faaliyet göstermesi

Sektördeki sorunların daha da büyümeden önlenebilmesi için Kamu Müteahhitleri için acilen ‘Fiyat Farkı Kararnamesi’ ve ‘Tasfiye Kararnamesi’ düzenlenmesi

Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurt ve kantin işletmecilerinin ürünlerini Tarım Kredi Kooperatiflerinden alması zorunluluğu getirilmesi

Perakende sektöründeki genel sorunlar (piyasanın daralması, gıdada KDV’nin değişken ve yüksek olması, kredi faizlerinin yüksekliği, naylon poşet kullanımının ücretli olması zorunluluğu) ve çözüm önerileri.

Reel sektördeki ekonomik sıkışıklık nedeni ile başta KOBİ ve ihracatçı firmalarımızın finansa erişimleri için yeni finansman modellerinin geliştirilmesi.

İhracatın önünü açacak Eximbank kredilerinin KGF kefaleti ile daha cazip hale getirilmesi.

Yatırımcılar için KGF desteği ile düşük faizli ve uzun vadeli kredi fonlarının çıkarılması.

İç pazarda daralan inşaat sektöründe faaliyet gösteren müteahhitlik firmalarının TOKİ aracılığı ile yurt dışı pazarlara daha kolay ve daha etkili erişimlerinin sağlanması.

Ülkemizin sürdürülebilir büyümeye devam edebilmesi için kamu yatırımlarının ve ödemelerinin devam ettirilmesi.

ARGE ve İnovasyon odaklı, katma değeri yüksek ürün ve hizmet üretecek, uluslararası rekabet avantajı sağlayacak orta ve yüksek teknolojili ürünlerin üretilebileceği ve 7033 sayılı kanunla yasalaşan, içinde serbest ticaret bölgesi de yer alacağı Trabzon Endüstri Bölgesi Yatırım Adasının faaliyete geçirilmesi.

Bölgemiz ve ülkemiz için stratejik önem arz eden ve Çin’den başlayan Kuşak ve Yol Projesi’ne dahil olunması.

Ülkemizin ve bölgemizin başta gelen tarım, sanayi ve ihraç ürünleri arasında yer alan fındık ve çayın verimli ve kaliteli üretimin sağlanması için gerekli yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesi.

Tarım arazilerinin korunması ve toplulaştırma çalışmalarının gerçekleştirilmesi.

Fındık ve çayda verim ve kaliteyi etkileyen hastalık ve zararlılarla ilgili etkin mücadele yöntemlerinin geliştirilmesi.

Çay’da yüksek olan KDV oranının düşürülmesi.

Yorum Yap
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri