Uzungöl tarihi, resmi belgeler incelendiginde 1683 yılına kadar uzanmakta.
Osmanli Imparatorlugu arsivini incelediginde1643 yilinda Serah'tan vergi alindigi ancak bu tarihte Serah'ta yerlesim olmadigini görülmekte.1643 yilinda Çaykara Ilçesinde toplam olarak 26 Hane yerleşik nüfustan Avariz Vergisi alindigi tesbit edilmistir. Serah'ta ise yerlesik Nüfus bulunmamakta ancak buradan 2 Rub.Avariz Vergisi alindigi anlasilmaktadir.rnrnrnAvarizhane Vergi alinan Hane anlamina gelmektedir.
Uzungöl doğal manzara izleme, yürüme, tirmanma ve botanik (bitki örtüsü incelemeleri) turizmine uygun bir yerdir. Uzungöl" de, bir vadi içinden akan temiz, berrak sulu bir dere, dar ve uzun küçük bir göle dökülür ve oradan tasarak akar ve Of kasabasindan denize ulasmak üzere Solakli deresine (çayina) katilir. Bu temiz ve berrak sulu dere ve olusturdugu göl karaçam ve diger Karadeniz dag agaçlarindan olusan ormanla çevrilidir. Uzungöl" ün bulundugu bölge daha bulutludur. Gökyüzünün mavisi, günes, bembeyaz bulut, yemyesil orman ve berrak sudan olusan manzara insanin istahini açar. O nedenle Uzungöl"de yenen alabalık daha lezzetlidir.rn1643 senesinde Serah'ta nüfus görülmezken 1681 senesinde 12 hane yerlesik nüfusun yasadığı görülmektedir. Bu nüfus Köseli, Serah ve Sekersu'da yasamaktadir. 1681 senesi kayitlarina göre Serah'tan 2.5 Rub. Avariz Vergisi alinmaktadir.
Burada önemli bir nokta1681 senesi itibari ile Serah Nüfusunun Çaykara'daki nüfusun % 2.85'ini olusturdugu gözlemlenmektedir.rn200 yil sonrasina 1876 tarihli Osmanli Salnamesine göre Çaykara'da genel durum su sekildedir. rn1681 ile 1876 Osmanli Salnameleri Karsilastirildiginda Uzungöl (Serah) açisindan önemli degisikliklerin olduğunu gözlemlenmektedir. Bu degisiklikler sunlardir.
1- Nüfus Bakimindan: 1681'den 1876'ya kadar geçen 195 senelik zaman diliminde Uzungöl (Serah) nüfusunda hizli bir degisim yasandigi gözlenmektedir. Ayni Gelisme Hane konusunda da yasanmistir. Hane sayisi 12'den 229'a,Nüfus ise 60'dan 710'a yükselmistir.rn2- 1681 senesindeki nüfus sayimina Köseli Köyü de dahildir. Oysa 1876 Nüfus sayiminda Köseli Köyü ayri bir yerlesim birimi olarak karsimiza çikmaktadir. Köseli Köyü'nün belli bir tarihe kadar Uzungöl'e bagli oldugunu daha sonra Uzungöl'den ayrildigini anlasilmaktadir.
3- 1876 Nüfus sayimina göre Uzungöl (Serah) Çaykara'nin en kalbalık ikinci yerlesim birimi konumundadir.rn1879 tarihi itibari ile hayvanciligin beldede gelismis olmadigini ve ilçede beslenen hayvanlarin ancak %0.43 kadarinin beldede yetistirildigi gözlenmektedir. Bu konu ile ilgili arastirmalar bizleri beldenin çevresinin sik ormanlik oldugu bu yüzden hayvanciligin yapilamadigi sonucuna ulastirmaktadir.
Kaynak : http://www.uzungoldernegi.com