89 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI Türkiye 17 Aralık sabahına dev bir operasyonla uyandı. İstanbul Başsavcıvekili Zekeriya Öz, 3 ayrı soruşturma çerçevesinde bir büyük operasyona daha imza attı. 3 ayrı soruşturma kapsamında 50'nin üzerinde adres basıldı. İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, iş adamı Ali Ağaoğlu, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Ebru Gündeş'in eşi iş adamı Reza Zarrab'ın da aralarında yer aldığı 89 kişi gözaltına alındı.
217
İŞTE SUÇLAMALAR Şüphelilerin ihalelere fesat karıştırmak, rüşvet vermek, sahte belgelerle hayali iharacat, şüpheli para transferleri, çete kurmak ve yönetmek ile suçlandığı ortaya çıktı. PARA TRANSFERİ: Sahte belgeler ve hayali ihracat gibi yöntemlerle şüpheli para transfer etmek. USULSÜZ VATANDAŞLIK: Türk vatandaşlığı olmayan kişilere rüşvetle vatandaşlık verilmesini temin etmek. ÖRGÜT: Çete kurmak yönetmek. RÜŞVETLE RANT: Rüşvet vererek rant yolsuzlukları yapmak. İLLEGAL İMAR: Yerel yönetimlerin imara açmadığı arazilerin rüşvetle illegal olarak imara açılması SİT ALANLARI: Fatih'te sit alanındaki arazileri, bakanlığın gücünü kullanarak imar ve inşaata açmak MARMARAY'A ZARAR: Marmaray projesine ciddi zarar verecek bazı arsalara imar ve inşaat izni verdirmek TARİHİ ESER SATIŞI: Marmaray kazıları sırasında çıkan tarihi eserlerin kamuoyuna açıklanmadan el altından satılması
317
1 NUMARALI ŞÜPHELİ ZARRAB Gözaltına alınanlar arasında yer alan Reza Zarrab ile ilgili Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bazı bankalarda açılan hesaplara yurtdışından getirilen şüpheli para transferleri ile ilgili rapor gönderdi. Operasyona yön veren raporda, İran başta olmak üzere birçok ülkeden yüzlerce milyon Euro'luk karşılıksız para transferleri yapıldığı, bunun karşılığında ise hiçbir ticaret gerçekleştirilmediği tespit edildi. Zerrab'ın liderliğinde İran'dan kaçak altın getirildiği, kara para aklandığı ve rüşvet suçları işlendiği, sahte belgeler ve hayali ihracatla para transferleri yapıldığı, bakan oğulları üzerinden rüşvetle vatandaşlık verildiği iddia edildi.
417
HER ŞEY BU FOTOĞRAFLA BAŞLADI Geçen yıl Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'nün düzenlediği operasyon'da kuryelik yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınıp mahkemece serbest bırakılan 14 kişi arasında bulunan Turgut Happani'nin Reza Zerrab'ın şöförü olduğu belirlenmişti. 180 milyon doların Rusya'ya bavullarla taşınmasında kuryelik yaptığı öne sürülen Happani'nin dolar balyalarıyla çektirdiği fotoğrafları Habertürk yayımlamıştı. Happani,fotoğrafları facebook'taki sayfasına koymuştu. Polis bu fotoğraflardan harekete geçti.
517
UYARILARA RAĞMEN MARMARAY'IN ÜZERİNE OTEL İZNİ İkinci soruşturma kapsamında Organize suçlarla Mücadele Şubesi polisi, aralarında Edirnekapı, Sulukule, Ayvansaray kentsel dönüşüm projeleri, Marmaray imar iskan projesi ve Yorum İstanbul projelerine yönelik bir operasyon gerçekleştirdi. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in de aralarında bulunduğu isimler gözaltına alındı. Şüphelilere Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet suçlamasıyla işlem yapıldı. Tarihi bir işhanının otel yapılmasına usulsüz izin verildiği, Marmaray'la ilgili uzman raporlarına aykırı 3 katlı otel yapılmasına göz yumulduğu iddia edildi. İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüklerinin bulunduğu binaya da baskın yapıldı. Polis bu binayı didik didik aradı. İçeride bulunanlara kimlik kontrolü yapıldı. 3 ayrı kurul müdürü,1 kurul üyesi ve 2 raportörve eski röleve müdürü gözaltına alındı.
