Trabzon'un Başbakan'dan talebi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Moskova ziyareti öncesi Trabzonlu ihracatçılar taleplerini Ticaret Müsteşarlığı kanalıyla Başbakan Erdoğan'a ulaştırdılar. Konuyla ilgili açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahm

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Moskova ziyareti öncesi Trabzonlu ihracatçılar taleplerini Ticaret Müsteşarlığı kanalıyla Başbakan Erdoğan'a ulaştırdılar.

Konuyla ilgili açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Başbakan Erdoğan'ın Moskova ziyaretinde Rusya Başbakanı Vladimir Putin'le görüşeceğini belirterek ziyaretin iki ülke ilişkileri açısından çok büyük önem taşıdığını söyledi. Rusya ile başta enerji olmak üzere çok önemli ticari ilişkilerimiz bulunduğunu kaydeden Gürdoğan “Enerji ithalatımızın yüzde 70'ini Rusya'dan yapıyoruz. İhracatımızın yüzde 28'ini BDT ülkeleri ve Rusya'ya yapıyoruz. Ayrıca yaş sebze ve meyve ihracatımızda Rusya bizim için çok önemli bir ülke. Yaş sebze ve meyve ihracatında yaşadığımız sorunların çözüme kavuşturulmasını umut ediyoruz; sözler icraata dökülmeli. Ayrıca Rusya'nın Karadeniz sahilinde bir lojistik üs kurmak istiyoruz. Bu konudaki taleplerimizi de Başbakanımıza ilettik” dedi.

Avrupa Birliği ile geçmişte imzalanan Gümrük Birliği anlaşması nedeniyle Rusya ile Türkiye arasında Serbset Ticaret anlaşması imzalanamadığına vurgu yapan Gürdoğan “Bu anlaşmanın askıya alınarak Rusya ile bir Gümrük Birliği anlaşması imzalanmalı, serbest ticaret anlaşmaları hayatı geçirilmeli ve enerji konunda işbirliğine gidilmeli. Türkiye Rusya gibi bir fırsatlar ülkesini rakiplerine kaptırmamalı” diye konuştu.

Rusya Federasyonu'nun Sochi ve Novorssisk Limanları'nı ihraç taşımalarına kapatacak olmasının bir süredir kendilerini tedirgin ettiğini ve kendilerine alternatif limanlar gösterildiğini kaydeden Gürdoğan, şunları söyledi:

“Trabzon-Sochi limanları arasında düzenli gemi seferleri ile gerek yolcu gerekse de ihraç nakliyesini gerçekleştirmektedirler. Trabzon, Novorossisk ve Sochi arasında kurulan deniz ulaşım ağı, gerek bölge gerekse Türkiye ve Rusya Federasyonu'nun menfaatleri doğrultusunda yıllardır başarıyla çalışmaktadır. 2014 Kış Olimpiyatları'nın Sochi'de yapılacak olması nedeniyle limanın yük gemilerine kapatılarak sadece feribotlarla yolcu taşınmasına müsaade edileceği belirtiliyor. Rusya Hükümeti'nin aldığı karar doğrultusunda turistik bölge olan Sochi Limanı'na yük gemisi, şehir içine yük taşıyan kamyon, TIR ve benzeri araçların girmesine yakın bir zamandan itibaren engelleme getirileceği gündemde bulunmaktadır. Benzer şekilde, Sochi Limanı'na alternatif olarak gösterilen ve bölge ihracatçıları ve nakliye acentelerince hali hazırda kullanılmakta olan Novorossisk Limanı'nın da kapatılmasının gündemde olması bizleri korkutmaktadır. Bu söylemlerin gerçekleşmesi ve her iki limanın da kapatılması durumunda bir çok ürünün ihracatının gerçekleştiği ve ülkemizin tarımsal ürün ve gıda sektörleri ihracatı açısından en önemli partnerlerinden biri olan Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatımız durma noktasına gelecektir. Tüm bu konulardaki çekincelerimizi ve taleplerimizi Başbakan Erdoğan'a ilettik.”

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri