Yapılandırmada rekor kırıldı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasını da içeren torba yasanın son sonuçlarını açıkladı.  Bakan Şimşek, yaptığı açıklamada, kamuoyunda "torba yasa" olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasını da içeren torba yasanın son sonuçlarını açıkladı. 
 
Bakan Şimşek, yaptığı açıklamada, kamuoyunda "torba yasa" olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 6552 sayılı Kanun'un 11 Eylül'de yürürlüğe girdiğini ve aynı tarih itibarıyla yapılanma taleplerini içeren başvuruların alınmaya başladığını hatırlattı. 
 
Kesinleşmiş kamu alacaklarının enflasyon oranında güncellenmek suretiyle yeniden yapılandırılması ve taksitle ödenmesine imkan veren Kanuna 3,5 ayı aşan süredir başvuruların kabul edildiğini belirten Şimşek, söz konusu imkanlardan yararlanmak üzere yoğun bir başvuru olduğu ifade etti. 
 
6552 sayılı Kanunun, kesinlikle bir af düzenlemesi olmadığını vurgulayan Şimşek, af niteliğinde olmayan bu yapılandırmada elde edilen sonucun, kesin bir başarı olduğunu kaydetti. Şimşek, "Rakamlar, 2011'deki yapılandırmayı dahi geçti ki o, büyük ölçüde af niteliğinde bir düzenlemeydi. Vatandaşlarımıza, başvuru için gösterdikleri ilgiye teşekkür ediyorum. Aynı hassasiyeti ödeme noktasında da göstereceklerine inanıyorum" diye konuştu. 
 
- Yapılandırılan tutar 42 milyar lirayı geçti
 
Yapılandırmadaki son rakamları da açıklayan Şimşek, 31 Aralık 2014 itibarıyla sadece vergi dairelerine toplam 4,5 milyon kişinin başvuruda bulunduğunu ve 42,5 milyar liralık alacağın yapılandırıldığını bildirdi. 
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 11 banka ile yapılan anlaşma çerçevesinde yapılandırılan alacakların kredi kartıyla ödenmesi imkanının sağlandığını belirterek, vergi tahsil anlaşması bulunan 26 banka tarafından Kanun kapsamında yapılandırılan tutarların nakden tahsilatının başladığını da kaydetti. 
 
- "Hak kaybı olmaması için ödemeler zamanında yapılmalı" 
 
Kanun kapsamında başvurusunu yapan mükelleflerin, ödemelerini de yasaya uygun yapmaları gerektiğine dikkati çeken Şimşek, "Mükelleflerimiz, yapılandırma sonucu elde ettikleri hakları kaybetmemek için ödemelerini de zamanında yapmak zorunda" dedi. 
 
Taksitlerin, mutlaka zamanında ödenmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, vatandaşın bir hak kaybına uğramaması için bakanlık olarak etkin bilgilendirme ve hatırlatma sürecini bundan sonra da yakından takip edeceklerini bildirdi. 
 
- GİB personeli ve STK'lara özel teşekkür 
 
Bakan Şimşek, vatandaşın yapılandırmaya gösterdikleri ilgide, Türkiye çapında yürütülen tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarının önemli rol oynadığını söyledi. Bu çalışmalarda büyük emeği olan başta Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) olmak üzere tüm çalışanlarına teşekkür eden Şimşek, "Bu konuda bizimle işbirliği yapan sivil toplum kuruluşlarının da başarıdaki emeği büyük. Onlara da teşekkür diyorum" dedi. 
 
- 4,9 milyon mektup ve 2 milyon SMS gönderildi
 
Söz konusu çalışmalara ilişkin detayları da paylaşan Şimşek, şunları kaydetti: 
 
"Motorlu taşıtlar vergisi ve trafik para cezasından borçlu 4,9 milyon kişiye mektup ve bilgilendirme broşürü gönderildi. Nüfus, askerlik, seçim para cezası, öğrenim kredileri gibi küçük tutarlı borçları olan yaklaşık 2 milyon vatandaşımıza da kısa mesaj yolu ile ulaşılmaya çalışıldı. Kanunun 5 farklı içerikteki reklam görselleri hazırlandı ve bu görseller 18 il ve 5 bin 159 adet billboardda, yüksek hızlı trenlerde, 4 büyük şehrimizdeki banliyö trenleri, metro istasyonlarındaki LCD ekranlarda ve vagon içlerinde, otobüs dış yüzlerindeki reklam alanlarında, Ankara, İstanbul ve İzmir havalimanları iç ve dış hat terminallerinde, Ankara, İstanbul ve İzmir'deki cadde ve kavşaklardaki 30 adet Outdoortv'de, kamu binalarında ve PTT şubeleri gibi vatandaşların yoğun olarak bulunduğu yerlerdeki toplam 2 bin 268 ekranda yayınlandı." 
 
- Bin 500 radyo spotu, 150 bin afiş ve 4,1 milyon broşür 
 
Söz konusu tanıtım çalışmaları kapsamında 10 ulusal radyo kanalında toplam bin 500 kez radyo spotu yayınlandığını aktaran Şimşek, ayrıca 5 farklı içerikte toplam 150 bin afiş basıldığını, 4,1 milyon adet de bilgilendirici rehber ve el broşürünün vergi dairesi müdürlükleri ve sivil toplum örgütleri aracılığıyla mükelleflere ulaştırıldığını söyledi. 
 
Bakan Şimşek, bu çalışmalarda interneti de etkin kullandıklarını açıkladı. GİB'in internet sitesinde, kanun kapsamındaki borçların sorgulanabilmesi, başvuru ve ödemelerin yapılabilmesi ve ilgili mevzuata kolayca ulaşılabilmesi için ayrı bir alan oluşturulduğunu belirten Şimşek, "Borçlarını unutmuş pek çok mükellefimiz, vergi dairelerimize gelerek ya da GİB'in internet sitesinden başvurarak, kanundan yararlandı" dedi. 
 
- Yüz yüze görüşmeler de yapıldı
 
Bunların dışında, vatandaşlarla yüz yüze görüşmeler de yaptıklarını ve yapılandırmanın faydalarını anlattıklarını dile getiren Şimşek, tanıtım çalışmalarında GİB'deki bürokratların sahada önemli çalışmalar yaptıklarını ifade etti. 
 
Bakan Şimşek, söz konusu bürokratların, sorumlu oldukları illerde düzenlenen konferans ve panellere katıldıklarını ve vatandaşları bilgilendirdiklerini belirterek, "Tabii bunların yapılmasında sivil toplum kuruluşlarımız da önemli bir rol oynadı. Söz konusu kuruluşların işbirliğiyle 81 ilde kanunun tanıtımına yönelik çok sayıda konferans, panel ve seminer düzenlendi ve çeşitli iletişim araçlarıyla kanunun güncel tutulması sağlandı" diye konuştu. 
 
- 250 bin kişiye telefonda bilgi verildi 
 
Öte yandan, Vergi İletişim Merkezi aracılığıyla, yaklaşık 250 bin kişinin sorularının cevaplandığını aktaran Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı: 
 
"Kanunun uygulamasına yönelik hazırlanan her türlü mevzuat, internet aracılığı ile kullanıcıların bilgisine sunuldu. Başvuru süresi içerisinde gerek merkez, gerekse taşra teşkilatımıza yapılan yazılı başvurular süratle cevaplandırıldı. Başvuruların, GİB'in internet sitesi üzerinden de alınması ile ödeme planlarının ilgililerin talep ettikleri şekilde e-posta veya tercih ettikleri adreslerine gönderilmesi sayesinde vergi dairelerine bizzat gitme mecburiyeti olmadan kanundan yararlanma imkanı tanındı. Yapılan bu çalışmalarla, tüm vatandaşlarımıza ulaşmayı amaçladık. Emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum."

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri