Giresun'un en eski yerleşim yeri olan ve tarihi 1800'li yıllara dayanan tarihi Zeytinlik semti, toplam maliyeti 3 buçuk milyon lira tutacak olan restorasyon çalışmaları ile gün yüzüne çıkacak.
Giresun Valisi Hasan Karahan'ın katkıları ile restore çalışmaların yakında başlayacağı ve restore bitiminde ise Unesco Dünya Kültür mirası için Giresun Adası ve Zeytinlik semti için başvurulacağı bildirildi.
Restore için 2,5 Milyon lira Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), 750 Bin lira ise İl Özel İdaresi tarafından verilecek. Çalışmalar kapsamında semtte bulunan 26 tane Giresun evinin dış cepheleri ve bahçeleri bakıma alınıp orijinaline uygun bir şekilde restore edilecek, bu çalışma dik sokak adı verilen yerde yapılacak ve semtin tamamına doğal ve orijinaline uygun kesme taşlar ile döşeme yapılacak.
Giresun Turizm Tanıtım Derneği Başkanı Fırat Sipahioğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Zeytinlik semti 1800'li yılların sonuna doğru kurulmuş o yıllarda, kent elitlerin yaşadığı bir semt. Onun için buradaki her şey çok özel. Marsilya'ya fındık yollayıp karşılığında inşaat malzemeleri almışlar, yani bu evlerde kullanılan malzemeler çok özel malzemeler. Mimarinin haricinde burada kullanılan malzemelerinin bile bir tarihi var. Tabi semt yıllarca harap, bitap durumda kalmış. Bugün biz bu restorasyon haberini aldığımız için çok mutluyuz. Yani artık bu semtin gerçekten ayağa kalması gerekiyordu. Burada turizm yapmanın bazı zorlukları var. Konutların arasında turizm yapılmıyor onun için buraların biran evvel artık turizm bölgesi haline gelmesi gerekiyor. Bu evleri restore edeceğiz buralara butik otel, pansiyon, kulüpler, restoranlar, kafeler ve kent müzeleri açmamız gerekir“ dedi.
“BURALARI RESTORE EDİP KAPILARINI YİNE KAPATACAKSAK HİÇ BİR KIYMETİ KALMAZ”
Giresun Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Fırat Sipahioğlu, kendisinin de bir işletmesi olduğunu vurgulayarak ”Buraları restore edeceksek kullanmalıyız, buraları yine kapıları kapatıp birileri ev olarak kullanacaksa, bu evlerin hiçbir kıymeti kalmaz.
Giresun'da bu tarz girilebilecek olan evlerin sayısı ‘ü geçmiyor, bunların haricinde girebileceğiniz bir Giresun evi yok, en büyük problem o. Buraya turistler geliyorlar, müze gibi bezim evimizi geziyorlar. Restoranımızı geziyorlar çünkü gire bilecekleri ev yok, oysaki bu evlenin hepsinin kapısının açık olması lazım.
Buralar atık şehrimizin para kazanma noktaları olması lazım, yani biz burada turizm yapacağız. Burada yaşama işi bitti. Onun için bu restorasyonun haricin de bu mahallenin ortasına saplanmış çok kötü görünümlü beton binalar var. Onlar hem rahatsızlık kaynağı turizm işlemleri için hem de bir çirkinlik abidesi. Bu bana zarar değil ya da bu eve zarar değil bu topyekün Giresun'a zarar. Bu semt dik sokak ve düz sokak, buradaki onlarca Giresun evi bu şehrin ekmek kapısı olacak. Zeytinlik semti Giresun'un bacasız fabrikası olacak" şeklinde konuştu.