Trabzon'da Kamu Yararı İşitme Engelliler Derneği, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında yaklaşık 150 kişinin işaret diliyle İstiklal Marşı'nı okuyacağı etkinlik gerçekleştirecek.
Çocuklarda ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla bir araya gelen engelsiz yaklaşık 150 kişi, 23 Nisan'da işaret diliyle İstiklal Marşı'nın ilk iki kıtasını okuyacak.
İşaret dili eğitmeni Kübra Çolak yaptığı açıklamada, Kamu Yararı İşitme Engelliler Derneği olarak, işitme engellilerin normal bireylerle iletişimsizliğini ortadan kaldırmak amacıyla işaret dili eğitimi verdiklerini söyledi.
Engelli veya engelsiz, genç ya da yaşlı, kadın veya erkek ayrımı yapmadan faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Çolak, "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için de çocuklara nasıl faydalı olabileceğimizi düşündük. İşaret dili eğitimi alan arkadaşlarımızla bir araya geldik ve 23 Nisan'da onlar için İstiklal Marşı'nı işaret diliyle okumaya karar verdik" dedi.
- "Amacımız toplumun küçük de olsa bir noktasına ulaşmak"
Çolak, etkinlik için yaklaşık 150 gönüllünün bir araya geldiğini ifade ederek, "Kent merkezi dışında Akçaabat, Araklı, Arsin ve Sürmene ilçelerinden de gruplar katılacak. Gönüllü arkadaşlarımızın hiçbir engeli yok, toplumda farkındalık oluşturmak için bir araya gelerek işaret dili eğitimi alıyorlar. Dillerimiz farklı olsa bile beden dilimizin ikinci dilimiz olmasını öngörüyoruz" diye konuştu.
Etkinliğe balon uçurarak başlayacaklarını kaydeden Çolak, şunları söyledi:
"Ardından yaklaşık 150 kişi, ay ve yıldız görüntüsü oluşturacak şekilde dizilerek İstiklal Marşı'nın ilk iki kıtasını işaret diliyle seslendireceğiz. Amacımız toplumun küçük de olsa bir noktasına ulaşmak. Ulaştığımız noktanın da gelecek nesillerimizi daha çok geliştireceğine inanıyoruz. Dernek olarak bu tarz faaliyetleri devam ettirmek istiyoruz. Önemli olan engelli ya da engelsiz, genç yaşlı, kadın erkek ayrımı yapmadan hep birlikte hareket ederek farkındalık oluşturmak."
- "Umarım farkındalık yaratırız"
İşaret dili eğitimi alan İnan Göknar ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisayar Öğretmenliği Bölümünde okuduğunu belirterek, "Türkiye'deki engelli oranlarından yola çıkarak, işitme engellileri tanımak ve daha iyi anlamak için işaret dili eğitimi alıyorum. Farkındalık yaratmak ve engelli insanları topluma kazandırmak için böyle bir toplumsal projede yer almak istedim. Umarım farkındalık yaratırız" dedi.
Akçaabat Çok Program Lisesi Çocuk Gelişimi Bölümünde okuyan Elif Kalkışım ise böyle bir projede yer almaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Özel eğitim konusunda bilinçlendirildim ve çevremdeki insanları da bilinçlendirmek istiyorum. İnsanların engellileri göz ardı etmeleri hoş bir durum değil. Bu durumun artık yanlış olduğunu göstermek için buradayız" diye konuştu.