617
AĞAOĞLU'NA 'ÖZEL' SORUŞTURMA Üçüncü operasyon da 'imar soruşturması' kapsamında yine Mali Şune ekipleri tarafından gerçekleştirildi. Bu operasyonda da iş adamı Ali Ağaoğlu ile çok sayıda iş adamı ile bürokrat gözaltına alındı. Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu'nun 20 saat ifade verdiği öğrenildi. Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı ise 7 saatlik sorgusunun ardından dün akşam serbest bırakıldı. Her iki işadamına sorulan soruların başında ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilan edilen ve belediyeleri devreden çıkaran ‘özel proje alanı' vardı. Alınan bilgilere göre Ali Ağaoğlu'na Bakırköy'deki Bakırköy 46 projesi, Emrullah Turanlı'ya ise Şişli'deki Bulgar Vakfı üzerinde hayata geçirmek için kolları sıvadığı milyar dolarlık rezidans projesine yönelik olarak bakanlıktan nasıl izin alındığına yönelik sorular soruldu.
717
"SİYASİ MÜHENDİSLİK" Operasyon Türkiye'de deprem etkisi yaratırken, gözler hükümete ve Başbakan Tayyip Erdoğan'a çevrildi. Başbakan Erdoğan, konuyla ilgili en net açıklamayı Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptı. Operasyonu 'Kirli operasyon' olarak niteleyen Erdoğan, yapılanların siyasi mühendislik olduğunu belirterek, "14 ay boyunca dinleme, izleme yapılıyorsa, bunlar kendi üstlerine haber verilmiyorsa, buradaki mühendislik yolsuzlukla değil siyasi mühendisliğin bir başka versiyonudur. Çetelerin devlet içinde devlet olma gayreti, süreci kendi istedikleri gibi yönetme, yönlendirme olayıdır." dedi.
817
"BABAMIZIN OĞLU OLSA DİNLEMEYİZ" "Bizim kamu bankalarımız Avrupa'da derece yapan bankalardır. Bunları yaralama gayreti var" diyen Başbakan, "Bunun uluslararası boyutu var, bu konuda tespitlerimiz var. Bunların Türkiye'de de uzantıları var. Bu örgütlenmeyi ortaya çıkaracağız. Bu babamızın oğlu olsa dinlemeyiz. Şuymuş, buymuş bizi etkilemez" şeklinde konuştu. "Gereken neyse yaparız" diyen Erdoğan, deprem yaratan operasyonun ardından Emniyet'te yaşanan görevden almalara da değindi. Başbakan, "Emniyette yapılan değişiklikler valilerimizin şu anda görevi kötüye kullanma anlayışından hareketle kendilerinin tasarrufudur. Bu yetkileri vardır. Valilerimiz de bu tasarrufu kullanmıştır. Görevden almalar başka illere de sıçrayabilir" dedi.
917
İSTANBUL EMNİYET MÜDÜRÜ DAHİL 63 POLİS MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINDI Başbakan'ın bu açıklamasının ardından, Emniyet'te yaşanan görevden almalar hızla yayılmaya başladı. İlk gün İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde yaşanan görevden almalar, dalga dalga birçok ile sıçradı. 4 günde toplam 63 polis müdürü görevden alındı. En büyük bomba ise İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde yaşandı. 4.5 yıldır İl Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunan Hüseyin Çapkın, görevden alındı. Yerine Aksaray Valisi Selami Altınok getirildi.
1017
2 YENİ SAVCI Soruşturmayla ilgili bir değişiklik de savcılık makamında yapıldı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Celal Kara'nın yanına 2 yeni savcı daha atandı. Savcıların görevlendirilmesi "Hükümet soruşturmaya müdahale ediyor" eleştirilerine neden olurken, konuyla ilgili açıklama Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'dan geldi. Atalay, "Yargı sürecinin iyi yürümesi için elden gelen yapılıyor. Mevcut yargı mensupları yürütüyor, hatta çabuk, daha iyi yürüsün anlamında takviye edildi. Bu, bir müdahale değil" dedi.
1117
GÜLEN'İN AVUKATINDAN AÇIKLAMA Tüm yaşananların ardından gözlerin çevrildiği bir isim daha vardı: Fethullah Gülen... Operasyonu hizmet camiasına mensup polis ve savcıların organize ettiğine yönelik iddialar yüksek sesle dillendirilmeye başlayınca, Fethullah Gülen'in avukatı bir açıklama yayınladı. Gülen'in avukatı Orhan Erdemli, medyada müvekkili hakkında çıkan 'hükümete savaş açma', 'operasyon başlatma', 'kirli oyunlar oynama', 'tuzak kurma' gibi iddiaların kötü niyetli ve hayal mahsulü olduğunu belirtti. Erdemli, "Muhterem Fethullah Gülen'in bu soruşturmalar ve bunları yürüten kamu görevlileriyle en küçük bir ilgi ve bilgisi bulunmamaktadır" dedi.
