TRT Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu: Geleceğe evriliyoruz
Haber61 / Meryem Kandemir (Kaynak gösterilmeden kullanılamaz) rnrnrnTRT Genel Müdürü Yardımcısı Erkan Durdu, Haber61'e dijitalleşen medyanın yarattığı rekabet ortamı ile birlikte geleneksel medyanın geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Karadeniz Teknik Üniversitesi ve TRT u2018nin ortaklaşa düzenlediği TRT Akademi söyleşileri için Trabzon'a gelen TRT Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, u2018Medya ve Çocuk' konulu söyleşiye katıldı.
Etkinliğin ardından Haber61 muhabirinin sorularını yanıtlayan TRT Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, yeni yetişen iletişimcilere ve gazeteci adaylarına önemli tavsiyelerde bulundu.
GELECEĞE EVRİLİYORUZrnrnTürkiye'de 60'tan fazla iletişim fakültesi bulunduğunu ve her yıl yaklaşık 5 bin öğrencinin mezun olduğunu belirten Erkan Durdu, bunun dezavantaj olarak görülmesini doğru bulmadığını söyledi. Meslekte birinci kuralın, işini severek yapmak olduğunun altını çizen Durdu, dijitalleşen medyadaki dönüşümü şöyle anlattı: “Teknoloji baş döndürücü bir hızla ilerliyor ve klasik medya mecraları etkinliğini kaybediyor. Şimdiki insanlar özellikle de yeni nesil, birçok yapımı TV yerine internetten izliyor. Medya sahipleri de TV için içerik hazırlarken web versiyonlarını da oluşturuyorlar. Bir taraftan klasiği devam ettirmeye çalışırken bir yandan da geleceğe doğru evriliyoruz. Klasik medyanın tek başına yürümesi imkânsız hale geldi. TV haberini olduğu gibi web sayfama koyduğumda yeni medya mecrasındaki müşterilerime hitap etmiyorum. O nedenle yeni medya mecrasındaki müşterilerime uyarlayarak röprodüksiyon yapıyorum. Kendimi yenilemek zorundayım. Biz TRT olarak da bu süreci yakından takip ediyoruz. “
GAZETECİLİK BİREYSEL HALE GELDİrnrnTeknolojik imkanların gazeteciliği kolaylaştırdığını aktaran Durdu, “Bu yeni dünyada rekabet kaçınılmaz ama kolaylıkları da var. Telefonla artık çok rahat şekilde muhabirlik yapabilirsiniz. Gazetecilik artık daha da bireysel hale geliyor. Devasa ekipmanlara gerek kalmadan elinizdeki küçük bir aygıtla dünyanın her yerine yayın yapabilir hale geliyorsunuz” diye konuştu.
EĞİTİM BİR KAÇ ADIM FARK YARATIYORrnrnMeslekte eğitimin her zaman fark yaratacağını belirten Durdu, gazeteci adaylarının ister okulda ister mesleğin içerisinde kendisini mutlaka eğitmek ve geliştirmek zorunda olduğunu savundu. Durdu, “Eğitimsiz insanların çağı yakalayabilme imkânı yok. İletişim fakültelerinin diğer arkadaşlarımıza fark yarattığı yer de burasıdır. Şimdi o eğitim size küçük gelebilir ama yarın, medyanın koridorlarında koşmaya başladığınızda sizi bir kaç adım öne götürecektir” dedi.
BAŞARININ ANAHTARI; MESLEKİ TUTKU VE REKABETrnrnGazetecilikte rekabetin mesleki tutkuyla birleştiğinde başarının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Durdu, yeni yetişen gazeteci adaylarına ve gazeteci olmak isteyen gençlere şu tüyoları verdi: “Mesleki rekabet ve tutku duygularına sahip bir muhabir, dünyanın neresinde olursa olsun, hangi imkanlara sahip olursa olsun mutlaka başarılı olur. Ama bu iki duygu yoksa dünyanın en zeki adamı bile olsa, en büyük imkânlar bile sunulsa hiçbir şey başaramaz. Umutsuzluğa kapılmak yerine çalışmaya hedeflenmek, başarının kapısını açar. Emek sarf etmeden bu mesleği yapmak mümkün değil. Ben de dahil bu camianın içerisinde olan herkes bu yollardan geçtik. Hiç kimse bir mucizeyi başarmış değil. Sadece çalışma azmi ve tutku bir adım ileriye taşır. Yeni nesil arkadaşlara tavsiyem; asla umutsuz olmayın. Talep edin, isteyin ama karakterinizden ve iş ahlakınızdan ödün vermeyin. Başarı için en temel motivasyon budur.”