TTSO'dan teşvik raporu!

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) hükümete, Doğu Karadeniz'de yüksek potansiyele sahip 8 sektörün, teşvik kapsamına eklenmesi talebinde bulundu. Hükümete gönderilen TTSO Raporu'nda, bölge açısından büyük önem arz eden sekiz sektör, gerekçeleri ile bi

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) hükümete, Doğu Karadeniz'de yüksek potansiyele sahip 8 sektörün, teşvik kapsamına eklenmesi talebinde bulundu.
Hükümete gönderilen TTSO Raporu'nda, bölge açısından büyük önem arz eden sekiz sektör, gerekçeleri ile birlikte henüz taslak aşamasında olan nihayi teşvik tasarısına eklenmesi istenildi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Şadan Eren ve Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu imzalı raporda teşvik kapsamına eklenmesi gündeme getirilen sektörler şunlar:
"Yazılım Sektörü, Turizm Sektörü, Enerji Sektörü, Lojistik Sektörü, Gemi İnşaat ve Onarım Sanayi, Makine ve Metal Sanayi Sektörü, Doğaltaş Sektörü ve Cam İşleme Sektörü"
Rapor, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak, Trabzon milletvekilleri ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) gönderildi
Eren ve Hacısalihoğlu raporda şu görüşlere yer verdiler:
“Yeni uygulamanın öngördüğü kolaylıkların yanı sıra, Trabzon'un ve bölgemizin, bulunmuş olduğu dördüncü grupta sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi değerlendirmesi yönünden dikkate alınarak yer almasını da, büyük bir avantaj olarak değerlendiriyoruz. Teşvik paketinin, bölgemize sektörel bazda katkılarını değerlendirdiğimizde, büyük ölçüde kalkınmayı hızlandıracak lokomotif sektörlerin destek kapsamında yer aldığı dikkat çekmektedir ve bu durum yatırımcılar açısından bölgemizin avantajlı bir konuma gelmesini sağlamaktadır.”

DESTEK KAPSAMINA ALINMASI TALEP EDİLEN SEKTÖRLER

1- YAZILIM SEKTÖRÜ:Dünya genelinde hızla yaygınlaşan ve gelişen bilişim sektörü alanında Trabzon gelecek vaat etmektedir. Teknoloji transferine yardımcı olmak ve yüksek/ileri teknoloji sağlayacak yabancı sermayenin ülkeye girişini hızlandıracak teknolojik alt yapıyı sağlamak amacıyla; Trabzon'da bir teknoloji geliştirme bölgesinin kurulmasını hedef alan süreç sonuçlanmış ve “Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş” kurulmuştur. Özellikle bilişim sektöründeki faaliyette olan firmalara devletinde özel destekler sağladığı Teknoloji Geliştirme Merkezi'nde, üniversite akademik kadrosu ile özel sektör arasında çeşitli projelerin yürütülmesi açısından hazır bir platform bulunmaktadır. Bu platformda , Ar-Ge çalışmaları yapılabileceği gibi Yazılım sektörü ve bilişim sektörü içinde yer alan diğer çalışmaların Trabzon merkezli yürütülmesi mümkün olacaktır.

2- TURİZM SEKTÖRÜ:Büyük sanayinin olmadığı ve tarım arazilerinin giderek daraldığı bölgemizde, turizm bölge insanı için yeni bir iş alanı, bölge için yeniden yapılanma ve gelişmişlik anlamına gelmektedir. Dünyada hızla yaygınlaşan Kongre ve konferans turizmi ile fuarlar konusunda Akdeniz Bölgesi'ne alternatif olarak Karadeniz Bölgesi, Trabzon Dünya Ticaret Merkezi'nin hizmet vermesi ile büyük bir potansiyele sahip olmuştur. Dört mevsim iklim koşulları nedeniyle son derece ilgi çeken bu potansiyelinin değerlendirilmesi ve desteklenmesi gerekmektedir.
Ayrıca kış turizmi açısından da son yıllarda gelişen ve devletin alt yapı olanağı olarak desteklediği kayak tesislerine de açık bir gelişim göstermektedir. Bu paralelde önem kazanan, yayla kent projeleri (Uzungöl, Hıdırnebi, Zarha Dağı, Kayabaşı vb.), Zigana tesisleri ve kurulum aşamasında olan Çakırgöl kayak merkezleri kış ve dağ turizmi açısından Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yatırım imkanlarına altyapı oluşturmaktadır.
Doğu Karadeniz Bölgesi, bütün dünyaya rahatça pazarlanabilecek bir turizm bölgesidir. Ancak, sektörde geniş ölçekli yatırımlara ve organizasyonlara ve bunların desteklenmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

3- ENERJİ SEKTÖRÜ: Son yıllarda dünyanın dar boğaza girdiği enerji üretiminde, yenilenebilir enerji kaynakları giderek önem kazanmış, bu açıdan ülkemizde 1400 adet HES Projesi geliştirilmiştir.
Türkiye'nin dışa bağımlı enerji ihtiyacının minumum düzeye indirilmesi, hidroelektrik santrallerinin sayısının arttırılması yönünde yapılan çalışmalar kapsamında Bölgemiz akarsularının değerlendirilmesi önem kazanmaktadır.
Trabzon ve Rize başta olmak üzere Doğu Karadeniz Bölgesi'nde hidroelektrik santralleri lisans aşamasını tamamlamış yatarım aşamasına gelmiştir.
Kriz nedeniyle finansman sorunu yaşayan ve geciken bu yatırımların ülke ekonomisine sağlayacağı enerji ve katma değer düşünüldüğünde, bu yatırımların önünü açmak, ülkemizin enerji ihtiyacı açısından önemli kazançlar sağlayacaktır.

