Şiddetle Mücadele Vakfının (HEGEM) 2023 yılı ilk etkinliği Doğu Karadeniz Bölge Toplantısı Trabzon’un Sürmene ilçesinde gerçekleşti. İnsan Hakları Eylem Planı 2023 yılı hedefleri toplantının ana gündem maddesini oluşturdu.
“İnsan Hakları ve Şiddetle Sivil Mücadele Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirilmesi 2021-2030 projesinin” önemine değinen HEGEM Vakfı Kurucu Başkanı Adem Solak 2022 yılı çalışma raporunun Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztatar’a teslim edildiğini belirterek artık yeni yılda saha çalışmalarına daha hız vererek projenin amacına ulaşması noktasında çalışmalara devam edileceğini söyledi.
SİVİL MÜCADELE AĞI KURULDU
Şiddet meselesinin sadece ülkemizde değil dünyada önüne geçilemeyecek toplumsal ciddi bir hastalık halini aldığını belirten HEGEM Başkanı Adem Solak “Bu projeye inanan katkı sağlayan sorumluluk sahibi olarak gönüllü bir şekilde elini taşına altına koyan binlerce insan şiddetle mücadele de kararlı. Biz bu sorunu aşacak içinde olduğumuz koşullar ne kadar zorlu olursa olsun değerli akademisyenleri çabası ve ortaya koyduğu kıymetli tespitler ve çözüm önerileri ile Türkiye’de şiddetle mücadele noktasında büyük bir sivil mücadele ağı kuracağız” dedi.
ADALET BAKANLIĞI TAM DESTEK VERİYOR
2021 yılı içinde Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı yönetici ve uzmanları ile Vakıf Bilim ekibi olarak ortak proje geliştirme çalışmaların yürüdüğünü belirten HEGEM Vakfı Kurucu Genel Başkanı Adem Solak 2022 yılı çalışma raporlarına dair şu açıklamaları yaptı “ HEGEM Vakfı ile 25 Devlet Üniversitesi arasında planlanan proje bağlamında 10’ar yıllık işbirliği protokolleri imzalandı. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğün resmi çağrısıyla Ankara’da 8 Bakanlık adına 17 Genel Müdürlük ve proje paydaşı üniversite rektörlerinin katılımıyla proje bilgilendirme toplantısı yapıldı.25 pilot il belirlenerek Sosyal Arabuluculuk Koordinatörlüğü kuruldu”
YENİ YILDA EĞİTİM ÇALIŞMALARI DVAM EDECEK
Seçilen pilot iller bağlamında sertifika programlarına 3 binin üzerinde bireysel katılım oldu. Yeminli sosyal arabuluculuk programı teorik aşamayı başarı ile bitirenlerin sayısı 2 bin 237 ve şiddet önleme formatörlüğü programını başaranların sayısı 754’tür.Yeminli Sosyal Arabuluculuk Sertifika program katılımcılarının çalıştıkları Bakanlıklara göre dağılımı ise şu şekilde: Adalet Bakanlığı yüzde 34,Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK yüzde 33,İçişleri Bakanlığı yüzde 20. 20023 yılına yönelik İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki kamu çalışanlarına yönelik sertifika programları ile ilgili Aydın Adnan Menderes Üniversitesi koordinesinde anılan programlarla ilgili yeni kayıt dönemi de başlamıştır.
TOPLANTIYA KİMLER KATILDI
Şiddetle Mücadele Vakfının(HEGEM) 2023 yılı Doğu Karadeniz Bölge Toplantısına Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi 3.Ceza Daire Başkanı Fatih Aksoy, HEGEM Vakfı Kurucu Başkanı Adem Solak, HEGEM Trabzon Hukuk İşleri Sorumlusu Av.İbrahim Keskin, HEGEM Alternatif Çözümler Merkezi Müdürü Anıl Solak, HEGEM Sürmene Şube Müdürü Orhan Dilaver, HEGEM Saha Aktörü ve KGK Denetleme Kurulu Başkanı Ahmet Külekçi, Araştırma Görevlisi Muhammet Öztürk, Emekli öğretmenler Muhammer Meşeborlu, Tevfik Keleş Mustafa Keleş, Nafiz Sağlam, Bahri Yılmaz, Saim Aydın, Avukat Hasan Seydioğlu , İş insanı Kamuran Aksoy, Arsin eski Belediye Başkanı Turan Yılmaz, öğretmenler Yavuz Kullaç, Mehmet Fındık ,emekli polis memurları Efrahim Sarı, Yakup Hamzaçebi ve gazeteciler Cemal Sancak ve Berkant Parlak.