Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik" suçundan tutuklandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, "2 Kasım Pazartesi Türkiye İç Savaşının Başlangıcı" kapağıyla basılan Nokta dergisinin 24'üncü sayısının kışkırtıcı ve isyana çağrı niteliğinde olduğu gerekçesiyle, toplatılması ve el konulması kararı çıkarılmıştı.
Başsavcılığın talimatı ile dün gözaltına alınan derginin Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan sabah saatlerinde çıkarıldıkları savcılıkça tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Mahkemedeki sorgularında suçlamaları reddeden iki isim, serbest bırakılmalarını talep etti. Sorguların ardından kararını açıklayan mahkeme Güven ve Çapan'ın tutuklanmasına karar verdi.
İki şüphelinin söz konusu derginin sorumlu müdürleri oldukları aktarılan mahkeme kararında, "derginin 2 Kasım Pazartesi günü yayınlanan sayısında "Türkiye iç savaşının başlangıcı" başlığının kullanıldığı, dergi içerisinde "92. yılında bir ülke çatırdarken çatışmalı dönem başlığı" ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hedeflendiği" belirtildi.
'ÜLKEDE FİİLİ SAVAŞ ÇIKMIŞ ALGISI OLUŞTURULDU'
Mahkeme kararında "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın askeri kıyafet, elinde pimi çekilmiş el bombası ve başında miğfer olduğu bir resmin basılarak Türkiye'de 7 Haziran-1 Kasım seçimleri arasında yaşanan olayların kaos ve savaş ortamı olarak gösterildiği, bunun sorumlusunun başta Cumhurbaşkanı olmak üzere devlet yetkililerinin olduğunun belirtildiği, silahlı terör örgütü olduğu yargı kararları ve uluslararası kabul görmüş örgütlerin eylemlerinin ise isyan olarak değerlendirildiği, bu isyanlarında sorumlusunun yine bu yetkililerin baskısı olduğunun belirtildiği, ayrıca yazı içerisinde siyah spotla "Hayatın idame seti" başlığı altında çatışma ortamında ısı yalıtımlı battaniye, yiyecek yığını, su temizleme tabletleri, parakort ip, sapan, tel testere, bıçak ve ateş yakmak için malzeme bulundurulması gerekenler olarak belirtilerek adeta ülkede fiili savaş çıkmış algısı oluşturulduğu bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde somut eylem çağrısının mevcut olduğu" aktarıldı.
Haber içeriğinin basın özgürlüğü ve ifade hürriyeti özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği belirtilen kararda iki şüphelinin Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrikten tutuklanmasına karar verildi.