Yeni başkan görev başında!

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanlığına atanan İbrahim Turhan, ''Ben inanıyorum ki 2012 yılı için 1,5 trilyon liralık milli gelir hedefi olan Türkiye'nin Borsasının da en az 2015 yılı sonuna kadar kapitalizasyonunu 1 trilyon liraya çıkarması

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanlığına atanan İbrahim Turhan, ''Ben inanıyorum ki 2012 yılı için 1,5 trilyon liralık milli gelir hedefi olan Türkiye'nin Borsasının da en az 2015 yılı sonuna kadar kapitalizasyonunu 1 trilyon liraya çıkarması lazım'' dedi.

 

Turhan, devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, İMKB'nin İstanbul Finans Merkezi projesinde merkezi bir rol oynaması gerektiğini, etkin ve etkili olmak zorunluluğu bulunduğunu, bunun da Yönetimin öncelikli hedefi olacağını söyledi.

Bu çerçevede yabancı menkul kıymetler pazarının geliştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Turhan, şöyle devam etti:

''Yine 2015 yılının sonuna kadar İstanbul'un en azından bölge ülkelerinde uluslararası standartları sağlayan kuruluşların, şirketlerin menkul kıymetlerinin alınıp satılacağı bir yer haline getirmeyi amaçlamalı ve hedeflemeliyiz. Bunun için gerekli altyapı oluşturmak hemen bugünden yarına olmayabilir. Ama bizim hedefimiz mutlaka bu olmalı diye düşünüyorum. Bunun gerçekleşmesi için İMKB'nin dünyanın diğer önde gelen Borsalarıyla arasındaki işbirliğini artırmak, gerektiği durumlarda belki stratejik ortaklıklar da teşkil etmek çok önemli olacak. Zaten bu konuda önemli kazanımlar sağlanmış. Bunları daha ileriye taşımak bizim hedeflerimiz arasında olacak.''

İbrahim Turhan, ''Ben inanıyorum ki 2012 yılı için 1,5 trilyon liralık milli gelir hedefi olan Türkiye'nin Borsasının da en az 2015 yılı sonuna kadar kapitalizasyonunu 1 trilyon liraya çıkarması lazım. Böyle bir hedef belirlememiz lazım. Tabii ki bu sadece İMKB'nin tek başına gerçekleştireceği bir şey değil. Burada ilgili paydaşlara çok önemli rol düşüyor'' diye konuştu.

 

İMKB'NİN YENİ BAŞKANI GÖREVİ DEVRALIYOR!

 

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanlığına atanan İbrahim Turhan, İMKB'nin, tasarrufların artırılması stratejik hedefinin geliştirilmesinde anahtar rol oynayacağını bildirdi. 

 

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanlığına atanan İbrahim Turhan, İMKB'nin kurulduğu günden bugüne kadar çok büyük hamleler gerçekleştirdiğini, yatırım yapılabilir borsa statüsü kazandığını, artık dünyaya açılmaya her yönüyle hazır bir kurum haline geldiğini bildirdi. 

 

İMKB'de gerçekleştirilen törenle görevi Hüseyin Erkan'dan devralan Turhan, burada yaptığı konuşmada, bu görevlerin, bu vazifelerin gerçekte milletin olduğunu, bu görevleri, milletin emanetçisi olarak belli dönemler için yaptıklarını ve kendilerinden sonrakilere devrettiklerini söyledi. 

 

Turhan, ''Az evvel Hüseyin Bey (Erkan) ile sohbet ederken kendisine gıpta ettiğimi söyledim. Çünkü gerçekten yapmış olduğu görevi bu kadar üstün bir başarıyla, alnının akıyla hiçbir şaibe, hiçbir sıkıntı olmadan yüksek bir başarıyla tamamlamak ve az evvel konuşmalarını yaparken salondan yükselen alkışlardan da anlaşılacağı kadar, çalıştığı kurumun insanların kalbinde böyle güzel bir yer işgal ederek iftihar vesilesi olacak bir kariyerden sonra kendisinden sonra gelen kişiye bayrağı devretmek her bürokrata nasip olmaz. Allah'tan dilerim, inşallah günü geldiği zaman ben de en az onun kadar güzel bir görev devir teslimi yapabileyim'' şeklinde konuştu. 

 

Sermaye piyasalarının ülkede tasarrufların yatırıma dönüşmesi için çok kilit bir işlev gördüğünü ifade eden Turhan, tasarrufların varlıklara dönüşmesi, varlıkların sermaye piyasası araçlarına dönüşmesinin hep bu piyasalarda cereyan ettiğini söyledi. Turhan, ''Bu ne kadar kolay olursa, miktara, riske, vadeye aracılık ne kadar düşük maliyetle yapılırsa, fonlar, tasarruf fazlası olanlardan tasarruf açığı olanlara ne kadar düşük maliyetle aktarılabilirse ülkenin kaynaklarının etkin kullanımı da o derece mümkün oluyor. Bu bakımdan de sermaye piyasaları hayati bir öneme sahip'' dedi.

İMKB'nin organize sermaye piyasası olarak çeyrek yüzyılı geride bırakan, gelmiş olduğu noktayla uluslararası tanınırlığını da sağlayan çok başarılı bir kurum olduğunu vurgulayan Turhan, üniversitede çalışırken, yüksek lisans eğitimi verilen Sermaye Piyasası ve Borsa Anabilim Dalında en başarılı öğrencilerin İMKB'de çalışanlardan oluştuğunu, en başarılı öğrencilerin ilk sınavlarda İMKB'yi kazandığını, Borsanın insan kaynakları anlamında büyük bir üstünlüğü bulunduğunu, bunun çok önemli bir kazanım olduğunu kaydetti. 

 

İbrahim Turhan, ''Kurulduğu günden bugüne kadar çok büyük hamleler gerçekleştirmiş, yatırım yapılabilir borsa statüsü kazanmış ve artık dünyaya açılmaya her yönüyle hazır bir kurum haline gelmiş'' diyerek, Borsanın bugünlere gelmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ PROJESİ

Turhan, İMKB'nin vizyonuna bakıldığında, halka açık şirket sayısının ve piyasa değerinin Türkiye'nin potansiyelini yansıtır bir büyüklüğe ulaşmasını gördüklerini, böyle bir borsa olmayı hedeflediklerini belirterek, İstanbul Finans Merkezi Projesinin sadece bir finansal bir proje olmadığını, aynı zamanda Türkiye'nin merkez ülke olma vizyonunu da tamamlayacak bir proje olduğunu söyledi.

İMKB'nin yeni Başkanı Turhan, ''Bu projenin omurgasını teşkil edecek olan İMKB olmalı. Bu vizyonun gerçekleşmesi için kapsamlı ve bütüncül yapısal değişikliklerin hayata geçirilmesi bir gereklilik'' dedi. 

 

MSCI Endeksinde 21 yükselen piyasa ekonomisinin yer aldığını, bunların toplam endeks içerisindeki ağırlıklarının yüzde 12 civarında bulunduğunu hatırlatan Turhan, yükselen piyasa ekonomileri arasında Türkiye'nin yerine baktıkları zaman 21 ülke arasında 12. sırada bulunduğunu, sadece yükselen piyasa ekonomilerinin içerisindeki ağırlıklarına baktıkları zaman yüzde 1,63 gibi oranın karşılarına çıktığını anlattı. 

İMKB'de işlem gören şirketlerin toplam değerinin 385,7 milyar dolar olduğunun altını çizen Turhan, ''Bu rakamlar Türkiye'nin dünyadaki, ekonomideki yerini yansıtıyor mu, Türkiye ekonomisinin dinamizmine uygun mu dediğimiz zaman ne yazık ki buna olumlu cevap vermek mümkün değil'' dedi. 

 

İstanbul Finans Merkezi Projesi denilince bunu sadece İstanbul'un belli bir bölgesinde, Ataşehir'de gerçekleştirilecek bir yapısal iş gibi görmemek gerektiğine dikkati çeken Turhan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bu da çok önemli. Neticede altyapı olmadan üst yapı olmuyor. Ama bu Ataşehir olmanın ötesinde, bunun önemini yadsımıyoruz ama, buna ilave olarak kurumsal, teknolojik, hukuki ve iktisadi bir dönüşümü de içermeli. 

 

Neticede herhangi bir değeri ortaya çıkaran en önemli unsur insandır. Dolayısıyla insan kaynakları, eğitim, kültür, çevre ve şehircilik İstanbul Finans Merkezi Projesinin olmazsa olmaz bütünleyici unsurları olacaktır. Zihniyet dünyasının yeniden inşası, buna hazır bir zihniyet dünyasına sahip, bu donanıma hazır bir ortamın oluşturulması da çok önemli diye düşünüyorum. İMKB, İstanbul Finans Merkezi Projesinde merkezi bir rol oynamalı. Burada etkin ve etkili olmak mecburiyetindeyiz. Bu da yönetimimizin öncelikli hedefi olacaktır.''

İMKB ESKİ BAŞKANI HÜSEYİN ERKAN: GÖZÜM ARKADA KALMADAN EMANETİ DEVREDİYORUM

Eski İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, İMKB Başkanlığına yapılan atamaya ilişkin, ''Gözüm arkada kalmadan bu emaneti devrediyorum'' dedi.

Resmi Gazetede yayımlanan kararname ile İMKB Başkanlığına atanan İbrahim Turhan, İMKB'de gerçekleştirilen törenle görevi Hüseyin Erkan'dan devraldı.

Erkan, törende yaptığı konuşmada, 4 yıllık başkanlık döneminde İMKB'de birçok alanda çalışma yaptıklarını dile getirerek, İMKB ve sermaye piyasalarının, Türkiye ekonomisinin ve Türkiye'nin geleceğinin inşa edileceği bir yapıda önemli unsurlardan biri olduğunu belirtti.

4 yıl içinde dünyada çeşitli değişiklikler yaşandığına, sermaye piyasalarında farklı uygulamalar gözlendiğine değinen Erkan, şunları söyledi:

''Türkiye olarak bir menkul kıymetler borsamız var, bir türev borsamız var. Hepsi düzenlidir, hepsi düzenleyici otoritenin denetimi altındadır, hepsi belli kurallarla çalışırlar. Türkiye'de aracı kurumlara emirlerin içleştirilmesi ya da eşleştirilmesi konusunda herhangi bir yetki yoktur. Borsada işlem gören şirketlerin hisse senetleri Borsada alınıp satılır. Bu tip düzenlemelerin faydasını görüyoruz. Avrupa'da ve Amerika'da bunun dışında düzenlemeler oldu ve oradaki kargaşayı da görüyoruz. Dolayısıyla, aslında Türkiye'deki yapılanma, çok düzgün bir yapılanma. Türkiye sermaye piyasası, zamanında çok iyi düşünülmüş, kuralları güzel konulmuş. Etkin işleyen, fiyat oluşumu açısından çok iyi işleyen bir piyasaya sahibiz. Dolayısıyla biz kendi piyasamızdaki kurallara baktığımızda görüyoruz ki Avrupa'da, Amerika'da bu kurallar tekrar gözden geçiriliyor, hatta uyguladığımız bazı kurallar, Avrupa'da ve Amerika'da yürürlüğe girecek durumda. Günlük fiyat limitleri gibi konular, şu anda gündemde olan mevzular.''

 

Erkan, görevi devralan İbrahim Turhan'a çok iyi yetişmiş personel ve iyi bir ekipleri bulunduğunu söylediğini ifade ederek, ''Gözüm arkada kalmadan bu emaneti devrediyorum'' dedi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray da konuşmasında, ''İkisi de çok sevdiğim, saydığım insanlar. Yani bir şeker gidiyor, bir şeker geliyor. Düzgün bir insan görevi devrediyor. Eminim ki sermaye piyasalarından uzaklaşmayacak. Genç bir arkadaşımız görevi devralıyor. Herkesin içi rahat olsun. Hayırlı olsun'' dedi.

Bu arada, Hüseyin Erkan, konuşmasının ardından salondakiler tarafından alkışlandı.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri