Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, DKMP Genel Müdürlüğüne bağlı av koruma ekipleri, Şanlıurfa'da Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda görev yaparken yavru çöl varanına rastladı. Sürüngenler (Reptilla) sınıfının içinde dev kertenkeleler (Varanidae) ailesinden olan, Şanlıurfa'nın endemik türlerinden biri sayılan çöl varanının yakından görüntüsünü elde eden ekipler, yavruların büyümeye başladığını da tespit etti.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, çöl varanının tabiatta kemirgenler, sürüngenler, kuşlar ve bunların yumurtalarıyla beslendiğini ifade ederek, "Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan bu tür Türkiye'de Şanlıurfa ve Şırnak'ta sınırlı bir alanda görülebiliyor. Bu türlerin korunması maksadıyla Bakanlık olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Vatandaşlarımız da bu tür hayvanlar konusunda daha dikkatli olmalı. Zaten biz bu türlerle alakalı halkımızı bilgi sahibi yapmak için çalışmalar yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Vücutlarına oranla nispeten küçük kafa yapıları, gözlerine yakın burun delikleri ve açık kahverengi ve gri-sarı renkteki gövdeleri ile tanınan çöl varanlarının çiftleşme dönemleri mayıs-haziran ayları. Yavrularının boyu yaklaşık 25 santimetre olan çöl varanlarının ortalama ömrü 8 yıl.
Bakanlıktan yapılan bilgilendirmeye göre, hassas türlerden olan çöl varanlarının doğal yaşam alanları yakın tarihe kadar tarım arazisine dönüştürülüyordu. Bu sürüngenler dış görünüşünden dolayı zehirli zannedilip öldürülüyor ya da kimi avcılar tarafından derisi için katlediliyordu. Yapılan çalışmalar sonucunda bu hayvanların zararlı olmadığı, aksine zehirli yılanları ve haşereleri yiyerek yaşam döngüsüne fayda sağladıkları şuuru vatandaşlara aşılandı ve çöl varanlarının korunmasında yerli halkın desteği alındı.