Sahil Güvenlik Trabzon Grup Komutanlığı, Karadeniz'deki balık çiftliklerine yönelik düzenlediği denetimlerle kirlilik ve çevresel etkilerin tespitinin yanı sıra firmaların çalışma koşullarını da inceliyor.
Sahil Güvenlik Trabzon Grup Komutanlığı ekiplerince Yomra ilçesi açıklarındaki 54 balık kafesinin yer aldığı bölgeye yönelik denetleme faaliyeti düzenlendi. Grup Komutanlığına ait bir gemi ve iki sürat motoruyla balık kafeslerinin bulunduğu alana gelen ekipler, ilk olarak firma yetkilileriyle telsizle irtibata geçti.
Yetkililere gerekli evrakın hazırlanması ve balık kafeslerinin bulunduğu alana gelmeleri konusunda çağrı yapan ekipler, sürat botuyla üreticiye ait geminin bulunduğu alana gitti. Burada, firmanın zorunlu olması gereken belgelerini inceleyen ekipler, çevresel kirlilikle ilgili çeşitli analiz raporlarını da kontrol etti.
Alabalık ve levrek üretimi izni verilen firmanın başka bir balık üretip üretmediğini de kontrol eden ekipler, kafeslerin bulunduğu alanda da inceleme yaparak denetimlerini sona erdirdi.
"TALEP BÜYÜK ÖLÇÜDE ARTIYOR"rnrnDenetleme faaliyetini gemi ile takip eden Sahil Güvenlik Trabzon Grup Komutanı Yarbay Sinan Mamak, Karadeniz'de balık yetiştiriciliğinin kısıtlı alanlarda yapılabildiğini belirterek, denizlerde kurulan bu çiftliklerin kontrollerini çeşitli kanun ve yönetmeliklere göre Sahil Güvenlik Komutanlıklarının yaptığını söyledi.
Son zamanlarda Karadeniz'de kafeslerde balık yetiştiriciliğine talep büyük ölçüde arttığına ancak Karadeniz'de kıyı ve çeşitli özellikler nedeniyle bu amaç için uygun yerlerin kısıtlı olduğuna dikkati çeken Mamak, bu nedenle işletmelerin Samsun Yakakent, Ordu Perşembe, Rize Pazar, Trabzon'da ise Beşikdüzü, Darıca, Yomra ve Arsin açıklarında yer aldığını ifade etti.
Mamak, çiftliklerin korunaklı ve sakin alanlarda kümelenmiş durum olduğunu dile getirdi.
Biyolojik çeşitliği ve renkli coğrafik özellikleriyle Karadeniz'in eşsiz denizlerden biri olduğunu vurgulayan Yamak, şunları kaydetti:
"Karadeniz kapalı bir deniz olduğu için kirlilik gibi insan faaliyetlerinden dolayı kötü etkilenmektedir. Su ürünleri üretiminin doğal çevreye zarar vermemesi için sorumlu üretim, sürdürülebilir gelişim, çevresel sürdürebilirlik konuları önem arz etmektedir. Bu kapsamda Sahil Güvenlik Trabzon Grup Komutanlığı olarak bölgemizde bulunan su ürünleri yetiştiriciliği faaliyetlerinin ekonomikliği yanında çevresel etki boyutları göz önünde bulundurulması gerektiğinden denetimler icra etmekteyiz."