DSÖ adını koydu! Bu kez öldürücü tehdit mantarlar!

Koronavirüs salgını hayatımızdan çıkarken Dünya Sağlık Örgütü’nden yeni bir uyarı daha geldi.

Dünyayı yeni bir salgına karşı hazırlıksız bırakmak istemeyen örgüt hepimizi bekleyen yeni tehdidin adını koydu.

Koronavirüs salgını hayatımızı yaklaşık 3 yıldır etkiliyor. Koronavirüs’e karşı hızlı bir refleks göstermemekle eleştirilen Dünya Sağlık Örgütü’nden yeni bir uyarı daha geldi.   DSÖ, en son 2018’de yayınladığı listede 'X Hastalığı' da dahil olmak üzere öncelikli patojenler listesini açıklamıştı. Şimdi ise en tehlikeli 19 mantar türünün yer aldığı liste dünyaya duyuruldu. DSÖ’nün AMR (antimikrobiyal direnç) sorumlusu Dr. Hanan Balkhy “Bakteriyel antimikrobiyal direnç pandemisinin gölgelerinden ortaya çıkan mantar enfeksiyonları büyüyor ve tedavilere her zamankinden daha dirençli hale geliyor, bu da dünya çapında bir halk sağlığı sorunu haline geliyor” dedi.

Mantar Enfeksiyonları için Küresel Eylem Fonu, her yıl 300 milyondan fazla insanın ciddi bir mantar enfeksiyonuna yakalandığını ve yılda 1 milyon 600 bin kişinin en yaygın enfeksiyonlardan öldüğünü tahmin ediyor. 25 milyon insanın daha ölme veya görme yetilerini kaybetme riski altında olduğunu söylüyor.

ÜLKE VE COĞRAFYA AYRIMI YOK!
Dört bir yanındaki insanlar giderek güçten düşüren mantar hastalıklarına maruz kalıyor. Tipik olarak mantarlar, solunum yollarını istila ederek ve beyin de dahil olmak üzere sinir sistemine saldırarak öldürüyor.  Bağışıklık sistemleri zayıflamış kişiler, kanser için kemoterapi görenler veya HIV/AIDS tedavisi görenler istilacı mantar enfeksiyonları açısından en büyük risk altındadır.
Raporun yazarlarından biri olan Haileyesus Getahun, The Telegraph ile yaptığı özel röportajda, “Mantar hastalıkları, özellikle istilacı olanlar giderek daha yaygın hale geliyor ve bunlar özellikle savunmasız, bağışıklığı baskılanmış hastaları etkiliyor” ifadelerini kullandı. 

EN ÖLÜMCÜL 4 TÜRÜ
İlk patojen, 'çok ciddi' olarak tanımlanan ve ölüm oranı yüzde 41 ile yüzde 61 arasında değişen cryptococcus neoforman'dır. Toprakta ve çürüyen ahşabın içinde bulunabiliyor. Akciğerleri etkiliyor ve ayrıca merkezi sinir sistemine ve kana da yayılabiliyor. 

-Candida auris, yüksek salgın potansiyeline sahip bir maya. Ölüm oranı yüzde 29 ile yüzde 53 arasında değişiyor. 

-Bir diğer riskli mantar Aspergillus fumigatus, solunum yoluyla bulaşıyor. Ağırlıklı olarak akciğer hastalığına neden olur ve beyne yayılıyor. 

-Azole dirençli A. fumigatus enfeksiyonu olanlarda ölüm oranları yüzde 47-88 arasında değişiyor. 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri