Diyanet İşleri Başkanlığı uzmanları, vatandaşların, 'aykırı' sorularına, 'ezber bozan' cevaplar verdi. İşte aykırı sorular ve Diyanet'in verdiği cevaplar...
Soru: İnternetten program, yazılım, kitap, müzik vb. indirmek ve kullanmak helal midir? Cevap: Birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap müzik vb. ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmak caiz değildir.
Soru: Yarışmalarda elde edilecek ödülleri almak caiz midir? Cevap: Bir tarafın kazanacağı, diğer tarafın kaybedeceği şansa dayalı her türlü oyun, kumar kapsamında olup haramdır.
Soru: Market ve mağazalarda alışveriş karşılığında verilen çekiliş kuponlarına çıkan hediyeler helal midir? Cevap: Çekilişe katılmak için ayrıca bir ücret ödenmesi halinde yatırılan para üzerinden şans yolu ile kazanç elde etme durumu söz konusu olacağından yapılan çekiliş işlemi kumar olur.
Soru: Kişi karısını boşadıktan veya karısının ölümünden sonra baldızıyla evlenebilir mi? Cevap: Evlenebilir ama nikah için, boşadığı karısının iddet müddetinin bitmesini beklemesi gerekir.
Soru: Define aramak ve bulunduğunda sahiplenmek caiz midir? Cevap: Define arama işlemleri "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu" ile diğer ilgili mevzuata göre yürütülmektedir. Mevzuata aykırı şekilde define aramak kamusal ve bireysel haklara tecavüz anlamına geldiğinden caiz değildir.
Soru: Kanguru eti helal midir? Cevap: Helaldir.
Soru: Unutturmaya dayalı olarak oynanan lades caiz midir? Cevap: Kaybedenin kazanana bir şey vermesi şartı varsa lades caiz değildir. Sadece eğlence maksatlı ladeste sakınca yoktur.
Soru: Olta ucuna canlı solucan veya kurtçuk takarak balık avlamak caiz midir? Cevap: Başka alternatiflerin bulunması halinde bundan kaçınılması daha uygun olur.
Soru: Tenya ve benzeri bağırsak kurtları abdesti bozar mı? Cevap: Önden ve arkadan çıkan her şey abdesti bozar.
Soru: Kadınların fitil kullanması gusül gerektirir mi? Cevap: Kişi orgazm olmadığı sürece fitil kullanmakla gusül gerekmez.
Soru: Bayanlar adetli iken saç boyatabilirler mi? Cevap: Sakıncası yoktur.
Soru: Abdestli iken az da olsa uyumak abdesti bozar mı? Cevap: Yan üstü yatarak, bağdaş kurarak, dirseklere dayanarak, ayakları yan tarafa çıkarıp oturarak, namaz dışında secde haline geçerek uyumak veya oturup dayandığı şey alındığı taktirde düşecek derecede bir şeye yaslanarak uyumak abdesti bozar. Ancak, uyku ile uyanıklık arasındaki hal, oturağı tamamen yere yerleştirerek uyumak veya bir yere dayanmadan uyumak abdesti bozmaz.