Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, bomba ve şüpheli paketlerin imhasında kullanılabilecek "Bomba İmha Robotu" üretti.
Proje danışmanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Çavdar gözetiminde, son sınıf öğrencileri Furkan Ocak ve Serhat Uzun tarafından bitirme tezi olarak hazırlanan proje, TÜBİTAK tarafından desteklendi. Öğrenciler, 4 bin lira harcamayla 8 ayda, 40 santimetre uzunluğunda, 35 santimetre genişliğinde, 45 kilogram ağırlığında "Bomba İmha Robotu" yapmayı başardı.
Çavdar, yaptığı açıklamada, günümüzde özellikle can güvenliğini tehlikeye sokan uygulamalarda robot kolların kullanıldığını söyledi.
Bunlardan birinin de bomba imha robotu olduğunu belirten Çavdar, "Bomba imha robotu, can ve mal güvenliğini tehlikeye atmadan, bombaların tetikleme düzeneklerini etkisiz hale getirmek için tasarlanmıştır. En basit şekliyle bir bomba imha robotu, şase üzerine yerleştirilmiş kol ve kamera sistemiyle hayat tehlikesinin söz konusu olduğu bölgelerde analiz yapma olanağı sağlayan araçtır" dedi.
Çavdar, öğrencilerin, günlük hayatta karşılaşılabilecek tehlikeli durumlara müdahale edebilmesi amacıyla bomba imha robotu tasarlandığını, TÜBİTAK'ın da desteklediği projenin 8 ayda tamamlandığını söyledi.
Projenin geliştirilebileceğini dile getiren Çavdar, şöyle devam etti:
"Robotu test ettik, verilen komutları yerine getirmede başarılı olduğunu gördük. Komut doğrultusunda kol marifetiyle istenen maddeyi bulunduğu alandan alarak, yine istenilen yere taşıma işlemini başarılı şekilde gerçekleştirebiliyor. Robot, üzerine yerleştirilen sensörler yardımıyla sınırlı olarak kendi hareketlerini kontrol edebiliyor. Böylece robotun görüş açısı dışında fark edilemeyen engellere çarpması önleniyor.
Can güvenliği her şeyden önemli. Şüpheli paketler ve bombalar insan marifetiyle çözümleniyor. Biz 'bu işlemi insansız nasıl halledebiliriz' diye düşündük ve çalışmaları bu noktaya kadar getirdik. Aynı zamanda farklı disiplinlerdeki problemleri birleştirip öğrencilerimizin çözebilme yeteneğini geliştirmeye çalışıyoruz. Öğrencilerimiz mekanik, elektrik, elektronik ve haberleşme gibi farklı disiplinleri birleştirip sistem oluşturdular. Can güvenliği esaslı proje olduğu ve ülkemizde de bu noktada çeşitli problemler yaşandığı için TÜBİTAK, çözüme katkı yönünde değerlendirerek projeye destek verdi. TÜBİTAK'a destekleri için teşekkür ediyoruz."
Öğrencilerden Serhat Uzun, uzaktan kontrol edilebilen robotu, özellikle terör örgütleri tarafından şehirlere bırakılan bombaların, insanlara ve diğer varlıklara zarar vermeden imhası için ürettiklerini, robotun mekanik tasarımını bilgisayarda hazırladıklarını, ardından sanayi kuruluşlarından da yardım alarak metal kısımları ürettiklerini belirtti.
Uzun, sistemin elektronik kısmının ise bilgisayar üzerinden bluetooth tabanlı uzaktan kontrol edilebildiğini vurguladı.