2024 Adli tatil ne zaman başlayacak?

2024 Adli tatil ne zaman başlayacak? İşte detaylar...

Adliyelerde işi olan vatandaşlar için adli tatil tarihleri büyük önem taşıyor. Adli tatil süresince yüksek yargı organları olan Danıştay ve Yargıtay'da nöbetçi heyetler görev yapıyor. Peki adli tatil ne zaman başlayacak ve hangi davalar bu süre zarfında görülebilecek? İşte 2024 adli tatil takvimi ve detaylar...

Adli Tatil Ne Zaman Başlıyor?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 102. maddesi gereğince, her yıl olduğu gibi bu yıl da adli tatil 20 Temmuz 2024'te başlayacak ve 31 Ağustos 2024'te sona erecek. Bu süre zarfında, adliyelerde rutin işleyişe ara verilirken, acil ve önemli davalar nöbetçi mahkemeler tarafından yürütülecek.

Adli Tatil Süresince Görülecek Davalar

Adli tatil döneminde mahkemeler tamamen kapanmıyor. Nöbetçi mahkemeler, belirli dava ve işlemler için çalışmaya devam ediyor. Adli tatil süresince görülebilecek davalar ise kanunlarla açıkça belirlenmiştir. İşte o davalar:

  • Geçici Hukuki Koruma: İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi talepler ile deniz raporlarının alınması ve dispeççi atanması istekleri.
  • Aile Hukuku Davaları: Her türlü nafaka davaları, soybağı, velayet ve vesayete ilişkin dava ve işler.
  • Nüfus Davaları: Nüfus kayıtlarının düzeltilmesiyle ilgili davalar.
  • İş Hukuku Davaları: Hizmet akdi veya iş sözleşmesi nedeniyle işçilerin açtığı davalar.
  • Ticari Davalar: Ticari defterlerin kaybı nedeniyle kayıp belgesi verilmesi talepleri ve kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işlemleri.
  • İflas ve Konkordato: İflas, konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma yoluyla yeniden yapılandırılması işlemleri.
  • Keşifler: Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler.
  • Tahkim İşlemleri: Tahkim hükümlerine göre mahkemenin görev alanına giren dava ve işler.
  • Çekişmesiz Yargı İşleri: Çekişmesiz yargı kapsamındaki tüm işler.
  • Acil Davalar: Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler.

Nöbetçi Mahkemeler Görevde

Adli tatil boyunca Danıştay ve Yargıtay’da nöbetçi heyetler görev yapacak. Bu heyetler, yukarıda belirtilen acil ve önemli davalara bakmakla yükümlüdür. Diğer davalar ise adli tatil sonrasında kaldığı yerden devam edecek.

Adli tatil süresince adliyelerde işiniz varsa, yukarıdaki bilgilere dikkat ederek planlarınızı yapmanız önemlidir. Güncel bilgilere ve resmi duyurulara ulaşmak için yetkili makamların açıklamalarını takip etmekte fayda var.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri