Anayasa Mahkemesi, seçim kanunu itirazını kabul etti

Anayasa Mahkemesi, "Seçim Kanunun bazı maddelerinin iptali" itirazını kabul etti

Anayasa Mahkemesi, "Seçim Kanunun bazı maddelerinin iptali" istemine yönelik ilk incelemesini tamamladı. Yapılan başvuruda eksik görmeyen Yüksek Mahkeme, bazı maddelerin iptalinin esasa uygun olup olmadığını görüşecek.

Türkiye'de uzun süreden bu yana AK Parti ile MHP'nin üzerinde çalıştığı yeni seçim kanunu, önceki haftalarda Meclis'ten geçerek yürürlüğe girdi. Seçim barajını yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşüren kanunda il seçim kurullarının yapısında da değişiklikler yapıldı. Ancak Chp, seçim kanunundaki bazı maddelere itiraz etti.

İL SEÇİM KURULU BAŞKANLARI SEÇİMİNDE DEĞİŞİKLİK

Yeni kanuna göre il seçim kurulu, 1 başkan, 2 asıl üye ile 2 yedek üyeden oluşacak. İl seçim kurulu başkanı ve asıl üyeleri ile yedek üyeleri, 2 yılda bir ocak ayının son haftasında, il merkezinde görev yapan, kınama veya daha ağır disiplin cezası almamış, en az birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini kaybetmemiş hakimler arasından, adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonunca ad çekme suretiyle tespit edilecek.

CHP BU MADDEYİ İSTEMİYOR

Ancak bu değişiklik Chp'nin tepkisine yol açtı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, konuyla ilgili önceki günlerde Meclis'te partisi adına konuşma yaptı. Seçim Kanunu değişikliğini Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyledi.

DİLEKÇE AYM'YE TESLİM EDİLDİ

CHP, geçtiğimiz günlerde Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da seçim kurullarını düzenleyen 5 ve 6, cumhurbaşkanını propaganda yasakları dışında tutan 11 ve seçim kurullarının 3 ay içerisinde yenilenmesini öngören 12'nci maddelerinin iptali için hazırladığı dilekçeyi AYM'ye teslim etti.

"İPTALLERİNE KARAR VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ"

Dilekçede, "Kanunun 5, 6, 11 ve 12'nci maddeleriyle 298 sayılı Kanun'da yapılan değişiklikler başta demokratik hukuk devleti ve seçim güvenliği ilkeleri olmak üzere; Anayasa'nın 2, 5, 11, 13, 14, 17, 36, 37, 67, 68, 79, 138'inci maddelerine aykırı olması sebebiyle; telafisi imkansız zararlar ortaya çıkacağı için, iptal davası sonuçlanıncaya kadar ivedilikle yürürlüklerinin durdurulmasına ve iptallerine karar verilmesi talep edilmektedir" denildi.

AYM: ESASTAN GÖRÜŞÜLECEK

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin itirazı üzerine ilk incelemesi sonuçlandırdı. Yapılan başvuruda eksik görmeyen Yüksek Mahkeme, bazı maddelerin iptalinin esasa uygun olup olmadığını görüşecek.

CHP NEDEN İTİRAZ EDİYOR?

CHP'nin hamlesinin ardından, yasaya neden karşı çıktıkları da merak konusu oldu. Buna göre yasayla birlikte İl Seçim Kurulu hakimlerinin kıdem esasına göre belirlenmesi kuralı değişiyor. CHP'nin iddiasına göre kıdem esası olunca genellikle Ak Parti iktidarından önce hâkim olmuş kişiler İl seçim Kurulu başkan ve üyesi oluyordu. Şimdi İl Seçim Kurulu üyeleri kura ile seçilecek. Kurayla birlikte AK Parti zamanında alınmış hakimler de İl Seçim Kuruluna girebilecek.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri