2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle Toplum Gönüllüleri Vakfı'nın KTÜ temsilcileri Otizm bilinçlendirme sergisi gerçekleştirildi.
Etkinlik sabah saatlerinde otizm hakkında halkın bilgilendirilmesiyle başladı ve Trabzonlunun bu konuya ilgisi oldukça yoğundu. Toplum Gönüllüleri Vakfı proje sorumlusu Seda Kartal'ın ve çalışma arkadaşlarının bu konuyla ilgili halkı bilinçlendirdiler. İnsanlar tarafından yanlış anlaşılan otizmin aslında bilindiğinden çok daha farklı olduğunu ziyaretçilere anlatıldı
Sabahın erken saatlerinde fotoğraf sergisiyle halkı bilinçlendiren grup ilerleyen saatlerde alışveriş merkezini ziyaret eden çocukların eğlenmeleri için kurdukları resim panelleriyle çocuklara resim çizdirttirirken palyolçarda onları yalnız bırakmadı
İlerleyen saatlerde halk oyunu ekibi sahne aldı ve yöresel oyunlara yer verdiler. Coşkulu bir dans gösterisin ardından sahneye Karadeniz'in sevilen sanatçısı Tanju Çelik ve orkestrası yöresel ezgileriyle tat verdi. AVM'de alışveriş yapanlar ve etkinlik izleyicileri Tanju Çelik'in sahne almasıyla coşkulu dakikalar geçirdiler.
Projenin başarılı olması ve oldukça geniş bir kitleye hitap etmiş olması Toplum Gönüllüleri Vakfı Trabzon şubesini oldukça mutlu ederken halkın bilinçlenmesi için konuşma yapan proje sorumlusu Seda Kartal şöyle konuştu;
“2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratarak otizmden kaynaklanan sorunlara çözümler yaratmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edildi. Her yıl, “Otizm Farkındalık Ayı” olan Nisan ayı boyunca dünya genelinde otizmin sorunlarını ve çözümleri konuşuluyor, araştırmaların teşvik edilmesi ve erken teşhisle tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Otizm, doğuştan gelişen, genetik altyapıya dayanan, karmaşık nörolojik-biyolojik tabanlı bir gelişim bozukluğu. Başkalarıyla etkileşimde bulunmayı engelleyerek bireyin kendi iç dünyasıyla baş başa kalmasına yol açan otizm, genellikle 3 yaştan önce ortaya çıkarak çocukların sosyal iletişim, etkileşim ve davranışlarını olumsuz olarak etkiliyor.
Ülkemizde sağlıklı istatistikler olmaması nedeniyle, Otizm Platformu'nun öngördüğü verilere göre, tahmini olarak 550.000 otizmli birey ile 0-14 yaş grubunda 150.000 civarında otizmli çocuk bulunduğu “varsayılıyor.” Otizmli bireylerin ebeveynleri, kardeşleri, yakın akraba ve çevreleri de hesaba katıldığı zaman, Türkiye'de her ile yayılmış durumda otizmden etkilenen 2 milyondan fazla vatandaşımızdan bahsedebiliriz.
Otizmin kapısını açmak için ilk önemli adım, erken teşhis. Otizm, yaklaşık bir yaş civarında ilk belirtilerini gösteriyor. Annenin sesi ve gülümsemesi gibi sosyal uyaranlara bebeğin tepkisiz kalması veya tepkilerinde yavaşlık olması, göz teması kurmada zorluklar, motor gelişmede ve taklit becerilerinde gecikme, uyku ve yemek düzeninde sorunlar ilk belirtiler arasında sayılabilir. Çok yaygın bir yanlış kanı, özellikle erkek çocukların geç konuştuğu veya anne/babası geç konuşan çocukların da geç konuşacağı düşüncesiu2026 Ve erken teşhis, otizmli çocuğun gerekli eğitim ve tedavileri alarak hayata katılması için ilk önemli adım. “