Trabzonlu makine ustası, çay yaprağını taşıma işlemi gerçekleştiren sistem oluşturarak, Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulundu.
Makine ustası Zeki Sandıkçıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1.5 yıl önce çayın daha kolay ve hijyenik şartlarda taşınmasını sağlamak amacıyla makine yapmak için çalışmalara başladığını, bu doğrultuda vakum sistemiyle çalışan, çay yaprağını ezmeyen ve tozunu filtre eden bir makine yaptığını belirtti.
Yaklaşık 25 bin YTL'ye mal olan makineyi arazide veya elektrik olmayan alanlarda kullanabilmek için bir aracın üzerine yerleştirdiğini ifade eden Sandıkçıoğlu, ''Deneme yanılma yöntemiyle yaptığım makine vakum, filtre ve susturucu olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Çay yaprağı bulunduğu yerden hortum yardımıyla vakumla çekilip, istenilen alana aktarılabiliyor. Makine, aracın çalıştırıldıktan sonra enerjinin ara şanzımanla makineye aktarılmasıyla çalışıyor'' dedi.
Çayın yörede kamyonlara kürek, el ya da çuval aracılığıyla yüklendiğini anlatan Sandıkçıoğlu, şunları söyledi:
''Çay fabrikalara ve fabrikalarda bantlara taşınma sırasında ayakla çiğneniyor, hijyenik olmayan koşullarda ve çoğu zaman ezilerek taşınıyor. Bu makine hem hijyen açısından hem de maliyet açısından birçok sorunu ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.''
Yörede yılda 1 milyon ton civarında yaş çay yaprağı üretildiğine dikkati çeken Sandıkçıoğlu, ''Bu kadar çay işçiler aracılığıyla naklediliyor. Yörede çay sektöründe, maliyeti düşük olduğu için çok sayıda da yabancı uyruklu işçi çalışıyor. Bu da ekonomimiz için büyük bir sorun'' diye konuştu.
-PATENT BAŞVURUSU-
Sandıkçı, makineye patent almak için yaklaşık 7 ay önce Türk Patent Enstitüsüne müracaatta bulunduğunu söyledi.
Başvurusunun olabilecek itirazların değerlendirilmesi amacıyla askıya çıkarıldığını ifade eden Sandıkçıoğlu, ''İtiraz süresinin dolmasına kısa bir süre kaldı. Bu süre zarfında herhangi bir itirazın olmayacağına ve makineye patent alacağıma inanıyorum'' dedi.
Makineye özel sektör ve özellikle de ÇAYKUR'un ilgi göstermesini beklediğini belirten Sandıkçı, ''Çünkü çay sektörünün böyle bir makineye ihtiyacı var. Bu makine hem işçi maliyetini azaltacağı gibi hem de modernize edilmek istenen fabrikaların büyük işine yarayacaktır'' diye konuştu.