Türkiye'nin ilk 'yüzen okulu' olan Piri Reis Üniversitesi Uygulama Gemisi Rize Limanı'na demir attı.
Türkiye'de bir ilke imza atarak denizcilik eğitimini denize taşıyan Piri Reis Üniversitesi, kaptan adayı öğrencilerine Piri Reis Uygulama Gemisi ile deniz üzerinde eğitim veriyor. Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan eşliğinde 195 öğrencisi ile 21 Temmuz günü Tuzla limanından hareket eden uygulama gemisi sırası ile birçok limana uğrayarak geçtiğimiz gün Rize Limanı'na ulaştı. Gemi sırası ile Trabzon, Giresun, Samsun, Sinop, Zonguldak ve Ereğli limanlarını da ziyaret edecek. Daha sonra rotasını Ege ve Akdeniz'e çevirecek. Gemi çeşitli ülke limanlarını da ziyaret ederek, kaptan adayı öğrenciler ise eğitimlerini tamamlamış olacak.
Piri Reis Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamada, denizcilik eğitiminde yenilikler oluşturmaya devam ettikleri belirtilerek, “Dört yanı denizlerle çevrili ülkemizde Türk denizciliğinin gelişimine modern imkanlarla yeni bir soluk getiren Piri Reis Üniversitesi son olarak bünyesine kattığı eğitim uygulama gemisiyle denizcilik sektörüne nitelikli eleman kazandırılması konusunda büyük bir eksiği yerine getirmiş oldu. Piri Reis Üniversitesi denizcilik sektörümüzün uluslararası alanda rekabet edebilmesi ve donanımlı denizciler yetiştirmek misyonu doğrultusunda yaptığı yatırımlara her geçen gün yenisini eklemeye devam ediyor. Bünyesine kattığı eğitim gemisiyle birlikte bugüne kadar ticaret gemileri ve diğer ülkelerle yürütülmekte olan AB Projeleri kapsamında çeşitli deniz eğitimlerine gönderilen Piri Reis Üniversitesi öğrencileri artık kendi adını taşıyan okul gemisi ile bu eğitimleri daha etkin olarak alacaklar. Aynı zamanda Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki limanları ziyaret edilerek kültürel ve sosyal faaliyetlerde bulunma imkanları olacak” denildi.
Yüzen üniversite, deniz yolcularının hiç de yabancı olmadığı bir gemi. Gemi, 1986 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin Denizyolları bünyesinde seferlere başlamış Ankara Gemisi. Gemi, Deniz Ticaret Odası'nın ve DATİ Holding'in finans desteği ile üniversiteye kazandırıldı. Gemi; 127,59 m boy, 10 bin 870 ton deplasman ve 18.5 knot hız ve maksimum 564 yolcu kapasitesine sahip.