Trabzon'da yaşayan ve sporun bir çok dalıyla profesyonelce ilgilenen bedensel engelli Fahrettin Kara (38), yüzmenin kendisi için tutku olduğunu, bütün hayallerini denizde gerçekleştirebildiğini söyledi.
212
Karşılaştığı zorluklara boyun eğmeden küçük yaşlarda başladığı spordan kopmayan Kara, uzun yıllar tekerlekli sandalye basketbolda birinci, ikinci ve süper ligde ter döktü, yamaç paraşütü, atıcılık ve yüzme ile ilgilendi.
312
Severek yaptığı sporların başında yüzme gelen Kara, Karadeniz'de kulaç atarken hayallerine uzanıyor.
412
Kara,yaptıgı açıklamada, küçük yaşta geçirdiği çocuk felci nedeniyle engelli olduğunu söyledi.
Ayaklarının işlevini yerine getirememesini "engel" görmediğini ifade eden Kara, "Boş durmayı seven bir insan değilim. O nedenle sürekli bir aktivite içerisindeyim. Şu anda Türkiye Sakatlar Derneği Trabzon Şubesi tarafından organize edilen kurslara, aktivitelere katılıyorum" dedi.
512
"Denizde engel tanımıyorum"
Kara, sporun kendisi için çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Spora çocukluğumdan beri ilgi duyardım. Yaklaşık 7 yaşında amatör olarak yüzmeye başladım. Profesyonel olarak da 10 yıldır yüzücülük yapıyorum. Yüzmek benim için bir tutku. Denizin içerisinde engelli değilim ve hiçbir yere dokunmadan yürüyebiliyorum, adım atabiliyorum, dolaşabiliyorum ve bütün hayallerimi gerçekleştirebiliyorum. Denizde engel tanımıyorum" diye konuştu.
612
Sporun herkesin, özellikle de engellilerin hayatında olması gerektiğini dile getiren Kara, "Engelli insanlar için beden aktivitesi, rehabilite ve sosyal hayatta yerini alma açısından sporun faydası vardır. Bedeni yorulmayan insanın, beyni yorulur. O nedenle de zaman zaman bedenin yorulması, beynin yorulmasını engelliyor. Bu nedenle de spor bir bakıma insanları rehabilite ediyor" şeklinde konuştu.
712
Kara, yüzerken zorlandığını, yorulduğunu ancak bunların kendisi için tatlı yorgunluklar olduğunu ifade ederek, yüzme dışında yamaç paraşütü, atıcılık ve basketbolla da ilgilendiğini söyledi.
812
"Spor yorgunluğumu alıyor ve beni dinlendiriyor"
Kara, spor için "vazgeçilmez" nitelendirmesi yaparak, şunları kaydetti:
"Spor yorgunluğumu alıyor ve beni dinlendiriyor. Yüzerken de huzur buluyorum. Benim gibi olanlar kesinlikle evin içinde kalmasın, kendilerini zorlasınlar. Herkesin mutlaka yapabileceği bir spor ya da iş vardır. İlk etapta zorlanabilirler ama zamanla zorun yerini kolaylığa bıraktığını görecekler. Sosyal hayatın içinde olsunlar ve bir şeylerin kendilerine gelmesini beklemesinler. Hakkınız bile olsa bir şeylerin size kendiliğinden gelmesi söz konusu değildir. O nedenle insanların öncelikle kendisini keşfetmesi ve o yönde çaba harcaması gerekir. İnanıyorum ki istedikten sonra başarı kendiliğinden gelecektir."
912
Toplumda engellilere yönelik ön yargıların kırılması gerektiği görüşünü dile getiren Kara, "İnsanlarımız öz güveni yüksek, birçok şeyi başarabilen, ayakları üzerinde durabilen engelli insanlara hazırlıklı değil. Engelli kişileri ihtiyacı olan, yardıma muhtaç bir bakış açısıyla görüyorlar. Engelli insanların artık yardıma muhtaç olarak değil, kendi ayakları üzerinde duran bireyler olarak görülmesi gerekir. İnsanlar artık bize yardımcı olsunlar ve bu yöndeki ön yargılar da kırılsın" diye konuştu.