Bilim adamları dünya tarihini 22 farklı kısıma ayırmakta. İçinde bulunduğumuz kısım Quaternary çağı
1. Arthropleura -- Boyları 3 metreye kadar çıkan tarih öncesi bu çiyan türü kalkansı bir yapıya sahipti. Ve yaşamış en büyük omurgasızdı. Onu avlayabilecek düşmanı yoktu. Etobur olmamasına rağmen gözü döndüğünde sahip olduğu onlarca ayağı ile hızlıca koşup ayağa kalkıp 500 kiloluk bir ağırlıkla düşmanının üstüne kapaklanıp ağır ısırıklar atabilirdi.
2. gigantopithecusrn--Gigantopithecus bilim adamları tarafından tarihte yer almış en büyük primat olarak betimlenmektedir. 3 metre uzunluğa ve yarım ton ağırlığa ulaşabilen bu canlı en yakın akrabası olan orangutanlardan 9 kat daha ağırdı.King kong lakabıda buradan gelmektedir. Bilim insanları bu canlının günümüzden yüzbin yıl önce yok olduğuna inanmaktadır.
3. Smilodon --- rnBir smilodon kolonisi 1 erkek 10 dişiden oluşurdu.Yetişkin bir smilodon 600 kilo ağırlığında ve yaklaşık 3 metre uzunluğunda ve 20 santim dişlere sahipti.120 derece açılabilen cenesi sayesinde uyguladığı basınç bir aslanın omurgasını tek seferde paramparça etmeye yeterdi.
4. amphicoelias fragillimus -----rnTarihte yaşamış en uzun boylu olan bu dev yaratıkların ortalama boyları 60 metre ağırlıkları ise 150 tondan fazlaydı.En büyük silahı olan kuyruğunu okadar hızlı hareket ettirirdiki kırbaç hızıyla ses hızını aşarak sonik patlamalar yaratabilirdi.Fakat kafalarını uzun süreler boyunca yukarıda tutamazlardı.Çünkü Kalplerinin 60 metre yukarıya kan pompalaması mümkün değildi.
5. Jeholopterus ----rnYüzüne bakıldığında Tatlı bir kediyi andıran bir ifadesi vardı.Günümüz Yarasaların Ataları olan bu yaratık boyutlarından dolayı dinazorlar farkında olmadan üstlerine konup farkettirmeden saatlerce kanlarını emiyorlardı. Ruh emici olarakta bilinir.
6. Spinosaurus ---- rn8 metreye ulaşan boyları ve 9 tona ulaşan ağırlıkları ile Spinosaurus dünyaya ayak basmış en büyük yırtıcı olarak bilinir.Bilim insanları bu yaratığın bir trex, bir timsah ve bir balinanın en korkunç birleşimi olarak tasfir eder.Çünkü hem denizlerin hemde karanın efendisidir.Suda yaşamaya ilk adapte olan dinazor olması denizlerin katili olarak söylenen köpek balıklarının ve timsahların o andan itibaren avcı değil av olmasına sebep olmuştur.
7. Velociraptor ----rnMuhtemelen diğer dinazorlardan ayrılan en önemli özelliği zekası ve boyutlarıydı.50 santim boyunda ve 15 kilogram ağırlığında en hızlı tür olan Velociraptor.rnrnrn2 bacağı üzerinde koşarak saatte 40 km hızda çok daha büyük yırtıcı dinazorların tepelerine zıplayarak 15 santimetre uzunluğında olan orak şeklindeki pençelerini saplardı.Grup olarak dolaştıkları için çok az yaratık Velociraptor'ın çenesinden kurtulmuştu.
8. Pterosaurs ----rnUçabilen en büyük hayvan olan pterosaurs kanat genişlikleri 12 metre civarındadır.rnyani F16 Jetlerinden bile daha büyüktüler.Bütün kıtalarda fosilleri bulunmaktaydı.rnKüçük boylu dinazorları yakalayıp havaya yükselerek kayalara atıp öldürmesiyle bilinirler.Gökyüzünün hakimleri yere kondukları an kolay bir av haline gelirlerdi.
9. Titanoboa ---- rndünya üzerinde yaşamış olan en büyük yılan olan Titanoboa Dinazorların tükenmesinden sonra ormanlara hükmetmeye başladı.Uzunlukları 15 metreye kadar çıkabilen bu kas yığınları yağmur ormanlarında saklanıp sinsice sürünüp tarih öncesi timsahlarla beslenirdi. Bazen elinden kurtulan timsah ise Sarcosuchus
10. Sarcosuchus ----rnYaşamış en büyük timsah olan Sarcosuchus ağırlı 10 tondan boyu ise 12 metreden fazlaydı sadece kafası 1.8 metreydi.Günümüz timsahları üzerlerinde yapılan deneysel kıyaslamalar kendisinin 8 9 ton çene basıncına sahip olduğu ve avıdan kaptığı büyük et parçasının etrafında defalarca kez dönerek kopardığı düşünülmektedir.Dolayısıyla balina ve dinazorlarla beslendiği düşünülmektedir.