Yapımına 2011 yılında başlanan Ordu-Giresun Havalimanı, Ordu'nun yüz ölçümünün bin 750 dönüm artmasını da sağladı.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin deniz yüzeyi doldurularak inşa edilen ilk havalimanı olan Ordu-Giresun Havalimanı'nın gözden kaçan bir önemi daha olduğunu belirtti.
Gülyalı ilçesi sınırlarındaki projeyle Ordu'nun, dolayısıyla Türkiye'nin yeni bir toprak bütünlüğüne sahip olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
- "Denize yapılması sonraki süreçte lehimize oldu"
Yılmaz, denize havalimanı yapmanın kolay olmadığını ancak bunun da bir gerekçesi bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Hepimiz denize havalimanı yapılıyor diye övünüyoruz ama şu da bir gerçek ki Ordu ve Giresun'da uçakların inebileceği bir alan bulunamadı. Denize dolgu maliyetlerine bakıldığı zaman herhangi bir şehre yapılan havalimanından daha pahalı değil. Ordu ve Giresun'da arazi fiyatlarının yüksek olması sebebiyle denize yapılan havalimanı sonraki süreçte lehimize oldu. Bin 750 dönümlük bir araziden bahsediyoruz. Bugün bu büyüklükteki bir alanı Ordu ve Giresun'da kamulaştırmaya kalktığınızda havalimanının 2,5 katı kadar bir maliyet ortaya çıkacaktı. Dolayısıyla bugün 'İyi ki deniz üzerine bu havalimanını yapmışız' diyoruz."
Ordu-Giresun Havalimanı Projesi
Deniz üzerine inşa edilen dünyanın dördüncü, Avrupa'nın ve Türkiye'nin ilk havalimanı olan Ordu-Giresun Havalimanının yapımı sürüyor.
Ordu-Giresun Havalimanı Projesi, Ordu'ya 19, Giresun'a 25 kilometre mesafede olup Ordu'nun Gülyalı ilçesinde yapılmakta. Coğrafi şartları nedeniyle uygun alan olmadığı için denizin üzeri doldurularak yapılan projenin pist uzunluğu 3 bin, genişliği ise 45 metre.
Proje kapsamında dolgu için yaklaşık 30 milyon ton taş kullanılırken, Ordu-Giresun Havalimanı altyapı inşaatının yüzde 100'ü, üstyapı inşaatının ise yüzde 50'si tamamlanmış durumda.
Havalimanının, 15 Mart 2015'te açılması planlanıyor