1217
MAL VARLIKLARINA EL KONULDU Gözaltında bulunan 29 kişinin mal varlıklarına el konulduğu ve bu kişilerin arasında sanatçı Ebru Gündeş'in eşi Reza Zarrab'ın da olduğu ortaya çıktı Tüm malvarlıklarına el koyduğu isim ve şirketler şöyle sıralandı: “Abdullah Happani, Barış Güler, Emin Hayyam, Fatma Aslan, Rıza Sarraf (Reza Zarrab'ın Türk vatandaşı olduktan sonraki ismi) Rüçhan Bayar, Salih Kaan Çağlayan, Süleyman Aslan, Mohammad Zarrab, Are Havacılık A.Ş. , Aybüke Medikal Danışmanlık, Borden Turizm ve Nakliye, Cameron Denizcilik ve Kıymetli Madenler, Durak Döviz, Duru Döviz, ECB Kuyumculuk, İlsam Dış ticaret, M1 Yapı, Nargis Uluslararası Dış Ticaret, NEG Finansal Danışmanlık, NNR Uluslararası Ticaret, Rainbow Mano Commercial Brokers (Dubai merkezli, İstanbul Şubesi), Royal Denizcilik, Royal Holding, Safir Altın, Simay Altın, Taşbşı Kıymetli Madenler, Tümay Altın, Volgan Gıda Dış Ticaret.
1317
'İSTİFA' SÖYLENTİSİ Gündem, baş döndürücü bir hızla alt üst olurken, Ankara'daki trafik de olağanüstü şekilde arttı. Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda oğullarının adı geçen 3 bakanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "İstifaya hazırız" dedikleri iddia edildi. Herkes, Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Gül arasındaki görüşmeden sonra bir kabine revizyonu beklerken, görüşme sonrası hiçbir açıklama yapılmadı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kütahya'yı ziyareti, dördüncü defa iptal edildi.
1417
"BAKANLAR İSTİFA ETMEDİ" Başbakan, yanına yeni Emniyet Müdürü Selami Altınok'u da alarak İstanbul'a geçerken, bakanların istifası iddialarıyla ilgili beklenen açıklama Hüseyin Çelik'ten geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, "Bakanlar istifa etmedi, istifaları kabul edilmedi" dedi.
1517
15 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI Ankara gündeminde bunlar konuşulurken, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde ve Çağlayan'daki Adalet Sarayı'nda da hareketli dakikalar yaşanıyordu. Son gelen bilgilere göre, 50 kişi polis sorgusunun ardından Savcılığa sevkedilirken, 4 günde toplam 15 kişi serbest bırakıldı, 8 kişi ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.
1617
"O BAKANLARI NEDEN ORADA TUTUYORSUN?" Yaşananlara elbette muhalefet partileri de sessiz kalmadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı açıklamada, hükümetin yolsuzlukları kapatmak için çaba harcadığını belirterek şunları söyledi: "Emniyet müdürlerini değiştiriyorlar, devlet için de çete var diyorlar. Ayakkabı kutuları, para sayma makinaları bir süreç var. Bakanlar koltuklarında, çocukları gözaltında. 76 milyon yurttaşıma sesleniyorum. Sizin vergilerin hortumlanmasına izin vermeyiniz. 'Yolsuzluk araştırması, soruşturması yapacaksınız, bana neden haber vermediniz' diyorsunuz. Sen o bakanları neden orada tutuyorsun? Eğer tutuyorsan, sen de bu yolsuzluğun parçasısın."
1717
"AKP TASFİYE EDİLMELİDİR" MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise "Yolsuzluk tasması hükümetin boynuna geçmiş, Başbakan ise hala çetelerden, sermeye gruplarından, medyadan ve karanlık güçlerden bahsetmektedir" dedi. "Hamdolsun, sırtımızda yolsuzluk kamburu, yakamızda hırsızlığın derin ve çıkmayacak lekesi yoktur" diyen Bahçeli, "Bu kapsamda Türkiye'nin huzur, güvenlik, refah ve esenlik içinde olabilmesi, içine girdiği bölünme sürecinin durdurulması için AKP'nin demokratik yollardan tasfiyesi şart olmuştur. AKP Hükümeti'nin uyarılması, miadının dolduğunun gösterilmesi için 30 Mart seçimleri çok ama çok önemlidir" şeklinde konuştu.