Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, AA Editör Masası'na konuk oldu.
Anadolu Ajansı Editör Masası toplantısına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümden 2/B'ye kadar gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Bakan Erdoğan Bayraktar, Twitter'dan vatandaşların ilettiği soruları da yanıtladı.
Riskli bina sayısını açıkladı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, AA Editör Masası'nda kentsel dönüşüm kapsamında tapuya bildirimde bulunulan riskli bina sayısını açıkladı.
Anadolu Ajansı Editör Masası toplantısına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümden 2/B'ye kadar gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Bayraktar, kentsel dönüşüm yasasının özünde can güvenliği olduğunu ve işin, siyaset üstü bir iş olduğunu söyledi.
''Tüm aktörlerin, bu işe destek vermesi gerekir. Açıkgözlüğe fırsat vermemek lazım'' diyen Bayraktar, kentsel dönüşümün, özel sektör ve vatandaş eksenli yürütülmesini istediklerini ve belediyeler aracılığıyla bu işi yürütüklerini anlattı. Bayraktar, projeye Türkiye'de dalga dalga, öncelikle fay hattı üzerinde bulunan yörelerden başlayarak uygulamaya koyduklarını, ilk etapta 6 binin üzerinde binanın yıkıldığını belirtti.
''İstemeyen hiç kimsenin evini yıkmayacaklarını'' söylediklerini anlatan Bayraktar, riskli olduğunu belirleyip Tapu'ya bildirimde bulundukları 304 bina bulunduğunu, bunun 3 bin 40 konuta tekabül ettiğini bildirdi.
Riskli alan ilan edilen yerler
Riskli alan ilan ettikleri yerleri de sıralayan Bayraktar, Diyarbakır'ın Sur bölgesinin 187 hektar, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin 2,5 hektar, Hacıhüsrev'de 900 dönüm, Esenler'in 1 milyon metrekareye yakın, İzmir Karabağlar Cennetçeşme ve Bakanlar Kurulu'nda bekleyen 13 büyük riskli alan olduğunu dile getirdi.
Bayraktar, ''Bunlar Ağrı Patnos, Ankara Altındağ, Çankaya ve Mamak, Bursa Yıldırım, Erzurum Yakutiye, Odunpazarı, Gaziosmanpaşa, Sarıyer ve Zeytinburnu, Sakarya Hendek, Trabzon. Bizde de incelemede olan yaklaşık 25 bölge var'' diye konuştu.
Kapıcı daireleri için düzenleme
Bayraktar, ''Zemin kotu altındaki iskanları kaldırmak için çalışmamız bitti, gerek yönetmelik gerekse yasal düzenleme. Bunu en kısa sürede yürürlüğe koyacağız'' dedi.
Bakan Bayraktar, kentsel dönüşüm kredileri için ilk etapta İş Bankası ve Halkbank ile mutabık kaldıklarını, gelecek günlerde de protokol yapacaklarını bildirdi.