Türkiye ve Trabzon'un sorunu!

Türkiye’nin ve Trabzon’un en önemli sorunlarından olan yetişmiş eleman ihtiyacının giderilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye Odalar Birliği ve Borsalar Birliği ile TEPAV’ın ortaklaşa başlattığı en kapsamlı

Türkiye’nin ve Trabzon’un en önemli sorunlarından olan yetişmiş eleman ihtiyacının giderilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye Odalar Birliği ve Borsalar Birliği ile TEPAV’ın ortaklaşa başlattığı en kapsamlı mesleki eğitim seferberliği olan “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri projesi çalışması 19 pilot ilden biri olan Trabzon’da bugün yapıldı.

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Beceri’10 projesi kapsamında stajyer çalıştıran firmalara da önemli avantajlar sağlanmaktadır. Meslek kurslarını tamamlamış olan kişileri stajyer olarak çalıştıran firmalar herhangi bir maaş ödemeyecek, stajyerlerin günlük 15 TL olarak belirlenen ücretleri İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacaktır. Ayrıca, stajını başarılı bir şekilde bitiren kursiyerleri istihdam eden firmalara sigorta prim teşviki sağlanmaktadır. Buna göre, başarılı stajyerleri istihdam eden firmalar 1,5 yıl süreyle bu kişilerin Sigorta Primi İşveren Payı ödemelerinden muaf tutulacak, bu ödemeler yine İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacaktır.

TRABZON’DA FİRMALARIN %76’SI STAJER İSTİHDAM ETMEK İSTİYOR

İşsilere yönelik açılacak olan meslek kursları, illerde yapılmış olan anketlerin analiz sonuçlarına göre belirlenecektir. Yapılmış olan anketlerde Trabzon ilinde Beceri’10 projesine verilen destek oldukça yüksek çıkmıştır. Anket uygulanan firmaların %76’sı proje kapsamında işsizleri stajyer olarak çalıştırmayı düşünmektedir. Bunu en büyük nedeni, Trabzon ilinde mesleki eğitime verilen önemin yüksek olmasıdır.

TRABZON, DİĞER İLLERE GÖRE KRİZDEN DAHA AZ ETKİLENDİ

 Trabzon ili,2008 krizinde Türkiye geneline göre istihdamı az etkilenen illerden biri olmuştur, ancak Trabzon’da genç işsizliği (15-24 yaş) Türkiye ortalamasından daha yüksektir. Ayrıca, Trabzon’da istihdam edilen kişilerin eğitim profili Türkiye ortalamasının altındadır. Bu nedenle,çalışanların  becerileri ile firmaların talepleri arasındaki uyumsuzluk önemli bir sorun olarak hissedilmektedir.Bu nedenle ,Trabzon ilinde mesleki eğitime ve Beceri’10 projesine büyük ölçüde destek verilmektedir.

SADECE TARIMSAL SANAYİ DEĞİL, HİZMETLERE YÖNELİK MESLEKLERE DE TALEP VAR.

 Ekonomisinde tarım ve tarıma dayalı sanayinin hakim olduğu Trabzon’da temininde en fazla güçlük çekilen ve an çok talep edilen meslekler gıda mühendisliği, PVC doğrama imalat ve montaj teknisyenliği, elektrik teknikerliği, makine teknikerliği, dökümcülük ve haddehane operatörlüğü gibi mesleklerdir. Ayrıca, muhasebe, satış, reklamcılık ve halkla ilişkiler gibi hizmetler yönelik meslekler de talep yüksektir. Proje kapsamında yapılan anketlerde, bu mesleklerde görülen beceri uyumsuzluğunun çoğunlukla mesleki eğitim ve deneyim eksikliğinden kaynaklandığı ifade edilmiştir. Beceri’10 projesi, bu alanlarda önümüzdeki aylarda açılacak olan kurslarda işsizlere mesleki beceriler edindirmeyi ve staj süresince deneyim kazanmayı amaçlamakta, bu sayede firmaların eleman ihtiyacını karşılamayı ve işsizlik sorununu azaltmayı hedeflemektedir...

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri