Sakarya'nın Geyve İlçesi'ne 30 kilometre uzaklıkta bulunan Trabzonlular'ın kurduğu 36 haneli Çay Mahallesi'nde 1998 yılında meydana gelen heyelan nedeniyle evleri boşaltılan vatandaşlar için devlet 16 yıl sonra afet konutlarının temelini törenle attı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı köyde oturanlar için köyün 2 kilometre dışındaki bölgeye konutlar yaptırıyor.
Geyve İlçesi'nin en eski köyü olan, Trabzon'un Çaykara İlçesi'nde yaşayanların 300 yıl önce göç ederek kurdukları 36 haneli Çay Köyü'nde, 1998 yılında toprak kayması başladı. Nüfusu 200 olan köy o tarihte afet bölgesi ilan edildi.
Ancak köyde oturanların yerleşimi için bir çalışma yapılmayınca, vatandaşlar Adapazarı Taraklı ve Geyve İlçelerine taşındılar.
Yazın 7-8 aile, kışın ise 4 ailenin kaldığı köyde 16 yıl sonra Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı çalışma yaptı. 1998 yılında afet bölgesi ilan edilen köy halkı için Taraklı Kazkıran mevkiinde 36 konut yapılmasına karar verdi.
16 YIL SONRA
36 afet konutunun temeli önceki gün törenle atıldı 46 dönüm arazide yapılacak. konutların temel atma törenine Vali Yardımcısı Adem Saçan, Geyve Kaymakamı İdris Akbıyık ve vatandaşlar katıldı.
KÖYÜN 2 KİLOMETRE DIŞINDA
AFAD Acil Durum Müdürü İsmail Dilaver temel atma töreninde verdiği bilgide, “AFAD evini yapana yardım metoduyla vatandaşlar kendi evlerini yapacaklar ve yapıldıkça para ödemesi olacak. 1 ev 50 bin TL civarında mal oluyor. Devlet 44 bin TL ödüyor. 20 yıl vadeli, 2 yıl ödemesiz, faiz yok, 18 yıl taksitle, 36 ev yapılacak. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yardım yapılıyor. Hepsi aynı tip olduğu için evlerin 2 – 2.5 ay gibi bir sürede biteceği tahmin ediliyor” diye konuştu.
Çay Köyünde muhtelif zamanlarda heyelanlar yaşandığını söyleyen Dilaver konuşmasını söyle sürdürdü:
"Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 1997 yılında etkili bir karar alınmış, hak sahipleri tespit edilememiş. 2010 yılında köy için, afete maruz kararı alındı ve köyün taşınmasına karar verilmiştir. Karardan sonra köyün taşınacağı alanların tespitine başlandı. Bu alan seçildi ve kamulaştırma kararı verildi. Tarla vasfındaki bu yerin imar planları yapıldı. Jeolojik etüt raporları hazırlandı. Yerleşime uygun olduğu raporu verildi. Valilikçe kamulaştırma kararı alındı. 46 dönüm üzerinden 370 bin TL kamulaştırma yapıldı. 36 hak sahibi tespit edildi. Kişi başına 650 m2 arsa ayrıldı. Arsa üzerine 100 m2 ev yapılıyor. Yol için 636 bin TL, içme suyu için 506 bin TL, kanalizasyon için 215 bin TL para geldi. Hayırlı olsun” dedi.
Vali Yardımcısı Adem Saçan, “Uğraşı vermeden bir yere varmak mümkün olmuyor. Çok ucuz bir maliyet. İleriki dönemlerde köylüler bunun çok önemli bir para olmadığını görecekler. Devletin bir nevi hibesi gibi. Bittiğinde gelerek vatandaşların mutluluklarını paylaşmak isteriz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından temel atma töreni öncesi kurban kesildi ve Saçan, butona basarak temele ilk harcı döktü.