Hükümetle sendikalar arasında süren asgari ücret pazarlığı görüşmelerinde üçüncü tur tamamlandı. Asgari ücretin gelecek yılın Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3 artırılması öngörülürken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu dördüncü ve son toplantısını 26 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirecek. Komisyonun perşembe günkü toplantıda nihai kararını vermesi beklenirken özel sektör de çalışanlarına ortalama yüzde 9 zam yapacak.
Firma yetkilileri ve adayların görüşünü alınarak yapılan ankete göre zam oranlarının en yüksek olacağı sektör kuyumculuk (yüzde 25), en düşük olacağı sektör ise gayrimenkul (yüzde 3.3). Adayların yüzde 33'ü ise gelecek yıl zam alamayacaklarını düşünüyor. Ortalama rakamlara bakıldığında, kuyumculuğun ardından en yüksek oranda zam alması öngörülen sektörler sırasıyla yüzde 20 ile dış ticaret, yüzde 15 ile dayanıklı tüketim malları, denetim, e-ticaret, madencilik ve restorancılık.
Gayrimenkulün ardından en düşük zammı alacak sektörler ise yüzde 5 ile otelcilik, yüzde 5,2 ile danışmanlık ve yüzde 5,3 ile sağlık olacak. Firma yetkililerinin aksine, iş arayan adaylar ise zam konusunda umutsuz. “Yeni yılda firmanızdan yüzde kaç zam bekliyorsunuz” sorusuna, ankete katılan 18 bin 300 adayın yüzde 33,23'ü “Zam yapılacağını düşünmüyorum” cevabını verdi. Yüzde 5'in altında zam bekleyen adayların oranı yüzde 19, yüzde ile yüzde 10 arasında zam yapılacağını düşünen adayların oranı ise yüzde 26,82.
Çalışan hem zam hem de prim bekliyor
Sadece Türkiye'deki değil dünyadaki çalışanların yarısı da zam beklentisi içerisinde. Araştırma şirketi Randstad'ın 32 ülkeyi kapsayan “Global İş Dünyası Eğilimleri Raporu”na göre çalışanlar 2014 yılında kendi ülkelerindeki ekonomik durumun iyileşeceğini ve maaşlarının artacağını düşünüyorlar. Türkiye'nin de içinde yer aldığı araştırmanın sonuçlarına göre yeni yılda çalışanların yüzde 58'i ücret artışı, yüzde 48'i ise yıl genelinde bir seferlik ikramiye almayı bekliyor. Türkiye'de maaşlarına zam alacaklarını düşünenlerin sayısı ise yüzde 78.