Suyu kaynatırken içinde ki oksijeni kaybetmemek için on saniyeden fazla tutmamalı
224
Kaynamış olan su, tekrar ısıtılıp kullanılmamalı.
324
Daha iyi renk vermesi ve aromasını yakalayabilmeniz için suyun kaynama derecesine değin çaydanlıkta çayın beklemesi de önemli.
424
Bekleme süresi çayın cinsine göre değişse de 5-6 dakikayı aşmamalısınız; çayı saatlerce kaynatmak zehirlenmekten başka bir işe yaramayacaktır. .
524
Metal yerine, porselen veya cam demlik tercih edilmesi önerilir.
624
Çay da Karşılaşılan Sorunları Yok etmek İçin;
724
Çay damağınızda sertlik ve acılık bırakıyorsa, demlikte ki çay miktarı fazla olabilir. Demliğinize düşündüğünüzden daha az konulan çay yeterli olacaktır. En kolay ölçü için ise demlik poşetleri tercih edin, sizi yanıltmazlar.
824
Çay bulanık görünüyor ise aldığınız çayın orijinine bakmanız önem taşıyacaktır. Örneğin Assam Çayı ise bulanıklık olmasının yanı sıra köpüklenmesini de bekleyin. Bu aldığınız çayın kalitesini belirleyecektir. Ancak çok bulanık ve çok koyu bir renk ise suyunuz ya da çayınız kötü anlamındadır.
924
Bunun için lezzetli çay demlemekte altın kural; aldığınız çayın kalitesi kadar suyun kalitesi de iyi olmalı.
1024
Metal tadında ki çay için, öncelikle kullandığınız suyun kalitesine bakmanız gerekmektedir. Daha sonra da çayınıza tabii ki.
1124
Çay tortulu görünüyor ise, sorun genellikle kötü sudur. Filtre edilmiş suyu ve şişe suyunu tercih etmeniz de fayda var. Tortunun bir diğer nedeni ise düşük kalite çay yaprağı olabileceğini de unutmamak lazım.
1224
Çayınız tatsız ise muhtemelen gereğinden çok beklemiş demektir.
1324
Püf Noktalar
1424
Çay demlerken taze ve soğuk su kullanın.
1524
Çayı dikkatlice ölçün, fazla miktarda kullanmak ekonomik değildir; çayın tadını acı yapar
1624
Su kaynadığı anda suyu demliğe ekleyin
1724
Büyük yapraklı çayları, lezzetin açığa çıkabilmesi için demleme sürenizi 3 ila 5 dakika olarak tutmalısınız.
1824
Çayınızı kuru, hava almayacak bir kapta saklayın.
1924
Çayın Öyküsü... Birkaç yapraktı, suyla buluştu birgünu2026 Kırmızının koyu rengi berrak bir renk oluştu. Sıcaktı, sonradan soğuk oldu. Bu lezzetli buluşma çay olarak tanımlandı. Çeşitli rivayetler kulaktan kulağa dolaştı, yazıldı, çizildi, hakkında. Bugün sudan sonra en çok tüketilen çay, hayatımızın vazgeçilmez içeceklerinden biri olarak yerini korumakta.
2024
76 milyonluk ülkemizde, sabah bir bardak çayını içmeden güne başlayabilen kaç kişi vardır? Bu sorunun yanıtı, istatistiklerle verilmiş. Bize ait değil sadece bu cevap, bir tek bizde de değil, tüm dünya da sudan sonra tercih en çok tercih edilen ikinci içecek konumunda, çay. Dünyada, günlük olarak 19 ila 20 milyar seviyesinde, 6 ons'luk çay bardağı, çayın içildiği tahmin edilmektedir.
2124
Damağımızda sıcak ya da soğuk bıraktığı aroması ile tanıdığımız, çay; bazen evden çıkmadan hemen önce ve alelacele bir alışkanlık, bazen de vapurda martıları izlerken bir simitin yanında ki değişmeyen keyfimiz.
2224
5000 yıl öncesine kadar gidebildiğimiz çayın tarihi üzerine bir çok efsane var, dilden dile dolaşan. Çayla ilgili ilk bilinen efsane Çin'de geçiyor; M.Ö. 2700'lü yıllarda tıp bilimine meraklı olduğu bilinen Çin İmparatoru Shen Nung, sıcak su içmenin sağlığa olan olumlu etkilerini gözlemlemesi ile başlıyor.
2324
İmparator bir gün kendi sıcak suyunu hazırlarken, su kabının içine birkaç yaprak düşüyor. Kaynayan suyun buharından mistik ve rahatlatıcı bir aroma yükseldiğini gören imparator, bu sıcak içeceğin tadına bakıyor, dayanamayarak. Çayın tadının özel lezzeti ve aroması karşısında hayretlere düşen imparatorun ardından başlıyor; çay ağacı fısıltısı.
2424
İkinci efsane de Japonya'dan. Hayatının yedi yılını Buda'ya adayarak uyumadan geçiren Bodidharma isimli bir keşiş konuşulur, geçmişten günümüze kadar gelen. Bu keşiş, meditasyon sırasında istemeyerek uyuya kalınca kendisine çok kızarak, göz kapaklarını kesip toprağa atar. Rivayete göre o gün, toprakta köklenir çay bitkisi