İngiltere'de 5 çocuk tavşancıl otu bitkisine dokununca vücutlarında korkunç yaralar oluştu. Tavşancıl otu bitkisi, bünyesinde barındırdığı zehirli maddelerden dolayı dokunan kişilere ciddi zararlar veriyor.
250
İngiltere'de parkta oynayan 5 çocuk bu bitki ile temas edince vücutlarında kimyasal yanıklar oluştu. Çocuklar bitkiyle temas ettikten sonra durumu fark etmediler. Fakat zaman geçtikte vücutlarında döküntüler ve yanıklar oluşmaya başladı.
350
Doktorlar, vücuttaki kızarıkları ilk gördüklerinde sebebi belli olmayan alerjik reaksiyon teşhisi koyup aileleri evine gönderdi.
450
Korkunç acıya dayanamadıklarını söyleyen çocukları tekrar hastaneye götüren aileler, çocukların vücutlarında oluşan kabarcıkların tavşancıl otundan kaynaklı kimyasal reaksiyon olduğunu öğrendi.
550
Çocuklardan birinin babası, "Çocuğum acı içinde bağırıyordu ve doktorların ne olduğu hakkında fikri yoktu. İlk başta kızarıklarla başladı, sonra döküntüleri gördüm. 48 saat sonunda ise kabarcıklar oluşmaya başladı çocuğumun vücudunda" dedi.
650
Kent Konseyi ile konuşan ailelere "Biz bu durum için çok üzgünüz, tavşancıl otuna dair bir mücadele başlatıyoruz" cevabını aldı. Süs bitkisi olarak tanıtılan tavşancıl otunun verdiği hasarlar yedi senede iyileşebiliyor.
750
Bu bitkiye dokunmuş olan kişilerin güneş ışığından kendileri koruması gerekiyor. Uzmanlar bu bitkiye dokunmanız halinde hemen doktora gitmeniz gerektiğini söylüyor.
850
Bu bitkiler yanlış kullanıldığında öldürüyor! Sağlık Bakanlığı, yüzyıllardır birçok hastalığa iyi geldiği bilinen ancak yanlış kullanımda rahatsızlıklara da yol açan bitkileri açıkladı.
950
Toplumda, "doğal olduğu ve hiçbir yan etkisinin bulunmadığı" kanısı nedeniyle hekime danışılmadan alınan bitkisel ilaçların halk sağlığı üzerinde tehdit oluşturmaması amacıyla Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca çalışma yapıldı.
1050
Piyasadaki ürünlerin kontrolünün yönetilmesi amacıyla yapılan çalışma kapsamında, 88 bitkiyle ilgili Avrupa Farmakopesi gibi uluslararası literatür, Amerikan İlaç ve Gıda Kurumu ve Avrupa İlaç Ajansı gibi dünyanın önde gelen kurumlarının uyarıları tarandı
1150
Çalışmayla bu bitkilerin hamileler, 18 yaşından küçükler ve kronik hastalar üzerindeki etkileri, gereksiz ve aşırı kullanıldığında ne gibi olumsuz sonuçlara yol açabileceği saptandı.
1250
Sağlık Bakanı Mehmet Müezinoğlu'nun onayı ile yayımlanan listedeki bitkilerin gıda takviyelerinde ve bitkisel ürünlerde kullanılamayacağı bildirildi.
1350
BU BİTKİLERE DİKKAT Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı listede yer alan bitkilerden bazıları ve uyarılar şöyle
1450
At kestanesi: Mide bağırsak şikayetleri, başağrısı, vertigo, kaşıntı ve alerjik reaksiyonlar oluşabilir
1550
Açık yaralarda emboli ve trombozis riski vardır. Kronik böbrek ve safra kesesi rahatsızlıklarında dikkatli kullanılmalıdır.
1650
A, D, E ve K vitaminlerinin emilimini azaltır. Kanın pıhtılaşmasını önleyen maddeler, fenopirazon, kalp yetersizliği ve ritm bozukluklarının tedavisinde etkili digoksin ile kullanılmamalıdır.
1750
Çocuklarda ve 18 yaş altı gençlerde kullanımı uygun değildir. Hamile ve emzirenler için önerilmez.
1850
Aslan ayağı (Fındık otu): Hamilelerde ve emziren annelerde güvenlilikle ilgili yeterli veri olmadığı için kullanılmamalıdır.
1950
Sarımsak: Mide bağırsak sisteminde şikayete yol açar, alerjik dermatit ve alerjik astım ile kanama riskini artırır, kanın pıhtılaşma süresini uzatır.
2050
Antidiyabetiklerle birlikte alındığında kan şekerinde ani değişiklikler meydana gelebilir. Hamile ve emzirenlerde kullanılması önerilmez.
2150
Sarısabır (Öd ağacı): Mide bağırsak sisteminde kramp, elektrolit ve potasyum kaybı, idrarda albumin ve eritrosit görülür. Kalp glikozitleri, antiaritmikler, diüretik ve kortikosteroitlerle kullanıldığında potasyum kaybına neden olur.
2250
Crohns hastalığı ve ülseratif kolitte kullanılmamalıdır. Kolorektal kanser riski bulunmaktadır.
2350
12 yaş altı çocuklarda, hamile ve emzirenlerde kullanılması önerilmez.
2450
Ayı üzümü: Bulantı, kusma, aşırı duyarlık oluşturur. Bir haftadan daha uzun süre kullanılmamalıdır.
2550
12 yaş altı çocuklar için uygun değildir. Hamile ve emzirenlerde kullanılması önerilmez.
2650
Yulaf: Aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olabilir. 12 yaş altı çocuklarda, hamile ve emzirenlerde kullanılması önerilmez.
2750
Protein içeriğiyle ilgili veriler mevcut olmadığından çölyak hastalığı olan kişilerce dikkatli kullanılmalıdır. Araç ve makine kullanımını etkileyebileceğinden kullanımı sırasında dikkatli olunmalıdır.
2850
Nergiz (Aynisefa): Kontakt dermatit oluşabilir, aşırı duyarlık reaksiyonları gelişebilir. 12 yaş altı çocuklarda güvenlilikle ilgili yeterli veri olmadığından kullanılmamalıdır. Hamile ve emzirenlerde kullanılması önerilmez.
2950
Cilt enfeksiyonu belirtileri görülürse bir doktorla temasa geçilmelidir.
3050
Kırmızı biber: Toksik dozda vücut sıcaklığının normalin altına düşmesi, uzun süre yüksek dozda gastrit, böbrek ve karaciğer bozuklukları ile nörotoksik etkiler görülebilir.
3150
Sinameki: 30 gram kuru doz üzerine çıkılamaz. Çocuklarda 12 yaş altında kullanılmamalıdır.
3250
Yaşlı hastalarda normal dozun yarısı alınmalıdır. Aşırı dozda elektrolit ve sıvı dengesizliğine yol açabileceğinden dikkatli kullanılmalıdır.
3350
Bağırsak tıkanıklığında, iltihaplı bağırsak hastalıklarında apandisitte ve elektrolit eksikliğinde kullanılmamalıdır.
3450
Hiyarşembe: Apandisit, bağırsakta akut iltihap durumunda, 12 yaşın altındaki çocuklarda, hamilelerde ve emziren annelerde tavsiye edilmez.
3550
Doz aşımı durumunda kramp benzeri mide bağırsak şikayetler ve laksatif etki oluşabilir. Uzun süreli kullanımda başta potasyum iyonları olmak üzere elektrolit kaybına neden olabilir.
3650
Alıç: 12 yaş altında kullanılmamalıdır.
3750
Zerdeçöp: Safra kanalı tıkanıklıklarında kullanılmaz. Safra taşı olması durumunda doktor kontrolü gerektirir. Mide ülserinde kullanılmaz.
3850
Enginar: Papatyagiller familyası bitkilerine karşı hassasiyeti olanlarda kullanılmaz. Safra kanalında tıkanıklık bulunan hastalarda hekim kontrolünde kullanılır.
3950
Ekinezya: Teorik olarak iyi tolere edilmekte olup en yaygın bildirilen istenmeyen olay mide bağırsak rahatsızlıkları ve döküntülerdir. 10 günden fazla kullanılmaması önerilir.
4050
Avrupa İlaç Ajansı çocuklarda kullanılmasını önermemektedir ve 1 yaşından küçük çocuklarda kullanımı tavsiye edilmez. İnsanlarda "CYP1A2" enzimlerini bastırdığı için bu enzim aracılığıyla metabolize olan ilaçların seviyesinin artmasına neden olabilir.
4150
Gebelikte kullanımıyla ilgili olarak sınırlı veri bulunmaktadır.
4250
Emzirme döneminde kullanımıyla ilgili çalışmalar da benzer şekilde sınırlı sayıdadır ancak Avrupa İlaç Ajansı gebelikte ve emzirme döneminde kullanımından kaçınılmasını önermektedir.
4350
Ajans ayrıca bağışıklık sistemini uyarıcı etkisi nedeniyle ilerleyici sistemik bozukluklarda, bağışıklık sistemi hastalıklarında, bağışıklık sistemi yetersizliğinde, akyuvar sistemi hastalıklarında kullanılmamasını önermektedir.
4450
Enjeksiyon halinde uygulanması titreme, ateş ve kas güçsüzlüğüyle ilişkidir.
4550
Teke otu (Azgın Teke Otu): Kapsüller ve tabletler değişik dozajlarda satılmaktadır. Yüksek dozlarda kullanımı terlemeye ya da hararete neden olabilir.
4650
Okaliptus: 30 ayın altındaki bebeklerde içeriğinde bulunan "sineol" isimli madde, gırtlakta kontrolsüz veya istemsiz kas kasılmasına yol açabileceği için kullanılmamalıdır.
4750
18 yaş altındakilerde güvenlilikle ilgili yeterli veri bulunmadığından kullanılması önerilmemektedir. Kullanım sırasında solunum güçlüğü, iltihaplı balgam ve ateş görülürse derhal bir doktora başvurulmalıdır.
4850
Karanfil: Genel önlemler veya ilaç etkileşimleriyle ilgili önlemler, ilaç ve laboratuvar testi etkileşimleri, gebelikte teratojenik veya teratojenik olmayan etkiler, emziren anneler veya pediatrik kullanım hakkında bilgi bulunmamaktadır.
4950
Dolayısıyla yaprakları veya kabukları tıbbi gözetim olmadan gebelikte veya emzirme döneminde veya çocuklarda kullanılmamalıdır.