Karadeniz'i İran'a bağlayan ve özellikle zorlu kış şartlarında sürücülerin korkulu rüyası olan Artvin'deki Cankurtaran Geçidi'ne alternatif olarak yapılan ve delme işlemi biten Cankurtaran Tüneli'ndeki betonlama işleminde sona yaklaşıldı.
Hopa-Artvin karayolundaki 690 rakımlı Cankurtaran Geçidi'ne alternatif olarak yapılan 5 bin 200 metre uzunluğundaki çift tüplü Cankurtaran Tüneli'nin yapımı sürüyor.
Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından 29 Ekim 2010'da temeli atılan ve geçen yıl delme işlemi tamamlanan tüneldeki betonlama çalışmaları ise tünelin giriş ve çıkış yönlerinden ayrı ayrı yapılıyor.
Her iki tüpünün uzunluğu 10 bin 400 metreye ulaşan tünelde 8 bin metrelik betonlama çalışması yapılırken, kalan 2 bin 400 metrelik kısmın kısa sürede tamamlanması amaçlanıyor.
Böylece, özellikle kış aylarındaki kar ve buzlanma yüzünden sürücülerin korkulu rüyası olan Hopa-Artvin karayolunun Cankurtaran mevkisinde sürücüler rahat nefes alacak.
Artvin Valisi Kemal Cirit, yaptığı açıklamada, Cankurtaran Tüneli'nin Artvin'in Hopa ile Borçka ilçeleri arasında 5 bin 200 metre uzunluğunda çift tüp şeklinde inşa edildiğini belirterek, yapımı tamamlandığında Türkiye'nin en uzun karayolu tünellerinden biri olacağını ancak daha sonra yapımı tamamlanacak Rize'deki Ovit Tüneli'nin, Cankurtaran Tüneli'ni geride bırakacağını ifade etti.
- Artvin-Hopa arası 12 kilometre kısalacak
Delme işlemi biten tüneldeki betonlama ve destekleme çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Cirit, şöyle konuştu:
"Cankurtaran Tüneli'nde delme işlemi her iki tüpte 2014 Mart ayında tamamlandı. Betonlama çalışmaları aralıksız sürüyor. Bugün itibarıyla yaklaşık 8 bin metrelik betonlama çalışması yapıldı, geriye kalan 2 bin 400 metrelik betonlama çalışmaları da devam ediyor. Bu yıl kış mevsiminin de bitmesine az bir süre kaldı. Sürücüler bu yıl Cankurtaran Dağları'nı son kez geçecek ve bundan sonra keyifli bir yolculuk yapacak. Bu yıl sonu itibarıyla umuyorum ki tır ve araç trafiğini Cankurtaran Tüneli'nden vereceğiz."
Cirit, tünelin daha önce hizmete açılmasının planlandığını ancak kamulaştırmalardan kaynaklanan sorunlar yaşandığı için biraz gecikme olduğunu söyleyerek, tünelin hizmete girmesiyle Artvin-Hopa arasında ulaşımının 12 kilometre kısalacağını vurguladı.
Tünelin, Karadeniz'i Erzurum üzerinden İran'a bağlayacağını aktaran Cirit, tünelin hizmete girmesiyle Hopa-Borçka arasındaki karayolu ulaşımının 30 kilometreden 18 kilometreye düşeceğini sözlerine ekledi.