Ancak mevcut sistemde bu konuda suistimaller yaşanıyor. Zaman gazetesinin haberine göre, kimileri kendini üniversite öğrencisiymiş gibi göstererek 18 yaşından sonra da maaş almaya devam ettiği gibi, kimileri de mezun olduğu halde yetim maaşını kestirmiyor. SGK, bu ve benzeri suistimallerin önüne geçebilmek için yeni bir formül geliştirdi. Yükseköğrenim Kurulu ile yapılan anlaşma çerçevesinde bundan böyle öğrenci kayıtları elektronik ortamda görülecek. Kurum, maaş bağlanması veya maaşın devamına karar verirken bu verileri dikkate alacak. Yeni sistemle mezun olduğu halde yetim maaşı almaya devam edenlerin önüne geçilecek. Ayrıca bundan sonra yetim maaş alanların her yıl SGK'ya öğrenci belgesi götürmesine de gerek kalmayacak.
70 milyon vatandaşın neredeyse tamamına hizmet veren SGK'nın başı yersiz ödemelerle dertte. İlaç yolsuzluğu, özel sağlık kuruluşlarının hak etmedikleri halde fatura düzenleyip kurumdan para alması, vefat eden emeklilerin maaşlarının yakınları tarafından çekilmesi gibi çok sayıda yöntemle SGK'nın kasasından milyonlarca lira fazladan para çıkıyor. Kurum, yersiz ödemelerle mücadele için bir yandan denetimleri sıklaştırırken bir taraftan da kalıcı çözüm arayışına girdi. Vefat eden emeklilerin maaşlarının yakınları tarafından çekilmesini engellemek için Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile anlaşma yapılarak Kimlik Paylaşım Sistemi devreye sokuldu. Nüfus bilgileri her 15 günde bir yenilenerek vefat edenlerin kayıtlardan düşmesi sağlanıyor. Şimdi ise mezun olan öğrencilerin yetim maaşı almaya devam etmesinin önüne geçilecek yeni bir sistem üzerinde çalışılıyor. SGK yetkilileri, üniversite öğrencilerine ait bilgilerin YÖK'ten elektronik ortamda alınmasını sağlayacak düzenleme için sona gelindiğini belirtiyor. Sistemin devreye sokulmasıyla birlikte aylık bağlama ve aylıkların devamında bu kayıtlar kullanılacak.
Öte yandan Sosyal Güvenlik Kurumu, yersiz ödemelerin önüne geçebilmek amacıyla denetimlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda şu ana kadar 262 hastane, tıp merkezi ve eczane denetlendi. Denetimleri tamamlanan Ankara'daki 10 hastaneye toplam 1 milyon 188 bin liralık fazla ödeme yapıldığı ortaya çıktı. Kurumu zarara uğrattığı belirtilen bu hastaneler hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.
90'ını geçen emekliye ev ziyareti
Sosyal Güvenlik Kurumu, 90 yaş üstündeki emeklilerin yaşayıp yaşamadığını kontrol için evlere ziyaretleri sürdürüyor. SGK, şu ana kadar 100 yaşını geçen 1.100 kişi ile 90 yaşını geçen yaklaşık 3 bin emeklinin evlerini ziyaret etti. Bu ziyaretlerde 50 kişinin vefat ettiği, ancak maaşlarının kesilmediği görüldü. Halen Türkiye'de 90 yaşını aşan 60 bin kişi bulunuyor. Bunun 44 bin 446'sı kadınlardan, 15 bin 730'u ise erkeklerden oluşuyor.