Merkez üssü Kahramanmaraş olan iki deprem sonrasında Türkiye büyük bir felaketle yüzleşti. Yaşanan bu felaketin ardından herkes Türkiye’den geçen fay hatlarını, bu hatların nerelerden geçtiğini ve riskli bölgeleri merak etmeye başladı. Türkiye deprem risk haritası 2023! Doğu Anadolu fay hattı nedir? Hangi illerden geçiyor? Riskli deprem bölgeleri ve bütün ayrıntılar haberimizde…
Türkiye merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan, 6 Şubat Pazartesi saat 04:17’de meydana gelen7,7 büyüklüğündeki ilk depremle sarsıldı. Daha bu depremin şoku atlatılamadan aynı gün içinde merkez üssü Elbistan olan saat 13.24’te, 7,6 büyüklüğünde ikinci deprem meydana geldi.
İki deprem Kahramanmaraş başta olmak üzere Kilis, Diyarbakır Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Hatay ve Adana dahil 10 ilde etkili oldu ve yaklaşık 13,5 milyon insanı etkiledi. Başta Kahramanmaraş olmak üzere 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremle en çok merak edilen konuların başında fay hatlarının nerelerden geçtiği, hangi illerin riskli olduğu geliyor. Bu konuda çeşitli kaynaklardan aramalar yapan vatandaşlar bu bilgilere ulaşmaya çalışıyor. Bu konular hakkında deprem ve jeoloji uzmanları televizyonlarda bilgilendirici yayınlara katılarak vatandaşların akıllarındaki soru işaretlerini gidermeye çalışıyor.
DOĞU ANADOLU FAYI HATTI NEDİR?
Kahramanmaraş depremiyle birlikte bir kez daha gündeme oturan Doğu Anadolu Fay hattı, Anadolu Fay Levhası ile Arap Fay Levhası arasında uzanan fay hattıdır. Bu hat Kızıldeniz yarığının kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi’nden başlayarak Kuzeydoğru istikametine ilerleyerek Bingöl-Karlıova Üçlü Bitişmesi’nde sona erer. Burada Kuzey Anadolu Fay hattı ile birleşir.
DOĞU ANADOLU FAY HATTI HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR?
Son dönemlerde haraketli olan ve birçok deprem üreten Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Muş ve Bingöl’e kadar ilerleyerek Kuzey Anadolu Fay hattının başlangıç noktası olan Erzincan’da bu hat ile birleşiyor.
TÜRKİYE DEPREM RİSK HARİTASI 2023
AFAD tarafından paylaşılan bilgilere göre, Türkiye Deprem Tehlike Haritası yenilenerek, 18 Mart 2018 tarihli RG'de yayınlanmış, 1 Ocak 2019 tarihinde de yürürlüğe girmiştir.
Proje, Başkanlığımız tarafından yürütülmekte olan Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) kapsamında desteklenmiştir. Ayrıca, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından da destek verilmiştir. Ayrıca "Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği" de aynı tarihli RG'de yayınlanmış olup, eş zamanlı olarak yürürlüğe girmiştir.
Türkiye’de 3 büyük fay hattı deprem üretmeye devam ediyor. Bunlar Doğu Anadolu Fay Hattı, Kuzey Anadolu Fay hattı, Batı Anadolu Fay hattı. Risk haritasında da görüleceği üzere kırmızı renkte görülen yerler depremde en riskli bölgeler olarak geçiyor. Turuncu yerler 3. derece riskli bölgeler olarak geçerken sarı renkteki yerler 3. Derece riskli bölgeler olarak geçiyor.
BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt...
İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum...
ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
EN AZ RİSKLİ BÖLGELER
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.