Trabzon'da Hıdırnebi neden atıl durumda? “5 tane Ayder eder”
Akçaabat İlçesinde bulunan Hıdırnebi Yayla Kentin atıl durumda olması dikkat çekiyor.
110
Son yıllarda yüzbinlerce turisti ağırlayarak önemli bir turizm merkezi haline gelen Trabzon’da, çok sayıda turisti ağırlayacak kapasitede olan Akçaabat İlçesinde bulunan Hıdırnebi Yayla Kentin atıl durumda olması dikkat çekiyor.
210
Daha fazla turistin gelmesi beklenen şehirde yeni destinasyonlar oluşturulmaya çalışılırken bu bölgenin neden değerlendirilmediği merak konusu.
Hıdırnebi konusunu Haber61’de yayınlanan “Oltaya Vuranlar” programında gündeme getiren Trabzon Duayen gazetecisi Hasan Kurt ve eski Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Kansız, Hıdırnebi bölgesinin 5 tane Ayder edebilecek potansiyelde olduğunu söyledi.
310
HIDIRNEBİ YAYLA KENT NEDEN ATIL DURUR? İsmail Kansız, Hıdırnebi’nin Trabzon’a çok yakın bir merkez olduğunu belirterek, “1998 yılında hep yayla turizmi konuşuldu. Bizde bunu fiiliyata geçirelim dedik. Hıdırnebi’de bir yayla kent projesi hazırlandı, hatta orada evlerin nasıl olacağına dair örnek projeler gösterildi. Güzel bir şekilde yapıldı. Güzel hizmetler verdi, zaman içinde işletmeciler değişti.
410
Sonunda özel idare kapatılınca Büyükşehir’e geçti. Bir süre boş kaldı ve boşaltıldı. Hıdırnebi yayla kent Trabzon’a çok yakın bir merkez. Ama yolları sıkıntılı. Orada kar yağıyor yolları kapalı. O bir kenara, Hıdırnebi Yayla Kent neden atıl durur? Bir işletmeci bulunup yararlanılamaz mı?” dedi.
510
“ANKARA’DAN İHALE EDİLMELİ” Hıdırnebi için Ankara’dan çalışma yapılması gerektiğine değinen Hasan Kurt şunları söyledi; “Hıdırnebi’deki yapılar ahşaptı. Alt kısımları taştı. Aynı şekilde Kayabaşı’nda yapıldı, işletmeci çok güzel işletiyor. Orada yapılacak iş şu. Ya devlet olduğu yeri 49 yıllığına kiraya verecek, Akdeniz’de yaptığı gibi, turistik tesis yapılması şartıyla. Onun ilerisinde bir suni göl yapacaktılar, güzel projeler vardı, orayla ilgili.
610
Karadağ’a doğru çıkarken başka projeler vardı. Buraları bölüm bölüm ya Valiliğe verilip, valilik ihaleye çıkarmalı, yada Ankara’dan ihaleye çıkarılmalı. İhaleye çıkınca mutlaka birilerinin talip olup, yatırım yapacağını düşünüyorum. Küçük işletmelerin bunu yapması kolay değil. Devlet teşvik veriyor, hibe veriyor ama sonuçta bir öz sermayen olması lazım. Trabzon’da büyük otel zincirleri var bunlara tahsis edilebilir.
710
Trabzon’dan da 3-5 kişi bir araya gelip yapabilir. Ankara’dan burada bu kadar, şurada bu kadar yer var, imarı şu şekilde, bu şekilde yapabilirsin deyip, 49 yıllığına kiralanabilir. Bunun başka yolu yok. Orada turistik tesisler yapılması, daha küçük işletmeler bu tesislerin etrafından oluşabilir. Uzungöl bölgesine bir alternatif olabilir. Bunun yapılması lazım. Zor bir iş olmaması lazım.
810
TELEFERİK PROJESİ Oranın yolları sıkıntılı eskiden beri. Teleferik projesi yapılacak dendi, yapılamadı. Akçaabat’ın içinden düşünülüyordu ama gerek yok. Düzköy ayrımından yukarıya yapılabilir. Yaptığın teleferik 5-10 yılda yatırımın belli bir bölümünü karşılar. Bu yapılabilir.
910
“HIDIRNEBİ BÖLGESİ 5 TANE AYDER EDER” Hıdırnebi konusunda Büyükşehir uhdesinde ise o yapacak. Değilse Akçaabat belediyesi bağlantılarla yapabilir. Bu projeler, Arap ülkelerinden yada batı ülkelerinden bağlantıları olan büyük gruplarla yapılabilir. Onların getirdiği turistler buralarda kalabilir. Geliyor insanlar Ayder’de kalıyor.
1010
Hıdırnebi, Ayder’den daha güzel. Bir de yukarıya Karadağ’a doğru çıktığında 5 tane Ayder eder. 2 bin metre yükseklikte, şuanda kar var orada. Elinde böyle yerler varken sıkıştırdın sahil kenarına.”