Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en büyük serası Trabzon merkeze bağlı Tosköy'de kuruldu. Genç girişimciler tarafından 3 bin 400 metrekare alan üzerinde kurulan serada 8 bin domates fidanından bu yıl yaklaşık 100 ton domates hasadı bekleniyor.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Genç Girişimciler Kurulu tarafından bir süre önce tarım, girişim ve ticaretin ilk harflerinin yer aldığı TGT Anonim Şirketi kuruldu.
Trabzon'da tarım kültürü tekrar yaşatmak için kurulan şirket, işe Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve modern serasını kurarak başladı. Trabzon şehir merkezinden 10 km uzaklıktaki Tosköy köyünde kurulan domates serasında ilk hasat önümüzdeki hafta yapılacak.
3 bin 400 metrekare arsa üzerine kurulan serada 8 bin adet domates bitkisi bulunuyor. 100 ton domates hasadının beklendiği serada domatesin yanı sıra karpuz üretimi de yapılıyor.
Konuyla ilgili bilgi veren Trabzon Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Hasan Kamil Hayali, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en büyük serasını yaptıklarını belirterek, “Bir elin parmaklarını bir araya getirdik ve yumruk oluşturduk. Başardık ve yaptık. Şuan serada domates üretiyoruz. Son derece modern ve en son teknoloji ile birlikte donatılmış bir sera” dedi.
TTSO Genç Girişimciler Kurulu yönetim kurulu olarak bu işi başardıklarını kaydeden Hayali, “Bizim tek projemiz bu değildi. Bizim daha önceden de projelerimiz vardı. Bu kadar geliştirebildiğimiz tek proje bu. Trabzon'da geçmişten gelen bir tarım kültürü var. Trabzon'da tarım kültürünün yerini zaman içerisinde ekonomik şartların değişmesiyle birlikte inşaat kültürü aldı.
İnşaat kültüründen sebep tarım kültürü unutuldu. Son 30 yıldır bu böyle devam ediyor. Trabzon'da meyve ve sebze talebi var. Çünkü Trabzon merkezi bir noktada. Meyve ve sebze pazarı çok yoğun bir şekilde çalışıyor. Bunların hepsini bir araya getirdiğimizde dedik ki, tarım fikrini yeniden başlatmalıyız.
Biz seramızı Tosköy mevkine kurduk. Sahilden yaklaşık 10 km uzaklıkta. Tarım işi gerçekten geleceğin işi. Bir hafta içerisinde ilk hasadımızı gerçekleştireceğiz. Tam randımana 1 ay içerisinde ulaşmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Trabzon'a katma değer sağlayacak başka projelerle kamuoyu önüne çıkmaya devam edeceklerini vurgulayan Hayali, “Ülkemizden yapılan ihracat rakamlarına baktığımızda, yaş sebze meyve ihracatında Trabzon'un Türkiye ikincisi olduğunu gördük. Biraz araştırınca Trabzon'un sadece aracı olduğunu, Antalya'dan aldığı yaş sebze meyveyi, Rusya ve Kafkas ülkelerine satarak sadece komisyon aldığını fark ettik.
Fizibilitesini yaptık, şirketi tarım, girişim ve ticaretin ilk harfleri olan TGT A.Ş. olarak kurduk. Trabzon Genç Girişimciler Kurulu, Trabzon'a katma değer sağlayacak başka projelerle de kamuoyu önüne çıkmaya devam edecektir” diye konuştu.