2010 KPSS skandalının, ‘dönemin yargısı’ tarafından nasıl kapatılmaya çalışıldığına dair elde edilen belgeler, soruları çalma skandalının yanı sıra bir ‘yargı skandalı’nı da ortaya çıkardı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen yenisoruşturmada, ‘dönemin Ankara Başsavcılığı’nda üç ayrı savcı tarafından bakılan dosyanın neden 5 yılda sonuçlandırılamadığı da ortaya çıktı. Buna göre;
- Isparta Yalvaç’ta Baki S. adlı öğretmen adayında KPSS sorularının bulunduğu bilgisi üzerine soruşturma başlatıldı. Bu sırada Ankara Başsavcılığı devreye girdi ve re’sen ayrı bir soruşturma açarak, dosyayı Yalvaç Başsavcılığı’ndan istedi.
- Yalvaç Başsavcılığı bir süre dirense de, devreye HSYK sokularak dosya 22 Haziran 2011’de Ankara’ya alındı. Ancak bu tarihten 11Ekim 2013’e kadar hiçbir işlem yapılmadı.
- En önemli delillerden, soru kitapçıkları ve optik cevap formları, dönemin Ankara Başsavcılığı’nın yazılı onayı ile ÖSYM tarafından ‘imha edildi.’
- 2010 KPSS ile ilgili Türkiye genelinde 161 ihbar ve şikayet geldi. Ancak bunlarla ilgili herhangi bir işlem yapılmadı.
- Soruların sızdırıldığı belirlenen Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği’ndeki 3 bilgisayarın incelenmesi sırasında, ikisinin hard diskleri sınavdan 3 gün önce değiştirildiği ortaya çıktı.
- Hard diski değiştirilmemiş bilgisayarın imajı ise ‘açılmadı’ denilerek, 6 Eylül 2010’da yeniden alındı. Ancak ‘açılmadı’ denilen imaj yok edildi!
- Bu bilgisayarların imajlarını almak için görevlendirilen Başkomiser Öner G’nin, imaj alma işleminin yapıldığı 4 Eylül 2010 tarihinden 1 gün önce dernek sekreteri Hanifi S. ile 3 kez telefonla görüştüğü belirlendi.
- Bilgisayarların imajı alınırken, bilgisayara ENCASE isimli detay arama programının yüklendiği, 04-05 Eylül 2010 tarihlerinde bu program kullanılarak ‘KPSS’ ve ‘Genel Yetenek’ kelimelerinin aratıldığı; daha sonra da ERASER isimli profesyonel silme programı kullanılarak tüm verilerin silindiği TÜBİTAK raporu ile belgelendi.
- TÜBİTAK incelemesinde, iki tarihte dernekteki bilgisayarların ‘yoğun kullanıldığı’ da belirlendi. Bu tarihlerden biri, KPSS’den bir gün önce, diğeri ise Yalvaç Başsavcılığı’nın soruşturma başlattığı tarihten bir gün sonra...
- 15-16-17 Eylül 2010’da ÖSYM’deki osym.gov.tr uzantılı e-posta adreslerinin yedeklerinin tutulduğu hard diskin imajı alınmıştı. Ancak bu imaj adli emanette ve ilgili emniyet birimlerinde bulunamadı.