Bedelli askerlik yasal mı? Osmanlı'da var mıydı? Cumhuriyet döneminde kaç kez ve neden uygulandı. İşte 'bedelli askerliğin' bilinmeyenleri...
Bedelli askerlik, Türkiye'de Osmanlı döneminden bu yana aralıklarla zorunlu askerlik'e alternatif olarak süre kısalması karşılığı nakit bedel ödenmesi mantığına dayanan bir uygulama.
Uygulamanın dayandırıldığı gerekçeler ordunun ve devletin maddi ihtiyaçları ve bireylerin işlerini kaybetmemeleridir. Uygulamanın Anayasa Mahkemesi tarafından eşitlik ilkesini ihlal etmediğine karar kılınmıştır.
18 yaş ve üzeri erkek Türk vatandaşlarından yurt dışında en az 3 yıl çalışmış olanların 21 günlük süre ile vatani hizmetlerini görmelerine olanak veren bedelli askerlik günümüzde geçerlidir, buna aynı zamanda "dahte" dövizle askerlik hizmetine tabi erler ismi de verilir.
Diğer şekli ise geçici olarak Türkiye'de ikamet etmekte olanlara sağlanan olanaktır. Bu durumdaki askerlik süresi ise 21 gün olarak tespit edilmiştir.
Çıkan son karardan sonra 21 günlük zorunlu askerlik de olmayacak.
1999 yılındaki uygulamanın sebebi 17 Ağustos 1999'daki Gölcük depreminden sonra ülke ekonomisine katkı amacı taşımıştır.
Son olarak 2011 yılında uygulanmıştır.Yasaya göre 30 yaşından gün alan ve 30.000 TL tutar ödeyen kişiler askerlik vazifesini yapmış sayılmışlardır
Bedelli askerlikten faydalanmak isteyenlerin 1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşına girmiş olmaları gerekiyor.
Bu durumda 31 Aralık 1987 tarihinde doğanlar sınır konumunda. Bu tarih ve öncesinde doğan herkes bedelli askerliktan faydalanabilecek. Örneğin 30 Aralık 1987, 29 Aralık 1987 veya 1986 ve öncesi tüm yıllarda doğanlar bedelliye başvurabilir.
Bedelli askerlikteki 28 yaş sınırı bir çok kişiyi de üzdü. Özellikle de 31 Aralık 1987 tarihinden sadece 24 saat sonra doğanları. 1 Ocak 1988 tarihinde dünyaya gelenler bedelliyi 1 günle kaçırmış oluyor.
Bedelli askerlik uygulamasından 700 bin kişinin faydalanması bekleniyor. 21 günlük zorunlu askerlik de olmayacak.
Buna göre 18 bin liralık bedelli askerlik uygulamasında ücrete taksitlendirme yapılmayacak. Bu noktada bankaların devreye gireceği ve bedelli askerlik kredileri vermeye başlayacağı tahmin ediliyor.
Bedelli askerlik uygulamasında ücret bedeli düşük tutulduğu için bir önceki bedelli askerlik başvurularından çok daha fazla başvuru bekleniyor.