Türkiye krizden hızla çıkıyor
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dünyada ikinci bir dip (kriz) yaşanmasının düşük bir ihtimal olduğunu, böyle bir durum yaşansa dahi, makro ekonomik göstergeler açısından Türkiye'nin göreceli olarak başka ülkelere oranla çok daha iyi bir performans göstereceğ
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dünyada ikinci bir dip (kriz) yaşanmasının düşük bir ihtimal olduğunu, böyle bir durum yaşansa dahi, makro ekonomik göstergeler açısından Türkiye'nin göreceli olarak başka ülkelere oranla çok daha iyi bir performans göstereceğini söyledi.
Şimşek, Fransa'nın başkenti Paris'teki temasları kapsamında Fransa Aktif Türk İş adamları Derneği (FATİAD) ve Fransa'da faaliyet gösteren Türk iş adamları ile bir araya geldi.
Bakan Şimşek, Avrupa'nın değişik ülkelerinde sivil toplum örgütleri olarak insanların bir araya gelmesinin memnuniyet verici olduğunu ifade ederken, Avrupa'da ve diğer ülkelerde Türk kökenli bir çok vatandaşın olduğunu ve yaptıkları faaliyetlerle bu kişilerin önemli bir güç oluşturduğunu belirtti.
Yurt dışındaki Türk yatırımcılarının sivil toplum örgütleri ile bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, aynı zamanda bu kişilerin bulundukları ülkenin dilini iyi bilmesi, gelenekleri korurken, o ülkenin kültürü, yasal kuralları ve mevzuatına iyi bir entegrasyonun sağlanması gerektiğini ifade etti.
Ülke olarak dışarıda yaşayan Türk vatandaşlarına çok önem verdiklerini belirten Şimşek, onların ülkeye de büyük katkısı olduğunu, yaptıkları yatırımlar ve faaliyetlerle gurur duyduklarını söyledi.
Dünyada dengelerin statik olmadığına, koşulların her an değişebileceğine dikkati çeken Şimşek, ne iş yapılırsa yapılsın, makro koşulların her zaman aynı gitmeyeceğini öngörmek ve buna uygun olarak model geliştirmek gerektiğini vurguladı.
İş adamları ve yöneticilere tavsiyelerde bulanan Şimşek, ''Her an bazı şoklar yaşanabilir, bu şoklarının yaşanmasının risklere nasıl yansıyacağını dikkate almak, zamanında doğru fırsatları tespit etmek lazım'' dedi.
-EĞİTİMDEN, ULAŞIMA ÖNCELİKLENDİRİLEN ALANLAR-
Türkiye'de bir kaç alanda önceliklendirmeye gittiklerini ve bu alanlara daha fazla kaynak aktardıklarını anlatan Şimşek, bunlarının başında eğitim ve beşeri kaynaklara yatırımın geldiğini söyledi.
Makro resimde Türkiye'nin en önemli varlığının genç nüfus olduğuna işaret eden Şimşek, hükümet olarak okul öncesi eğitimden, mesleki eğitime ve üniversiteye kadar nicelik ve fiziki mekan anlamında önceliklendirme yaptıklarını ve büyük bir kaynak aktardıklarını ifade etti.
Diğer bir önceliklerinin de Araştırma Geliştirme olduğunu ifade eden Şimşek, özel sektörün AR-GE'ye kaynak aktarmasını teşvik ettiklerini söyledi. Şimşek, ''belki mutlak rakamlarda gerideyiz ama şu anda kişi başına AR-GE harcamalarında artış hızı olsun, araştırma-geliştirmeye dönük istihdam edilen personeldeki artış hızı olsun, Türkiye dünyada ilk üçtedir''diye konuştu.
Altyapıya da büyük önem verdiklerini dile getiren Şimşek, Türkiye'de 79 yıl içerisinde 6 bin 100 kilometrelik çok şeritli yol yapılırken, kendilerinin 7,5 yılda 11 bin 500 km yol yaptığını kaydetti.
Bunun ulaştırmada verimliliği artırdığını, maliyetleri aşağıya çektiğini ve kaza oranını azalttığını belirten Şimşek, demir yollarında da önemli çalışmalar yapıldığını ifade etti.
Türkiye'nin hava yollarında önemli bir başarı hikayesine tanık olduğunu anlatan Şimşek, burada tekel yapının kırıldığını, vatandaşların artan petrol fiyatlarına rağmen, 2002 yılından daha ucuza uçtuğunu söyledi.
-BANKACILIK SEKTÖRÜ KRİZDE SENDELEMEDİ-
Türkiye'yi uzun vadede güçlendirecek temelleri, varolan potansiyeli harekete geçerek doğru stratejileri peyder pey ortaya koyduklarını vurgulayan Bakan Şimşek, ''onun sonuçları da çıkıyor'' dedi.
Küresel kriz bütün sektörleri olumsuz etkilerken Türkiye'de bankacılık sektörünün sendelemediğine dikkati çeken Şimşek, bankalar 2001 yılında 21 milyar dolara yakın zarar ederken, böylesine bir kriz ortamında ise kar elde ettiğini bunun da rasyonel bir başarı olduğunu ifade etti.