4- LOJİSTİK SEKTÖRÜ: Bölgemizde uzun yıllardır ağırlıklı olarak kullanılan karayolu taşımacılığı, Asya ve Avrupa arasında ulaştırma koridorunda stratejik bir konuma sahip olan bölge limanlarımız ve hinterland bağlantılarımızla, iki kıta arasında hızla artan transit ticaret için Karadeniz Bölgesi'ni önemli bir konuma getirmiştir.
Tarihi İpek Yolu'nun Yeniden Canlandırılması perspektifi kapsamında Çin'den AB'ye ve ABD'ye yönelen yoğun ticaret akımlarının yeni güzergahının, tıpkı eski İpek Yolu'nda, özellikle Trabzon üzerinden İran'a uzanan güzergah örneğinde söz konusu olduğu gibi, Karadeniz Bölgesi ülkelerinin topraklarından geçmesi hedeflenmektedir.
Karadeniz Bölgesi, Çin mallarının ABD'ye taşınmasında ucuz akaryakıt maliyeti ve stratejik avantajlarıyla son derece güçlü bir güzergah alternatifini ortaya koymaktadır.
Zira, küresel ekonominin lokomotifi olan, ancak konumu ve limanlarının kapasitesi açısından sınırlı sayıda ülkeye ulaşabilen Çin'in Avrupa'ya bağlanması konusunda Türkiye köprü görevi üstelenecektir. Öte yandan gerek transit ticaretin artması, lojistik sektörünün gelişmesi, gerekse ulaştırma alt yapısının güçlendirilmesi açısından Bölgemizin bu potansiyelinin değerlendirilmesinden Ülke ekonomisinin de oldukça olumlu sonuçlar alacağı aşikardır.
Ayrıca, Ülkemizde büyüme potansiyelinin oldukça yüksek olduğu lojistik sektörün önemli bölgelerinden biri olan Doğu Karadeniz Bölgesinin en büyük limanı Trabzon Limanı'dır. Tarihi limanının verdiği bu avantaj ile Trabzon; Kafkasya, İran, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerinin dünyaya açılan ticaret kapısı ve lojistik üssü olmaya adaya konumdadır. Buna karşın Ülkemizde çalışmaları devam eden, Lojistik Köy projeleri kapsamında Trabzon'un bu önemli konumu ile yer almasının sağlanması da değerlendirmeye açık bir konudur.

5- GEMİ İNŞAA VE ONARIM SANAYİ: Soğuk savaşın sona ermesinden sonra özellikle Doğu Bloğu ülkelerinin, Batı ile ticaretinin gelişmesi ve hammadde ve karşılığında mamul madde akışının Karadeniz bölgesinde yüksek oranda artan bir gemi ve konteynır taşımacılığı getirmiştir.
Tüm bu gelişmeler, Türkiye'deki tersanelerde konteynır ve gemi yapımını hızlandırmış, sektörde büyük bir iş gücü ortaya çıkmıştır.
Karadeniz'deki bu gemi ve konteynır trafiği aynı zamanda Trabzon'daki orta ve küçük boy gemi yapımlarını etkilemiş, Trabzon'da bu sektörün bu açıdan önemi artmıştır.
İlimizde gemi inşa temeli olan metal ve kaynak teknolojisinde yetişmiş insan gücü ile yine gemi mekaniği, elektriği, elektroniği, mobilya ve benzeri pek çok alanda gemi inşaa ve metal sektörü Trabzon'un kalkınmasında önemli birbirini tamamlayıcı sektörler olarak görülmektedir.
Ayrıca, Bölgedeki yetişmiş işgücü ile desteklenen bu potansiyel; gemilerin bakım ve onarımında da desteklenebilecek bir yatırım olarak yer almaktadır.

6- MAKİNE VE METAL SANAYİ: Bölgemizin ekonomik gelişmesinde makine ve metal sanayi yatırımları önem taşımakta, diğer sektörlere yan sanayi oluşturan bu alanlarda Trabzon insanının bu sektöre el yatkınlığı birçok sanayi tesisini bölgeye kazandıracak nitelikler taşımaktadır.

7- DOĞALTAŞ: Ülkemiz ve bölgemiz madencilik ve doğaltaş yönünden çeşitlilik arz eden oldukça zengin rezervlere sahiptir. Dünyadaki doğaltaş rezervlerinin yüzde 30'u ülkemizde bulunmaktadır.
Yeni Teşvik uygulamaları kapsamında madencilik sektörü yer almasına rağmen yalnızca dört maden çeşidi ile sınırlandırılmıştır. Oysa 2008 yılı içinde Türkiye'nin ihraç ettiği 1 Milyar 400 Milyon Dolarlık doğaltaşın yaklaşık yüzde 50'lik bölümü, Trabzon ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nin bulunduğu dördüncü bölge kapsamında bulunan İllerde çıkarılmaktadır.
Endüstriyel ve Kimyasal hammaddelerin yanında inşaat ve seramik hammaddesi açısından da önemli potansiyeller içeren Doğu Karadeniz'deki bu zenginliğin kullanılabilir kaynaklara dönüştürülüp, ekonomiye katılmasını önemsemekteyiz. Özellikle yüksek getirisi bulunan doğaltaş rezervlerimizin işletilmesinde devletin teşvik girişimleri ile özel sektörün faaliyetlerinin artırılmasını beklemekteyiz.

8- CAM İŞLEME TESİSLERİ: Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ihracat açısından önemli bir kaynak teşkil edecek ve direkt katkı verecek, ülke ekonomisine döviz kazandıracak cam işleme sanatları ile gelir kazancını yükseltmek, bu alandaki yatarım boşluğunu gidermek için cam işleme tesislerinin yatırımlarının teşvik kapsamında bulunması arzulanmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri