Haber61 - Haber Servisi - Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Türkiye'nin belirlediği Cumhuriyetin 100. Yıl hedeflerinin 2023 yılı olmasa da birkaç yıl sapma ile gerçekleşeceğine inandığını söyledi. Hükümetin açıkladığı ekonomideki 9 başlıkta açıkladığı yapısal dönüşüm eylem planını desteklediklerini belirten Hacısalihoğlu, özellikle ekonominin yükünün 1 milyon 300 bin üyeli iş dünyasında bulunduğunu kaydetti. Bu camianın daha iyi çalışabilmesi için mali ve reel sektörün bir bütün olarak birlikte çalışmasının ekonomiyi daha da hızlı geliştireceğine dikkat çekti.
BAŞKAN M. SUAT HACISALİHOĞLU AÇIKLANAN 9 MADDEYİ DESTEKLEDİKLERİNİ SÖYLEDİ
Odanın Ekim ayı faaliyetleri ile meclise bilgi verilmesinin ardından Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu kürsüden ekonomik konulardaki aylık konuşmasını yaptı.
Başkan Hacısalihoğlu, ekonomi ile ilgili hükümetin attığı her adımın iş dünyasını yakından ilgilendirdiğini belirterek bu anlamda, hükümetin son olarak yapmış olduğu yapısal dönüşüm eylem planın açıklandığını anımsattı. Bu eylem planında esas ortaya konulan reel sektörde verimlilik ve katma değerli üretim artması ile öngörülebilirlik ve kalkınmanın sürekliliği ön plana alınmak suretiyle 25 ana maddeden oluşan ve özellikle de reel sektörü yani bizleri ilgilendiren 9 madde açıklandığını kaydetti. Hacısalihoğlu, “ Bu kabaca 9 madde eylem planında 417 maddeden oluşuyor. Bu maddeleri detayda elbette bizleri yakından ilgilendirmektedir. Geleceğe dönük çalışmalarımızı etkileyecektir.” dedi.
Hacısalihoğlu, “Yapılan açıklamada, 2018 yılı GSMYH 1. 3 trilyon dolar belirlenmiş, Cari açık 5.2 ve işsizlikte 7 olarak bir hedef konulmuştur. Düzeltme faktörü dediğiniz, ekonominin gidişine bağlı olarak ve dünya ekonomisindeki gelişmelere paralel olarak gayet normal şeylerdir.” diye konuştu.
Açıklanan 9 maddeye bakıldığında özellikle İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Programı Eylem Planı başlığı hakkında konuşan Hacısalihoğlu, “Evet hepimizin arzu ettiği ithalatın azaltılmasıdır. Çünkü cari açıkta önemli bir etkendir. Fakat tek başına olmuyor. Hükümetimizin gelirler tablosunda da kısa vadede katma değer gelirler vergisi ithalata bağlı olaraktan önemli bir rezerv çıkmaktadır. Sadece bunu azaltalım demeyle olmuyor. Denge çok farklı. ”dedi.
Hacısalihoğlu, diğer taraftan ikinci madde olarak Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme Programı Eylem Planı başlığının çok önemli olduğuna dikkat çekti. Her şeyden önce teknolojik ürünlere doğru bir hareket olduğunu aktaran Hacısalihoğlu şöyle konuştu: “ Hükümetimiz, teknolojik ürünler konusunda kamu alımlarında kendisini yenileme konusu var ki bu başlı başına bir olaydır. Bu geleceğe dönük diğer maddelerde de olduğu gibi önemlidir. Yine, Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üretim Programı Eylem olarak ön plana çıkan ayrı maddeye yer verilmiştir. Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı Eylem Planı her zaman üzerinde durulan bir konudur. Gerçekten cari açığımızda çok çok önemli bir maddedir. Ve yapılan alt programlarda da bunun detaylarını takip ettik. Önemli başlıklar var. Dileğimiz bunların yerine getirilmesidir. Değer taraftan Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı Eylem Planı var ki belki de bu en kolay yapabileceğimiz sadece bir anlayış değişikliği ile hayata geçirebileceğimiz konulardan bir tanesidir. Bu enerji verimliliği diğer verimlilikler ile de bir arada tutulabilir. Yine 6. Madde de Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı Eylem Planı değerlendirilmesi maddesi var. Tarım konusunda ülkemizde gerçekten çok önemli adımlar atıldı. Önemli destekler verildi. Ama gerçek anlamda gelişmiş ülkelerde ki tarıma baktığımız zaman yapacak çok daha işimiz olduğunu hepimiz biliyoruz.”
TTSO Başkanından 100 yıl açıklaması
16
26
36
46
56
66