-''TÜRKİYE SAĞLAM VE HIZLI BİR ŞEKİLDE KRİZDEN ÇIKIYOR''
Bakan Şimşek, küresel kriz nedeniyle reel ekonominin biraz daraldığını ancak Türkiye'nin çok sağlam ve hızlı bir şekilde bu krizden çıktığını belirtti.
Hükümet olarak krize karşı önemli tedbirler aldıklarını, kamu borcunu azalttıklarını, enflasyonu geçmişe oranla kontrol altına aldıklarını ve ülkenin gelişmesi için doğru stratejileri ortaya koyduklarını ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:
''Türkiyede çok şükür ne eski krizlerde olduğu gibi para biriminde ciddi bir değer kaybı oldu, ne faiz oranlarında, enflasyonda çok artış oldu. Bunlar tesadüf mü tabi ki değil.
Türkiye bu patikada yola devam ederse çok rahat şekilde 2040-2050 yılında Fransa, Almanya'yı ve Japonya'yı geçerek dünyanın 9. büyük ekonomisi olacak. Bu hayal gibi görünüyor ama değil. Türkiye için büyüme öngörümüz yüzde 3,5 gibi çok mütevazi bir rakam ama ben yüzde 5 büyüyeceğimize inanıyorum.''
-''TÜRKİYE KABUĞUNU KIRDI''-
Türkiye'de bir çok alanda reform yapıldığını, bir çok reformun da hala yapılamadığına işaret eden Şimşek, ''ama genele bakılırsa, Türkiye normalleşiyor. Türkiye'de bir çok alanda değişim dönüşüm var temel hak ve özgürlük mü dersiniz, demokrasi, ekonomik kalkınma ve gelişme mi derseniz, Türkiye her alanda önemli bir mesafe katetti'' şeklinde konuştu.
Türkiye'de büyük bir dinamizm ve büyük bir potansiyel olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, kendilerinin de yatırımlara dönük ''inanılmaz'' bir ortam oluşturduklarını ve ''radikal, cömert'' sayılacak teşvikler getirdiklerini söyledi.
Geçmiş yıllarda yılda 1 milyar dolar dahi yabancı sermaye ülkeye gelmezken, Türkiye'nin son zamanlarda yılda 22 milyar doları bulan yabancı yatırım çektiğine işaret eden Şimşek, böylesine ağır bir kriz ortamında dahi Türkiye'nin 7,6 milyar dolarlık net yabancı sermaye çektiği ifade etti. Şimşek, ''bu da Türkiye'nin kabuğunu kırdığının göstergesi'' dedi.
-''DÜNYADA İKİNCİ BİR DİP OLASILIĞI DÜŞÜK BİR İHTİMAL-
Bakan Şimşek, daha sonra Fransa'da iş yapan iş adamlarının yaptığı faaliyetler hakkında bilgi aldı ve sorunlarını dinledi.
İş adamlarının sorularını da yanıtlayan Şimşek, krizden çıkış tarihinin belli olup olmadığının sorulması üzerine, aslında krizde dip noktanın geçen senenin ilk çeyreği olduğunu ve pozitife dönüşün ise geçen yılın dördüncü çeyreğinden itibaren başladığını söyledi.
Türkiye'de krizden çıkışın ve büyümenin hızlı bir şekilde devam ettiğini anlatan Şimşek, şöyle devam etti:
''İkinci bir dip yaşanır mı? o kaygılar zaman zaman yaşanıyor ama Türkiye'yi dünyaya göre güçlü kılan bazı unsurlar var tabi çok iddialı konuşmamak lazım ama dışarıda ikinci aşağıya doğru trend başlasa dahi Türkiye'nin orada farklılaşma ihtimali yüksek. Türkiye'de bankacılık sektörünün sağlam, likiditesi yüksek, bankacılık sektöründen krizden etkilenmemiş olması ve çok sağlam olması ekonomiye destekleyecek nitelikte olması önemli.
Türkiye'nin kendi tarihi dinamikleri dikkate alındığında faizler ilk defa tek haneye indi. Tabi biz krizde boş durmadık krize fırsata çevirme noktasında çalıştık. Yeni teşvik modeli getirdik. Bölgesel kalkınma projelerine önem verdik. Türkiye'de siyasi istikrar reformlar çok önemli. Türkiye'ye dışarıdan görünüm hala güçlü. Makro ekonomik temeller Türkiye'nin bu krizden daha sağlam çıktığının göstergesi. Dünyada ikinci bir dip (kriz) yaşansa dahi, ki bu düşük bir olasılık, makro ekonomik göstergeler açısından Türkiye göreceli olarak başka ülkelere oranla çok daha iyi bir performans gösterir.''
Bakan Şimşek daha sonra Fransa'da yaşayan Türk işadamları tarafından yaptırılan bir okulu ziyaret etti ve öğrencilerle bir süre sohbet etti.