Trabzon Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Türk Talebe Birliği ve Türk Birlik Vakfı tarafından Türkiye Genelinde ortaklaşa düzenlenen ‘Çanakkale Ruhu ve Gençlik' konulu Liselerarası Kompozisyon Yarışması Karadeniz bölge ödül töreninde dereceye girenlere ödülleri verildi.
19 Mayıs Kapalı Spor Salonunda Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlayan ödül törenine Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Hayrettin Akçıl, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Gürmen İlhanoğlu, Adalet Komisyonu Başkanı Turan Ahmet Taşkaya, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Recep Yılmaz Korkmaz, İl Emniyet Müdürü Murat Köksal, İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, Ortahisar Kaymakamı Mahmut Şirioğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Birlik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Muhiddin Gemici, Birlik Vakfı Trabzon Şube Başkanı Ergin Aydın, Türk Talebe Birliği Trabzon Şube Başkanı Mesut Menderes Karaboğa ile Karadeniz Bölgesi milli eğitim müdürleri, ilçe belediye başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kanuni Mehteran Takımının gösterilerinin renk kattığı ödül töreninde bir konuşma yapan Vali Öz, “Çanakkale; 1071'den bu yana bizi bu coğrafyadan göndermek için büyük çaba başlatanların, en büyük haçlı seferinin buluştuğu noktadır.
O gün, tarihi yeniden yazmak, coğrafyayı yeniden çizmek isteyenler bir şeyi unutmuştu. Türk milletinin maneviyatını, cesaretini ve en zor şartlarda neler yapabileceğini unutmuştu. Çanakkale milli mücadelenin ilk adımıdır. Dünya haritasının yeniden çizilmesi gerektiğinin mührüdür. Çarlık Rusyasının sonunu getiren önemli bir zaferdir.
Çanakkale; Anadolu'nun, Trakya'nın, bütün bölgenin ve mazlum milletlerin umut ışığı olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, milli mücadelenin ve Mustafa Kemal Atatürk'ün doğuşunun ilk işaretidir. Onun için Çanakkale ruhunu yaşamak, yaşatmak, anlamak, anlatmak ve unutturmamak gerekir.
Eğer bu ruhu unutturursak gençlerimiz savaşı, milli mücadeleyi bilgisayar oyunlarındaki gibi sanarlar. Çanakkale'yi unutursak yarınlara birlik ve beraberlik içerisinde çıkamayız. Bu oyunlar dün olduğu gibi bugün de yarın da devam eder. Çanakkale ruhunu anlayan, anlatan, unutmayan, unutturmayan, yaşayan ve yaşatan herkese teşekkür ediyorum. Bu organizasyonda emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Geleceğimiz olan bütün öğrencilerimizi ve ailelerini tebrik ediyorum” dedi.
ÇANAKKALE'DE EMPERYALİST GÜÇLER AMAÇLARINA ULAŞAMAMIŞTIR
Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu da yaptığı konuşmasında, Çanakkale Savaşı'nın Türk tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek, "1915 milletimizin tarihinde çok önemli bir yıldır. 1915 yılının bir diğer deyişle Çanakkale Savaşı'nın çok iyi okunması, araştırılması ve gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir. Bu millet Çanakkale'de 250 bin evladını şehit vermiş ama Mustafa Kemal Atatürk'ün ifadeleriyle "Ya İstiklal Ya Ölüm" demiştir. Bu millet aynı yıl Sarıkamış'ta 120 bin evladını şehit vermiştir. Vatan evlatları bu yıllarda dört cephede namusu için, vatanı için, dini için milleti için gözünü kırpmadan savaşmayı sürdürmüştür. Çanakkale'de amaç savaş değildi. Çanakkale'de amaç her zaman dediğimiz gibi tek millet, tek bayrak, tek devlet, tek vatan ve tek bayrağı muhafaza edebilmekti.
Bu savaşla emperyalist güçler amaçlarına ulaşamamışlar ve gereken dersi almışlardır. İnanç ve azim Çanakkale'de engel tanımamıştır " diye konuştu. Konuşmaların ardından ‘Çanakkale Ruhu ve Gençlik' konulu liseler arasında düzenlenen kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.