Trabzonlu iş adamları örnek oldu

Trabzon Madencilik ve Metal Sanayi Ticaret A.Ş firmasının iki ortağı Mustafa Yanmış ve Salih Cihan Erzurum’un Aşkale ilçesinde muhteşem bir fabrika kurarak hizmete açtı. 1978 yılından beri devletin yatırım programında yer alan ancak bir türlü kurulamayan

Trabzon Madencilik ve Metal Sanayi Ticaret A.Ş firmasının iki ortağı Mustafa Yanmış ve Salih Cihan Erzurum’un Aşkale ilçesinde muhteşem bir fabrika kurarak hizmete açtı. 1978 yılından beri devletin yatırım programında yer alan ancak bir türlü kurulamayan fabrikayı özel teşebbüs kurdu.

 Yaklaşık 450 dönüm arazi üzerinde kurulan ve bu güne kadar 70 milyon dolar harcanan Manyezit ve Krom fabrikası Türkiye’nin dördüncü, ancak üretim bakımından da üçüncü fabrikası olma özelliğinde bulunuyor.

Aşkale Manyezit ve Krom Fabrikası’nda bugün itibariyle 410 kişinin istihdam edildiği ifade edilirken bu sayının bahar ayında açılacak yeni maden ocaklarıyla 600’u bulacağı bildirildi. İlk üretimine 8 Aralık 2010 tarihinde başlayan fabrikada 100 bin ton sinter manyezitin üretileceğini ifade eden Fabrikanın Ortağı Mustafa Yanmış, ilk üretiminin de 2 bin 500 tonla ocak ayında Ukrayna’ya ihracatının yapılacağını vurguladı.  

Trabzon’dan 20 gazeteciyi fabrikada ağırlayan ve tesisi gezdirerek bilgi veren işadamı Mustafa Yanmış, 2007 yılında üretime başlayan kromik fabrikası ile sinter manyezit fabrikasının yatırım maliyetinin de 70 milyon doları bulduğunu belirterek şöyle dedi, “Üretimini ve ticaretini yaptığımız ürünlerin toplam ihracat tutarı yıllık yaklaşık olarak 90 milyon dolar olacaktır.  Bu büyük bir rakamdır. Ama Allahın izniyle biz bunu daha da yukarıya çıkaracağız. Ülkemizde yerin altında yatan kaynakları kullanarak ülke ekonomisine sunacağız” dedi

Trabzon Madencilik ve Metal Sanayi Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Trabzonlu işadamı Mustafa Yanmış medya mensuplarını ön bilgilendirmeden sonra fabrikayı gezdirdi. Yanmış şunları söyledi, “Ortağım Sayın Salih Cihan’ın cesur ve kararlı tutumuyla bu fabrika bu günlere geldi. Böyle bir yatırımı yapmak 70 milyon dolarlık fabrika kurmak her babayiğidin işi değil. Ama beni cesaretlendiren Sayın Salih Cihan’dır.  Salih bey olmasaydı bu fabrikayı burada kimse kuramazdı. Bir düşünün 1978 yılından beri devletin yatırım programında var ama bir türlü yapılamadı. Yani Devletin yapamadığını Sayın Salih Cihan sayesinde gerçekleştirdik. Fabrikanın bulunduğu bölgede maden yataklarının 25 yıl yeteceğini düşünüyoruz. Ama yerin altında ne kadar maden olduğunu bilemeyiz. Belki 50 yıl yetebilecek yataklar var. İşleyip göreceğiz. Tüm madenleri dantel gibi işleyeceğiz. Fabrikayı nasıl dantel dantel ördüysek inşallah maden yataklarını da öyle işleyeceğiz” dedi.

Fabrikada üretilen manzeyit ve krom madenlerinin tuğlanın ana maddesini oluşturduğunu da belirten Mustafa Yanmış, fabrikada ayrıca sinter manyezit’in yanı sıra mangan, manyezit, krom ve diyatemide madenlerinin de işleneceğini söyledi.

  Bu fabrika da Sinter manyezitin yanı sıra özellikle krom mangan ve diyatemite madenlerini de işleyerek ihraç edeceğiz. Dağlarda ocaklarımız var. Doğanın bozulmamasına en yüksek derecede dikkat ediyoruz. Açtığımız ocaklardaki ham madde bittiğinde bu ocakları ağaçlandırarak kapatıyoruz. Bu fabrika çevre dostu bir fabrika olarak yapıldı. Çevreye zarar vermemesi için özel bacalara 2 milyon euroluk bir yatırım daha yaptık. Hiçbir fabrikanın çevreye zarar vermeyeceğini iddia edemezsiniz ama bizim fabrika çevreye en az vermesi için tasarlandı” dedi.

İşadamı Mustafa Yanmış şöyle devam etti. “Bu fabrikayı kurduktan sonra yabancılardan ortaklık teklifleri almaya başladık. Onlara ilk etapta yüzde 15’lik bir pay vermeyi düşünüyoruz. Ancak şartlarımız var. Bizle ortak olmak isteyen yabancılara bu fabrikanın daha da geliştirilip büyümesi için buraya yatırım yapma koşuluyla. Eğer şartlarımızı kabul eden olursa yabancılarla ortaklık da yapabiliriz. Bu maden dünyada pek bulunmuyor. Hele hele krom kalitesi çok az ülkede var. Güney Afrika’da var. Çin’de de var. Ancak bunun borsası Londra’da” dedi.

Yanmış, Aşkale’de çıkarılan madenlerin işlenmesinden sonra başta Ukrayna, Rusya ve Avrupa ülkeleri olduğunu da ifade etti.  

ÇEVRE DOSTU FABRİKA

Türkiye’nin çevre dostu fabrikalarından biri olduklarını da kaydeden Mustafa Yanmış, “Çevreye verdiğimiz önemden dolayı son teknolojik makineleri kullandık. Filtre sistemimiz nerede ise hiçbir fabrikada yok. Doğayı kirletmeme adına sırf çevre için kurduğumuz filtre sisteminin maliyeti 9 milyon dolardır. Yani çevreye verdiğimiz önemin maliyeti 9 milyon doları buldu.  Ama çevre için feda olsun. Fabrikamız atıklarının tamamını geri dönüşüm olarak kullanıyoruz. Maden artıklarını kullanıyoruz. Fabrikada kullandığımız suyu dahi doğaya bırakmıyoruz. O suyu temizleyip yeniden kullanıyoruz. Maden çıkardığımız arazinin yerini bile geri verirken temizleyerek ve ağaçlandırarak devlete teslim ediyoruz. Yapmazsak bile devlet teminatını aldı” şeklinde konuştu.

KAPASİTE ARTACAK

İşadamı Mustafa Yanmış, Genel Müdürü Mehmet Çolakoğlu, Makine Mühendisi Yalçın Yanmış, Mühendis Ali İnan ile birlikte dev tesisi basın mensuplarına gezdirirken mutluluğu ve gururu gözlerinden okunuyordu. Yanmış, fabrikanın Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacağını vurgularken, çevreye hiç zarar vermeden, kapasite üretimi ve kaliteyi artıracaklarının sözünü de verdi.

TREN YOLU KAPIDA

Erzurum-Erzincan-Sivas demiryolu ağından ray döşeyerek fabrikanın içine kadar getiren fabrika yönetimi Türkiye Demiryollarının Gürcistan ve Rusya demiryolu ağına bağlanmasını bekliyor. Bağlantı kurutluğu taktirde Aşkale’den yüklenecek madenin Rusya, Ukrayna ve diğer Kafkas ülkelerine ihraç edileceği belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri