-Temiz çevre için 1,5 milyarlık yatırım- -''Bizde kent diye bir kavram yoktur, şehir vardır''- -Başbakan Erdoğan: ''Evinin atık suyunu, fabrikasının atık suyunu da o akarsuya verenler var. Bunlara medeni diyebilir miyiz? Diyemeyiz. İşte maalesef onlar vahşiler sınıfına giriyor, kusura bakmasınlar'' -''Bizim şehirlerimiz tarihte hiçbir zaman dışlayıcı olmadı. Bizim şehirlerimiz sosyal sınıfına, iktisadi durumuna bakmadan içindeki her insanı kuşatan, kucaklayan mekanlar oldu''
215
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Evinin atık suyunu, fabrikasının atık suyunu da o akarsuya verenler var. Bunlara medeni diyebilir miyiz? Diyemeyiz. İşte maalesef onlar vahşiler sınıfına giriyor, kusura bakmasınlar'' dedi Başbakan Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen çevre yatırımları açılışı ve temizlik-denetim araçları dağıtımı töreninde yaptığı konuşmada, açılışı yapılan hizmet ve eserlerin ülkeye, millete hayırlı olmasını diledi ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.
315
''Biz tabiattan aldığı kadar tabiata vermeyi bilen bir medeniyetin mensuplarıyız'' diyen Erdoğan, şunları kaydetti: ''Topraktan buğday mı alıyorsun? Karşılığında toprağa bakacaksın, havalandıracaksın, gübresini atacaksın, tohumu atıp otlarını temizleyeceksin. Akarsu mu kullanıyorsun? Oradan su içerken, abdest alırken bile aşağıdaki insanları düşünecek, o suyun içindeki balıkları düşünecek dolayısıyla atık sularını o akar suya vermeyeceksin. Bunlar var mı? Maalesef akarsu akıyor ama bakıyorsunuz evinin atık suyunu, fabrikasının atık suyunu da o akarsuya verenler var. Bunlara medeni diyebilir miyiz? Diyemeyiz. İşte maalesef onlar vahşiler sınıfına giriyor, kusura bakmasınlar. Çünkü kimsenin bir başkasına zulmetmeye hakkı yoktur. Doğaya da zulmetmeye hakkı yoktur. Çünkü onların bizim üzerimizde hakkı vardır.
415
Çevre yatırımları açılışı ve temizlik-denetim araçları dağıtım töreni -Başbakan Erdoğan: (2) ''Tabiattan aldığımız kadar tabiata vermeyi, bize bir emanet olan tabiatı en iyi şekilde muhafaza etmeyi kendimiz için, gelecek nesiler için, partimiz ve hükümetimiz için vazgeçilmez bir sorumluluk olarak görüyoruz'' -''Güçlü şehirleri sağlam taşlar inşa etmez, güçlü şehirleri güçlü insanlar inşa eder. Biz ise böyle şehirlerin hayalini kuruyoruz'' -''Gençler, bizim bugün de yarın da yeni Mimar Sinanlara hem de çok sayıda Mimar Sinanlara ihtiyacımız var''
515
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Tabiattan aldığımız kadar tabiata vermeyi, bize bir emanet olan tabiatı en iyi şekilde muhafaza etmeyi kendimiz için, gelecek nesiler için, partimiz ve hükümetimiz için vazgeçilmez bir sorumluluk olarak görüyoruz'' dedi. Başbakan Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen çevre yatırımları açılışı ve temizlik-denetim araçları dağıtımı töreninde yaptığı konuşmada, şehirleri şehir yapan unsurun insan olduğunu, insanın huzuru, mutluluğu ve güvenliği olduğunu ve şehirlerin insanlarla zenginleştiğini söyledi
615
-''Gelecek 20 yılda 6,5 milyon yapıyı dönüştürmeyi hedefliyoruz''- Başbakan Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın afet riskli alanların dönüşümü çerçevesinde 5 Ekim 2012 tarihinde 35 ilde 75 farklı noktada 3 bin 169 binanın dönüşümü çalışmalarının başlatıldığını, Türkiye genelinde riskli binaların yıkıldığını ve bunun devam edeceğini anlatarak, gelecek 20 yılda 6,5 milyon yapıyı dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi.
Şehirlerin altyapısını başta sona ele aldıklarını, içme ve atık su sorunlarının kökten çözüldüğünü ve bugün Türkiye'nin nüfusunun yüzde 72'sine atık su arıtma hizmeti verildiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu
715
''Bize, bizim tarihimize bir tane Mimar Sinan yetmez''- Her alanda olduğu gibi çevre ve şehircilik alanında da slogan değil, somut iş ürettiklerine işaret eden Başbakan Erdoğan, ''Tabiattan aldığımız kadar tabiata vermeyi, bize bir emanet olan tabiatı en iyi şekilde muhafaza etmeyi kendimiz için, gelecek nesiler için, partimiz ve hükümetimiz için vazgeçilmez bir sorumluluk olarak görüyoruz'' diye konuştu.
815
Başbakan Erdoğan, bir hedef belirlediklerini ve kendilerinden sora gelecek nesillerin bu yoldan yürüyerek, bu hedeflere doğru emin adımlarla ilerleyerek, çok daha yaşanabilir şehirler inşa edeceklerini, çevreyi çok daha güçlü şekilde muhafaza edeceklerini belirtti.
Başbakan Erdoğan daha sonra uzaktan bağlantı yoluyla Ordu, Kahramanmaraş, Afyonkarahisar, İstanbul, Manisa ve Niğde'deki katı atık bertaraf tesisleri ve atık su arıtma tesislerini hizmete açtı.
915
Çevre yatırımları açılışı ve temizlik-denetim araçları dağıtım töreni -Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar: ''Yürütmekte olduğumuz kentsel dönüşüm sürecinde, şehirlerimizi afet riski taşıyan binalardan kurtarmak ve çevreye duyarlı teknik altyapısını tamamlamış hale getirmek ana hedefimizdir'' -''Meydanları, parkları ve yeşil alanları yeterli marka şehirler oluşturarak, insanımızın daha mutlu ve huzurlu yaşamasını sağlayacağız''
1015
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm sürecinde, şehirleri afet riski taşıyan binalardan kurtarmanın ve çevreye duyarlı teknik altyapısını tamamlamış hale getirmenin ana hedefleri olduğunu belirtti. Bayraktar, Bakanlığının Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen çevre yatırımları açılışı ve temizlik-denetim araçları dağıtımı töreninde, Bakanlık olarak hizmetleri tüm il ve ilçelere yaydıklarını, vatandaşlara daha iyi hizmet vermek için gayret gösterdiklerini söyledi. Açılışı yapılan yatırımların 875 milyon liralık bölümünün Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, 625 milyon liralık bölümünün ise İller Bankası AŞ (İlbank) tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:
1115
''Yerel yönetimlere ait atık su arıtma tesislerinin enerji giderlerinin yüzde 50'sinin Bakanlığımızca karşılanması kapsamında 2012 yılı için yaklaşık 27 milyon lira ödedik. Çöplerimiz yüzde 60 oranında modern tesislerde ve düzenli şekilde depolanıp bertaraf ediliyor. Öte yandan 956'ya ulaşan geri kazanım tesisleriyle ülke ekonomisine yıllık 1 milyar lira katma değer sağlar hale geldik.'' Bayraktar, İlbank'ın Hazine'den aldığı ödeneği belediyelere aktarmanın yanında gelir getirici projelerden elde edecekleri ilave kaynakla belediyelerin çevreye duyarlı ve öncelikli yatırımlarına daha çok destek vereceğini anlattı.
1215
Kentsel dönüşümlerin başarıyla yürütülmesi ve yaşanabilir çevrelerin oluşturulması için Bakanlığın merkez teşkilatlarıyla Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve İlbank'ta heyecanlı, titiz ve üretken bir yapı oluşturduklarını dile getiren Bayraktar, şunları kaydetti: ''Bu doğrultuda yürütmekte olduğumuz kentsel dönüşüm sürecinde, şehirlerimizi afet riski taşıyan binalardan kurtarmak ve çevreye duyarlı teknik altyapısını tamamlamış hale getirmek ana hedefimizdir. Böylece meydanları, parkları ve yeşil alanları yeterli marka şehirler oluşturarak, insanımızın daha mutlu ve daha huzurlu yaşamasını sağlayacağız. Açılışını yaptığımız tesislerin, teslimini yaptığımız temizlik araçlarının belediyelerimize, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını dilerim.''
1315
Törene Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da katıldı. -Temiz çevre için 1,5 milyarlık yatırım- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çevre kirliliğinin önlenmesi için yerel yönetimlere yaptığı yatırımların toplam maliyeti 1,5 milyar lirayı buluyor.
1415
Bu kapsamda, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nce 311 belediye ve 21 il özel idaresine 332 çöp toplama, 2 vidanjör, 55 çevre denetim olmak üzere toplam 389 temizlik ve hizmet aracı dağıtıldı. Mobil denetim araçlarıyla çevre kirliliği yaşanan yerlerden numune alınarak, anında analiz yapılacak. Törende, 365 tesis ve diğer yatırımların hizmete sunulmasının yanı sıra 212 atık su arıtma tesisinin enerji sarfiyatı giderinin 27 milyon liralık kısmı ödendi. 100 belediye ve 1 organize sanayi bölgesinin atık su arıtma tesisi ve kanalizasyon şebekesi için 55 milyon lira, 2 bin 200 belediyenin altyapı ve kanalizasyonu için 324 milyon lira hibe yardımında bulunuldu.
1515
İller Bankası'nca yatırımı tamamlanan 211 kanalizasyon şebekesi, atık su arıtma ve derin deniz deşarjı tesisi, ayrıca İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Balıkesir, Çanakkale, Bilecik, Yalova, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli'nde toplam 39 hava kalitesi ölçüm istasyonu açıldı. Törende 5 katı atık düzenli depolama tesisi, tehlikeli ve tehlikesiz atık geri kazanım, tehlikeli atık ara depolama, metan gazından enerji elde edilmesi, ambalaj atıkları geri dönüşüm tesisiyle Adana, Elazığ, Kastamonu, Manisa, Mersin, Yozgat'ta 6 tıbbi atık sterilizasyon tesisi de hizmete sunuldu.