Önümüzdeki yıldan itibaren internetten yapılacak para transferlerinde tek kullanımlık şifrenin zorunlu hale getirilmesini fırsata dönüştürüp vatandaştan para toplamayı hedefleyen bankalara kötü haber. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü, mudilerin parasını koruma işinin bankaların asli görevi olduğunu belirterek, bu görevin yerine getirilmesi nedeniyle vatandaştan ilave para alınamayacağını bildirdi.
10 İLA 30 KURUŞ ARASI
Bugün Gazetesi'nin haberine göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) internet bankacılığı hizmeti veren bankaların 1 Ocak 2010'dan itibaren internet şubelerine giriş işlemlerinde güvenliğin artırılması için iki bileşenli kimlik doğrulama uygulamasını zorunlu hale getirdi. BDDK'nın bu tebliğine göre yılbaşından itibaren internetten havale ya da EFT yapılırken SMS, şifrematik veya mobil imza yöntemiyle üretilecek tek kullanımlık şifrelerden yararlanılacak. Bazı bankalar, kendilerine yeni mali yükler getirecek bu ek güvenlik sistemin faturasını mudilere kesmeye hazırlanıyor. Dolayısıyla yeni yılla birlikte internetten yapılan her bir para transferi için birçok banka 10 ila 30 kuruş alacak.
HER ÖNLEME PARA ALINMAZ
Bakanlık yetkilileri, vatandaşın tasarrufunu koruma görevinin zaten yasayla bankalara yüklendiğini belirterek, güvenlik önlemlerinin arttırılması nedeniyle ortaya çıkan ek maliyetin mudilere fatura edilemeyeceğini söylediler. Yetkililer, Eğer vatandaşın parası, bankanın düşük güvenlik önlemleri nedeniyle çalınırsa sorumluluk bankaya ait olur. Bu durum yargı kararlarıyla da tespit edilmiş, internet yoluyla hesabı boşaltılan vatandaşın parasının banka tarafından vatandaşa ödenmesi hükme bağlanmıştır. Tek kullanımlık şifre, bankanın güvenlik önlemlerinden sadece biridir. Her önlem için para alınamaz dediler.
YENİ SÖZLEŞME YAPMAK ŞART
Bakanlık yetkilileri ayrıca, bu tür bir tahsilatın Tüketici Kanunu'nun 6. maddesiyle düzenlenen Sözleşmelerdeki haksız şartlar maddesine aykırı olduğunu da söylediler. Bankaların şifre parası alabilmesi için bütün mevduat sözleşmelerini yenilenip mudilerin rızasının alınması gerektiğini belirten yetkililer, Hiçbir banka 10-20 kuruşluk ücret için vatandaşı bankaya çağırmaya cesaret edemez. Hiçbir vatandaş da o parayı ödemek için bankaya kendi ayağıyla gitmez. Sözleşme yenilenmeden para alınırsa tüketici mahkemelerine dilekçe yağar dediler.
BÜROKRATIN UÇAN PARASI KARŞILANMIŞ
Güvenlikle ilgili yükümlülüğün bankalara ait olduğunu ifade eden yetkililer, ilginç bir örnek verdi. Edinilen bilgilere göre, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü'nde bir genel müdür yardımcısının bir bankadaki hesabı hackerler tarafından boşaltıldı.
İLGİNÇ CEVAP
EFT yapmak için internet şubesine girdiğinde fark eden bürokrat, durumu banka yönetimine bildirdi. Bankadan, Sorumluluk almayız yanıtı üzerine bakanlık düzeyinde girişimler artırıldı. Bankaya, bu konuda verilmiş mahkeme kararları sunuldu. Banka, bürokratın kaybolan 3 bin 500 lirasını ödemek zorunda kaldı
Vatandaşı sevindirecek uyarı
Önümüzdeki yıldan itibaren internetten yapılacak para transferlerinde tek kullanımlık şifrenin zorunlu hale getirilmesini fırsata dönüştürüp vatandaştan para toplamayı hedefleyen bankalara kötü haber. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin K