İngiltere'de “Ruhsatsız sperm bağışı” yapan 41 yaşındaki Simon Watson, bugüne kadar en az 800 kadının bebek sahibi olmasını sağladığını ileri sürdü. Her hafta en az bir kere spermlerini bağışlayan Watson, “Genelde haftada bir bebek çıkıyor. İspanya'dan Tayvan'a, birçok ülkede çocuğum var.
211
Dünya rekorunu kırmak isterim. Başkası kırmasın diye mümkün olduğu kadar çok olsun. Tahminim şimdiye kadar 800 çocuğum vardır, dört yıl içinde 1000'e çıkarmak isterim” dedi.
311
Her üç ayda bir test
Müşterileri Watson'a, kalıtımsal bir hastalığı olup olmadığı gibi sorular soruyor ve genellikle bir benzin istasyonunda buluşuyor. Müşteriler ya bir otel odası tutuyor ya da umumi tuvaletleri kullanıyor.
411
Her üç ayda bir cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test olan ve hastane sonuçlarını internette paylaşan Watson kendi kabını ve şırıngasını kullanıyor. Bağışlarının üçte birinin ilk denemede olumlu sonuçlandığını söylüyor.
511
Fakat uzmanlar yasal olmayan bu yöntemin kadınların ve korumaz cinsel ilişkiye girmek isteyen erkeklerin de sağlığını tehlikeye attığını ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara davetiye çıkardığını belirtiyor.
611
Eşeyli üreme konusunda çalışmalar yapan Ulusal Gamet Bağış Vakfı Genel Müdürü Laura Witjens, bu yöntemin her zaman sorunlu olarak görülmeyebileceğini, fakat işlerin ters gitmesi durumunda da sonuçlarının felaket olabileceğini söylüyor.
711
Witjens, 'cinsel taciz veya tecavüz sayılabilecek farklı şartlarda yaşanan çok sayıda olumsuzluk' ihtimalinden söz ediyor. Sperm bağışçısı Watson iki defa evlenmiş, üç çocuğu var, ilk evliliği sona erdikten sonra spermlerini bağışlamaya başlamış.
811
'18 yaşına kadar kız arkadaşım olmadı'
Neden bu işe başladığını da şöyle anlatıyor:
"Tüm bunları bir daha yaşamak istemediğimi düşündüm. Onun yerine bir sperm bankasına gidip oradan çocuk sahibi olurum, eğer daha sonra gelip beni görürlerse çok güzel güzel olur, gelmezlerse de gelmezler, dedim."
"18 yaşıma kadar hiç kız arkadaşım olmadı. 'Hiçbir zaman evlenip çocuk sahibi olamayacağımı' düşündüm. Bir psikolog belki bu işin ondan kaynaklandığını söyler ama bilmiyorum, hiç psikoloğa gitmedim."
911
Laura Witjens ise, "Yeryüzünde bir yerlerde en az 500 üvey kardeş var, insanlar ailelerini bulma ihtiyacı duyacak. Bunun bu insanlar için çok rahatsız edici olduğunu biliyoruz. Kadınlar kendi küçük bebeklerini düşünüyor, fakat çocukların büyüyüp birer yetişkin olacaklarını ve kendi Facebook araştırmalarını yapacaklarını unutuyorlar" diyor.
1011
İngiltere'de sperm bağışıyla doğan çocuklar 2005 yılından bu yana, 18 yaşından sonra babalarının kimliğini bilme hakkına sahipler.
1111
Fakat bir bağışçı hiçbir zaman yasal ebeveyn olamıyor ve doğum kaydında adı geçmiyor.