Çay Sanayicileri İş Adamları Derneği (ÇAYSİAD) Başkanı Rahmi Üstün, ''Geçen yıllara baktığımızda yaş çay fiyatında enflasyon oranında bir zam yapılacağı kanaatindeyiz'' dedi.
Üstün, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, 2009 yılı yaş çay kampanyasının başlamasına sayılı günler kaldığını, mevsim koşullarının kampanyanın geç başlamasına neden olduğunu belirterek, ''2008 yılı kampanyası 24 Nisan'da ÇAYKUR tarafından, mayıs ayı başında da özel sektör tarafından açılmıştı. Bu yıl kampanya açılışı yaklaşık 20 gün kadar sarkmış durumdadır'' diye konuştu.
Geçmiş yıllara bakıldığında rekoltede çok anormal bir sapma olacağını tahmin etmediklerini ifade eden Üstün, ''Bu yıl da 1 milyon veya 1 milyon 100 bin ton gibi bir rekolte beklenmektedir. Bu da 200-220 bin ton kuru çay demektir'' dedi.
Üstün, yaş çay fiyatının henüz açıklanmadığını anımsatarak, ''Geçen yıllara baktığımızda enflasyon oranında bir zam yapılacağı kanaatindeyiz. Bizim düşüncemiz ve görüşümüz, üreticiyi tatmin edici bir fiyat verilmesi ama bu farkın destekleme primine yansıtılması yönündedir'' diye konuştu.
Kurum olarak çayın sorunlarıyla birebir ilgilendiklerini, şu an sektörde dillendirilen konuları yıllardır kendilerinin de dillendirdiğini anlatan Üstün, ''Bundan sonra da sorunları görüşmeye, çözüm aramaya devam edeceğiz. Çay Kanunu'nun yeniden hazırlanması ve bir takım yaptırımların kanunla yapılabilmesine çalışıyoruz. Bu olursa, hem sanayici, hem çiftçi, hem de pazarlamacı kendisine çeki düzen verecektir'' diye konuştu.
-''SEKTÖRÜN EN BÜYÜK SORUNU KAÇAK ÇAY''-
Üstün, sektörde en büyük sorunlarının ''kaçak çay'' olduğunu belirterek, şunları söyledi:
''Yıllardır sektörün başının belası olan kaçak çay sorunu bir türlü çözülememektedir. Sınırlardan ve gümrüklerden geçerek ülkemize yılda yaklaşık 50 bin tonu aşkın kaçak çay girmektedir. Kaçak çay bu şekilde girmeye devam ederse önümüzdeki yıllar sektör için çok daha kötü olacak demektir. Özel sektörün geleceği kaçak çayın önlenmesine bağlı.''
Bu konuda bir an önce tedbir alınarak sektörün rahatlatılması gerektiğini kaydeden Üstün, ''Öncelikle yakalanan kaçak çayların imhası uygulamasına başlanmalıdır. Zaten sağlıksız olan bu çayların ihale edilerek yurt içinde satışına izin verilmemelidir. Kaçakçılık önlenmeli, çıkartılacak Çay Kanunu ile sektör kaliteli üretime yönlendirilmelidir'' dedi.
ÇAYSİAD Başkanı Üstün, bölgenin en önemli tarım ürünlerinden olan çayın bölge insanının vazgeçemeyeceği ürünü olduğunun bilinmesi ve çalışmaların bu doğrultuda ilerletilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.